duff74
|
19.01.2012 14:25 -
Re: Volný plynový pedál
|
|

|
Asi jsme si nerozuměli. Mně je postup jasný, je víceméně podobný u větiny aut s potenciometrem plynu.
1. Ono se nabízí vysvětlení, e je lanko vytahané, ale kdy potenciometr je navolno a NEMÁ vůli v pruině, tak a mi nikdo neříká, e se ocelové lanko, pokud není viditelně pokozené, vytáhne na délce +- 0,5 m o 3 cm! Ono to ani mechanicky nejde, protoe to by se na té délce muselo úplně rozplést a dojít k destrukci zapletení. Jak by potom vypadaly brzdy na kole, kde je dlouhé 120 cm. A to je podstatně větí tah. Servisuju kola a lanka se mění hlavně kvůli mechanickému pokození (roztřepení, zlomení, apod.) s vyjímkou přehazky, kde nataení lanka způsobuje patný chod po pastorcích. Ale to se bavím o prodlouení cca 2 mm na 140 cm. Spí uvěřím unavené vratné pruině v potenciometru, ale to by tam byla vůle.
2. Pokud pedál plynu dostatečně zatíím, nebo o něho vzpříčím nějaký předmět o sedadlo nebo palubku, tak to zcela dostatečně nahrazuje pomocníka, někdy je to i spolehlivějí . A postup mám úplně s shodný s tím tvým. Moná je to na 100 %, ale přesto je po uvolnění pedálu na něm taková vůle, která zkracuje chod pedálu skoro na polovinu, co podstatně ovlivňuje uívání auta. Předpokládám e lanko je ukončené klasickým válečkem, nebo kuličkou, která je uchycena v těle potenciometru bez monosti regulace. Ve by vyřeila monost regulace na koncích lanka, buď v páce pedálu, nebo v těle potenciometru. Případně výměna bovdenu za delí. Mimochodem jak je lanko ukončené na páce plyn. pedálu? Protoe spí bych viděl, e vůle vznikla v uchycení koncovky lanka na pedálu, ne v lanku samotném. Předpokládám, e lanko bude ukončené plastovým obdélníčkem, který je zaháknutý za páku pedálu. Aspoň tak nějak to bylo na Xsaře na lanku spojky. |
| |
| |