14.05.2011 19:02 -
Re: Ventilátor topení / C5 I / II
Tak mám rovně po opravě regulátoru ventilátoru... měl jsem úplně stejné příznaky jako je 1. příspěvek na str. 1 tohoto vlákna... přečetl jsem si jetě dalí info na netu a zjistil e tohle mohlo potkat u vozy v jejich 3-4 letech provozu. Koupil jsem v GM electronic (Ostrava) tranzistor IRFP064N + teplovodivou pastu (ve za 77 kč) a dnes regulátor vymontoval ven z vozu. Protoe jsem k hornímu roubku regulátoru nedosáhl dobře s klíčem, tak jsem povolil a demontoval příruční schránku před spolujezdcem (7 ks torx roubků - 5 nahoře, 2 ve spodní části) odcvakl a vytáhl osvětlení přihrádky a bylo VELKÉ mnoství prostoru okolo. 10 minut jsem se "pral" s konektory regulátoru. Při tom jsem zjistil, e zřejmě v minulosti se tam u někdo hrabal, "zobáčky" pojistky na odcvaknutí konektorů byly pokozené a měl jsem dost práce s tím konektory odpojit. Nakonec se podařilo... a pohledem na datum výroby regulátoru jsem zjistil, e není původní. Auto je vyrobené v červnu 2004 a regulátor byl z r. 2001. Vůz mám rok a půl, take k výměně muselo dojít někdy před tím. Hledáním na netu jsem mimo jiné zjistil e pokud by se mi nepodařilo regulátor opravit výměnou tranzistoru, tak nový je k dostání v citroënu pod číslem 6441 L2 za 2310 kč... jinak ten samý díl VALEO se dá sehnat od nějakých cca 1650 kč výe ( Valeo VA 509355). Dobrá věc se podařila a já tak za opravu dal 77 kč za materiál + "pajdu" kamarádovi elektrikáři za pájení. ( Styčné plochy mezi tranzistorem a chladičem se namazaly teplovodivou pastou) Původní tranzistor byl vyroben - věřte nevěřte - v Maroku
Pár dalích informací - kromě tohoto vlákna, jsem nael např. zde: .link.
fotky rozebraného modulu : .link. .link.
dalí fotky jsou v příloze u ode mne.
Ventilátor opět točí a reguluje jak má... Díky, díky za info na tomhle fóru (i jinde... s přispěním těch samých lidiček)