| |  |
 | Zobrazení samostatného příspěvku / Diskuze: Chiptuning |  |
zico
|
08.05.2013 20:49 -
Re: Chiptuning
|
|

|
Tema chiptuningu bola v klube v poslednej dobe natolko nekonstruktivna, ze dozrel cas na verejny test vplyvu upravy vykonu na C5. Ja som bol vzdy otvoreny vsetkym informaciam o upravach vozidiel som teda idealny typ na to aby sa obetoval a nazivo ukazal pre a proti takemuto zasahu do auta.
Uz v minulosti som mal upravene Xantiu aj C5 a na tuto temu som mal niekolko prispevkov na xantiaclube a C5clube; avsak teraz by som sa chcel pokusit o priebeznu recenziu.
Hned na zaciatku chcem poziadat vsetkych miestnych odporcov chiptuningu, aby na tento prispevok NEREAGOVALI, nakolko nie je urceny pre nich. Tento prispevok patri clenom, ktori upravu vykonu zvazuju, ale nemaju zdroj praktickych skusenosti alebo musia zapasit s JPP (jedna pani povedala).
Ake som mal motivy na chiptuning? Ziskat vacsiu istotu pri predbiehacich manevroch a po minulych skusenostiach s upravami aj tuzba po nizsej spotrebe. Tiez by som bol rad, aby aj ked poveziem do HR troch >120kg kamaratov, batozinu po strop plus 2 bicykle na taznom tak auto si podrzi tempomatovych 160 aj na dlhom tiahlom stupani.
Moje terajsie auto je idealne na takyto test, nakolko je v polovici svojej zivotnosti 6 rokov veku, najazdenych 150.000 km a doteraz BEZ poruch. Toto auto je tak dobre, ze by som si ho najradsej nechal ako youngtimera (ak budem mat stale jednu neobsadenu garaz).
Rizika chiptuningu su mi zname. A bez obav, poznam aj ceny vybranych dielov na C5: poloosi, remenica kluky, FAP alebo repas automatickej prevodovky ))
Moje jazdenie: 25-30tis.km rocne; 50/50 mesto / mimo mesta. Jazdim takmer vylucne na tempomat. Sekvencne radenie na AM6 nepouzivam vobec. Cez den zvyknem dodrziavat MPR +10km/h. V noci alebo ked sa vynimocne ponahlam, tak MPR +50km/h. Nad 200km/h ozaj len v Nemecku (aj tak vtedy vznika vir v nadrzi). Klima si ide automaticky na 22,5 a medzi marcom a oktobrom ju vobec nevypinam. Pneu mam predpisane rozmery a hustim ich o 0,2 atmosfery navyse.
! Pretekov od-semaforu-na-semafor s fiestami a oktavkami sa nezucastnujem !
Doterajsia dlhodoba spotreba (podla PC):
v lete 9,2l / 100km foto pripajam
>
v zime 9,2l / 100km foto pripajam
>
Preco som si vybral na chiptuning tuto firmu? Z jednoducheho dovodu mojmu znamemu ktory ma Lanciu Phedra 2,2 HDi 125kw AT (ano, presne ten isty motor a prevodovka ako mam ja) tato firma pred upravou vykonu odstranila aj chronicky problem s hadzanim auta do nudzoveho rezimu. Lancia si uz rok jazdi ako vino a tak som si povedal, ze to nebude naslepo.
Cena upravy: 396,- s DPH. Pouzita technologia merania vykonu: brzda MAHA LPS 3000 PKW.
Normovane parametre 2,2HDi biturbo: 125kW pri 4.000 otackach, 370 Nm pri 1.500 otackach, max. rychlost 217 km/h, z 0-100 km/h za 8,7s. Automaticka prevodovka AM6 (Aisin TF-80SC) konstruovana na max. 440 Nm.
Priebeh samotnej upravy bol takyto:
Meranie vykonu pri seriovom nastaveni SW motora ca. 10 min.
