| Zobrazení samostatného příspěvku / Diskuze: Chiptuning |  |
Tony_Z
|
10.01.2021 20:20 -
Re: Chiptuning
|
|

|
Carlík napsal(a): No ja mel za to, ze egr pro nastartovani je zcela zavrene, po nastartovani se otevre, kdyz ne naplno tak temer naplno, nasledne rozjezd akcelerace se privira pripadne az zavira, kdyz je potreba vic vykonu. Jakmile akceleraci dosahnu pozadovanou rychlost, treba 100km/h a jedu ustalenou rychlosti, se opet otevira respektive pootvira. Pokud poletim jak sutr, treba 160km/h, kde je potreba vykon stale je uzavren. Kdyz jedu ustalenou ve meste treba 50km/h jenoteveren vic nez pri treba 100km/h.
Je to jinak?
Njn. Je to jinak. Tvůj popis se nedá zobecnit, ne vdy to tak je, jak píe. Popsat, kdy se nějaká věc přiblině děje, není to stejné, jako proč se to děje.
Tak si řekněme základní premisy:
1. NOx vzniká reakcí volného kyslíku a dusíku (za určité teploty).
2. Vzduch obsahuje 21%kyslíku a 78% dusíku.
3. Jestlie je do válce nahnáno dost paliva, sloučí se s volným kyslíkem a pro dusík u nezbývá nic moc s čím by zreagoval - take nevznikne tolik NOx.
4. Je opakem 3. Jestlie je málo paliva ve válci, pak není vyuit vechen volný kyslík a zůstává prostor pro reakci kyslíku s dusíkem -> vznik více NOx.
5. EGR slouí k redukci NOx.
6. Jestlie vyene z válce přebytečný kyslík, pak nevzniká tolik NOx.
Take jistě víme vichni dohadující se, jak funguje naftový motor na rozdíl od benzínového. A není tedy třeba vysvětlovat, e se tak nehraje na optimální poměr paliva/vzduchu.
EGR je otevřen v nízkém zatíení naftového motoru, aby nebylo do válce nasáváno příli čistého vzduchu, který k sobě stejně nemá dostatek paliva. Prostě jen vyplní "mezeru ve válci", aby byl optimální poměr paliva/vzduchu.
Nemá to nic společného s rychlostí, ale se zatíením motoru.
Pokud akceleruje na plný plyn, je hloupost, aby byl EGR otevřený.
Případné moje chyby v popisu problematiky prosím, a opraví ti, kdo vědí o čem mluví. Děkuji.
agos: Jsem rád, e si myslí, e ti prolo rukama více motoru. Ale a tak, či tak. Co z toho vyplývá? Kdy čtu tohle: "A to nehovorím e som mal párkrát na stole motor ktorý strhol tú zmes oleja a sadzí dos spalovaku a dovi...." Kde to napíe do diskuzi o EGR, tak nevím no. Já bych ten tvůj příklad spíe viděl na případ, kdy se "pokazí" mazání turba. Olej se zkrze turbo dostává do sání, tím začne do sání cpát směs oleje a vzduchu a pak skutečně "dovi" motore.... Ale v souvislosti s EGR? To my mě pouč prosím, jak by se to vůbec mohlo stát??? |
| |
| |