Svod
|
05.08.2018 21:49 -
Zadní náprava, kola do A, odskakování a brzdy/ C5 III
|
|

|
Ahoj,
nerad zakládám nové téma, ale jsem troku bezradný se zadní nápravou na své C5 X7.
Na jaře jsem si viml, e se mi sjídí zadní gumy na vnitřní straně. Obě přiblině stejně. Začal jsem se pídit co by to mohlo být, ale nic konkrétního jsem nenael. Proel jsem s paicrem zadní nápravu a nael vůle v některých silentblocích "spojovacích" tyček. Ne jsem se dostal k výměně silentů v tyčkách začal mi odskakovat zadek při přejezdu nerovností, tak jsem předpokládal, e to souvisí.
Pustil jsem se tedy do demontáe tyček a přelisovávání silentbloků, co se nakonec podařilo (ta 2 roub s dlouhým dříkem v hliníkové nápravnici mě nemálo natrápila), take jsem si myslel, e se zbavím onoho odskakování a zároveň jsem doufal, e zadní kola u nebudou do A. Bohuel ani jedno se nespravilo.
Odskakování se nakonec vyřeilo setelováním výek.
Po výměně silentbloků na zadku a předtím i na předku - upajdá na GEO. Tam jsme se to asi 2 hodiny pokoueli ladit, ale i tak byl volant při jízdě stále posunutý o kousek doleva (cca o 5 stupňů). Dle mechanika ale byly hodnoty na kolech v pořádku (nebyl to jeden z těch co by to potřeboval mít rychle hotový, fakt se s tím natrápil a neúčtoval mi ranec. Zároveň nebyl moc astný e s tím odjídím s volantem doleva...) a tak jsem vyfrčel s tím, e to můe být třebas těma sjetýma gumama, nebo e si to sedne.
No nesedlo.
Hned po geometrii jsem jel cca 250km cestu a na dálnici mě napadlo e by mohlo přibrďovat levý zadní kolo (občas se ozývalo pískání). Take jsem zastavil na benzině (co nejméně brdění) a otlapkával jsem kola. Levé zadní kolo bylo znatelně teplejí - po 5 minutách odstavení auta jsem na něm neudrel ruku. Na pravém zadním ano.
Usoudil jsem tedy e bude v řiti loisko.
Dneska jsem zvednul auto abych loisko zkontroloval. zvedlé levé kolo se točilo bez výraznějího hučivého hluku, při hýbáním s kolem nebyly znatelné ádné vůle. Shodil jsem kolo dolů a při hýbání s diskem opět nic. Po sundání víčka náboje/loiska je v loisku patrně vidět e vazelína je v některých místech "zkrystalizovaná". Ovem v loisku není ádná pína,vazelína má světlou barvu, při otáčení vechny kuličky chodí hladce a neozývají se ádné pazvuky.
Začal jsem tedy koumat brzdy. sundal jsem brzdič (jako opravdu je tam 7mm imbus? ) a vytáhl destičky. Vnitřní destička - doléhající na píst - byla sjetá ikmo (kdy ji poloím dalí stranou na stůl, na jedné straně je 5mm, na jedné straně 2mm). Vnějí destička sjetá rovnoměrně. Zároveň byla plocha pístku silně orezlá - odlupující se rez.
Vechno jsem očistil, namazal vodící čepy, dosedací a posuvné plochy destiček a smontoval dohromady.
Nadměrné ohřívání kola jsem tedy v tu chvíli přisoudil přidírající se brzdě a tak nějak jsem doufal, e se srovná i volant. Nestalo se ani jedno. Brzda u nepíská, ale levé zadní kolo se pořád značně hřeje a volant je stále doleva.
Jetě bych rád zmínil, e jsem při výměně silentbloku pootočil tyčkou na nastavování sbíhavosti a najendnou byl volant pootočený na druhou stranu (byla to jedna otáčka na tyčce). A Ano, volant byl pootočený u před geometrií.
Suma sumárum: Na zadku jsou vyměněné stabil. tyčky, silentbloky ve vech tyčích (nastavování sbíhavosti i na té co má na sobě nálepku, e se za ní nesmí auto tahat). Levé zadní kolo se hřeje. Kola jsou stále do A. Gumy se sjídí dovnitř. Volant je pootočený o 5 stupňů doleva. Auto lehce, ale opravdu lehce táhne doleva. Auto u neodskakuje na nerovnostech (vyřeilo setělování výky).
Na zadku jsou původní: vechny silentbloky v trojúhelníkovém rameni (2+1 na kadé straně), původní loiska.
Auto jezdí v létě na origo 19", v zimě na origo 17". Najeto 270xxx km, koule původní, zadní pístnice původní. Motor 2.2 Hdi 125kW, r.v. 11/2009.
Máte někdo radu co konkrétně by to mohlo být? Je to jedna, nebo více závad? Na co se zaměřit?
PS: protokol z geometrie bohuel nemám - ale chci si tam pro něj jetě zajet a porovnat s origo hodnotami.
Díky za kadoý nápad.
Svod. |
| |
| |