macman
|
18.06.2017 21:57 -
Ztráta účinnosti katalyzátoru, díra v plynu a hydrotel / C5 II 2.0i RFJ
|
|

|
koupil jsem od známého jeho c5, jeliko mu s ní dola trpělivost a on kolem ní pobíhal s flexou, e jí naporcuje a mě jí bylo líto.. 
Auto mu hlásilo chybu 2. lambda sondy, take jí nechal v servise vyměnit a nechal udělat nové rozvody.. Od té doby je za studena slyet jeden ventil, cvaká jako by hydrotel.. Po nastartování se auto normálně rozjede, ale jakmile člověk dojede na první křiovatku, chce se rychleji rozjet, motor se zadusí a chcípne (tohle mi dělá i 1.6 v 307, ale tam mám manuál a stačí na chvíli podret spojku, ne se chytne).. Zajímavé je, e to zaduení je jen jednou po startu a pak u to celou cestu neudělá ani jednou.. Nakonec se po pár stovkách kiláků rozsvítila kontrolka motoru a katalyzátor hlásí ztrátu účinnosti... Tím jeho pohár trpělivosti přetekl...
Vzhledem k tomu, e má auto kompletně udělanej podvozek za nemalý peníz, chtěl bych tyto závady nějak vyřeit...
K mým dotazům... ohledně toho cvakání hydrotělu.. zajímavé je, e do výměny rozvodů motor byl naprosto tichý a cvakání se objevilo ihned při prvním nastartování po rozvodech... Jako kdyby se měnil olej, tak pochopím, e dali řidí - proto to cvaká, ale olej se neměnil.. Můe na tomto motoru něco způsobit cvakání ventilů jiného ne hydrotel?? Koukal jsem, e to má nějaké variabilní časování ventilů...
ztráta účinnosti katalyzátoru - znamená to e je KO, nebo ta lambda dává patné hodnoty.. chybu sice nehlásí, ale je divné e odeel kat hned po výměně lambdy.. Jinak závada je trvalá, nejde vymazat...
To přiduení motoru v první akceleraci po nastartování.. má to něco společného s lamdou a katem, nebo je to nějaká jiná závada???
Díky za nápady a postřehy
P.S.: 1/ tak jsem po několika hodinách pročítání fora doel k závěru, e to chcípání/duení po nastartování by mohl dělat ten ventil ovládající VVT - jsem na správné cestě???
2/ jetě jsem zapomněl dodat, e cvakání ventilů (za studena má auto zvuk jako HDI) zahřátím motoru zcela ustane... Pokud by byl vychozený hydrotel, tak by přece spíe cvakal na teplém motoru, kdy je olej řidí... Psal jsem tedy tomu kamarádovi co tam lil za olej a prý 15W-40.. Nemůou cvakat ventily kvůli příli hustému oleji??
3/ Pokud by byl vadný katalyzátor, tak co pouít takový ten prodluovací nástavec na lambda sondu?? Poláci to prodávají jak o ivot, zkouel jste to někdo??? Protoe ačkoliv svítí kontrolka motoru, auto jede jak má, výkon má a spotřeba kolem 8 litrů.. |
| |
| |