(meranie prebieha opakovanym zrychlovanim vozidla na valcoch, najma na 5.prevodovom stupni, ktory ma mat najsirsi rozsah pouzit.otacok)
Pozn.: technik podla jeho slov neodmeral vykon uplne presne, nakolko automat si pri akceleracii na 5-ke vzdy samovolne podradil na 4.stupen hoci by to mal urobit max. tak pri kick-downe. Zaujimave .. zeby vadny solenoid??
Namerane: 118,5 kW pri 4.110 otackach, 374,5 Nm pri 1.735 otackach - graf pripajam.
>
Nacitanie serioveho SW do externeho modulu ca. 10min.
Odoslanie serioveho SW vzdialenemu kolegovi (ktory ho upravuje) ca. 20min.
(firma ma udajne predpripravene softy na jednotlive typy motorov, ale este ich individualne prisposobuju podla vysledkov merania daneho auta. Neviem samozrejme 100% potvrdit, ze je to skutocne tak. Moze to byt pokojne aj oblb na zakaznika ))
Prijatie upraveneho SW a nacitanie do auta ca. 10 min.
Meranie vykonu pri upravenom nastaveni SW motora ca. 10 min.
Namerane: ca. 127 kW a 390 Nm.
(po tomto merani neboli typci spokojni s dosiahnutymi paramatrami a poziadali ma, ak mam este cas, ze by radi prepisali SW este raz, s drobnymi zmenami. Tento graf bohuzial neulozili do PC((
Prijatie 2. upraveneho SW a nacitanie do auta ca. 20 min.
Meranie vykonu pri 2. upravenom nastaveni SW motora ca. 10 min.
Namerane: 130,8 kW pri 4.125 otackach, 405,7 Nm pri 1.770 otackach graf pripajam.
>
Pokyn na skusobnu jazdu po okoli; dal som si par akceleracii a vsetko fajn.
U tejto firmy kvitujem, ze pri pevnej sadzbe za upravu vykonu sa s autom vyhrali a cas u nich nebol vobec rozhodujuci. Toto iste si zazil znamy, ked mu na spominanej Phedre robili upravy na 3x v ramci jednej ceny. Toto je velmi ferovy pristup, zvlast ak vezmeme do uvahy, ze aj v nasom klube existuju majstri, ktori zoberu peniaze ale pracu nedokoncia ..
Naopak, upravca neuspokojil odpovedou na moju skusobnu otazku, ci presne vedia na aky krutiaci moment je konstruovana moja prevodovka: Vozidlo upravujeme na hodnoty bezpecne pre motor aj prevodovku.
Zatial po par dnoch a par desiatok km po meste viem povedat len tolko, ze auto ide citelne sviznejsie a akceleriacia sa zda subjektivne hladsia.
Trochu ma teraz mrzi, ze som si nezmeral dynamiku auta pri seriovom SW, aby sme to vedeli porovnat .. pri predoslych autach som po uprave vykonu nameral zrychlenia z 0-100 lepsie o 0,5-1,0 s. Stalo by za pokus na najblizsom zraze s nejakym seriovym biturbom porovnat zrychlenia napr. 80-120 na tempomat .. to by malo mat vypovednu hodnotu.
Priebezne info by som chcel podat:
po 5.000 km jazdne vlastnosti
po 10.000 km dlhodoba spotreba
po XX.XXX km pripadne poruchy auta
19.06.2013.
Priatelia, test dlhodobej spotreby musim zastavit po 6.000 najazdenych kilometroch - prezuvam totiz na vyrazne sirsie pneumatiky 235/45 R17.
Dlhodoba spotreba po uprave vykonu (podla PC):
jar/leto 8,8l / 100km foto pripajam
>
Mal som uz zodrane povodne letne pneu a tak vyuzivam moznost na prezutie na sirsie. Po uprave vykonu som mal pocit, ze pneu sirky 215 uz tomu krutaku nestihaju .. ASR sa spustalo castiejsie ako som bol zvyknuty.
Sirsie gumy budu mat samozrejme zopar nevyhod, ale uvidime ako stabilita auta pri akceleraciach a pri nudzovom brzdeni. |
| |
| |
|
|