| Zobrazení samostatného příspěvku / Diskuze: Chiptuning |  |
2.2HDi
|
16.12.2007 11:35 -
Re: Chiptuning
|
|

|
Přidám můj osobní dojem...
Několik let jsem chiptuningu odolával, měl jsem toti tak, jako vy utkvělou představu pocházejí hlavně z "hospodských řečí" o tom, e chiptuning je pro auta a) nepotřebný(protoe kdyby potřebná byl,dělal by to výrobce), b)pro auto kodlivý (více a rychleji se opotřebují díly).
Ve vem je tak trochu pravdy, dlouze (řádově několik let) jsem studoval a hltal informace z různých časopisů i inernetu.
Výsledek shrnutý do několika vět:
Vynikající věc,při stejném stylu jízdy(auto zbytečně nehoním,zvýený výkon vyuívám pro bezpečnějí předjídění atak) nií spotřeba - cca 0.5-0.7l/100km, auto je ivějí odspoda-citelně tahne u kolem 1200ot/min (přesto,nepodtáčím!).
Proč chiptuning ?
V různých zemích jsou různě přísné normy pro emise, někde se určuje výe pojistného podle výkonu motoru, jinde mají nekvalitní palivo, nebo delí servisní intervaly. Automobily jsou vyráběny v mnohatisícových sériích a toto charakteristické pole je nastaveno s ohledem na vechny automobily. Vyuití vekerých skrytých rezerv je pro výrobce nezajímavé z hlediska minimalizace nákladů sériové výroby. Co problém není a sériový software lze upravit tak, e dokáe vlastnosti motoru vyuívat více ne jen na sériových 50%...
Vydrí to motor? Jak se změní jeho ivotnost a spotřeba?
Při vysvětlování této problematiky budeme vycházet z jednoduchých zákonitostí. Motor je sloený z mnoství součástek, které vykonávají kruhový nebo přímočarý pohyb. Tyto pohyblivé části v konečném důsledku určují ivotnost motoru. Loiska, případně pístní krouky, jsou dimenzovány na určitý počet cyklů (otáček). Při shodných provozních podmínkách platí pro kadý motor, e čím více cyklů (otáček) vykoná, tím je opotřebovanějí. To znamená, e pokud chceme, aby motor vydrel co nejdéle, měl by vykonat co nejméně cyklů. Pro ilustraci uvedeme příklad:
Představme si dva shodné automobily jedoucí po té samé cestě. Vozidlo A má upravený motor, vozidlo B má motor sériový. Obě dvě vozidla jedou shodnou rychlostí 100 km/hod a mají shodné otáčky 3000 ot/min na 4 převodovém stupni... V tom začne silnice stoupat a jízdní odpor stoupne natolik, e vozidlo B s neupraveným motorem musí přeřadit na nií převodový stupeň, pokud chce jet i nadále shodnou rychlostí.
Motor vozidla A i B při rychlosti 100 km/hod na 4 převodový stupeň udělá na dráze 100 km 180.000 otáček za hodinu. Vozidlo B se sériovým motorem při podřazení na 3 rychlostí stupeň zvýilo otáčky motoru na 4000 ot/min, a proto na dráze 100 km dlouhé jeho motor udělá 240.000 otáček za hodinu namísto 180.000 otáček.
Samozřejmě je rozdíl i ve spotřebě paliva. Při větím počtu otáček je přímo úměrné více nasávacích cyklů. Z toho vyplývá, e jestlie byl motor upravený "s rozumem" v rámci jeho konstrukčních moností (motory jsou standardně upravovány na 70 a 80% jejich moností), nemůe se sníit jeho ivotnost! Při stejném stylu jízdy jako před tuningem se spotřeba paliva nezvýí, naopak u větiny automobilů se jetě sníí o cca 2 - 3%, dokonce u vozidel s turbodmychadly o jetě vyí hodnoty. Samozřejmě v reimu jízdy, kdy vyuíváte zvýený výkon motoru, je spotřeba vyí, protoe platí vyí výkon = více paliva
Take, s chiptuningem jsem zatím najel cca 20000 velice příjemných a zatím ! bezporuchových km a pro přítě u se mu bránit také nebudu.
Na závěr něco pro ekonomy:
celé "chipování" mě vylo na 4000,-(spočívalo bouze v přehrání jiného softwaru-púvodní zálohován,jde se k němu vrátit!!),budu-li
z výe popsané úspory paliva brát v úvahu nií hodnotu 0,5l/100km, tak za najetých 27000km při ceně nafty 30,-/litr je to doma, dále pak skutečně etříte..... |
| |
| |