| | |
23.08.2012 13:19 -
Re: zaviněná dopravní nehoda
|
2500932
|
|
Dutch
|
Město: Plzeň, Auto: Citroën C5 I 2.0HDi SX Break | Počet příspěvků: 480 |
|
|
Já bych se tedy pídil v první řadě po tom na kolika zůstal zaseklej tachometr u toho nabouranýho auta....
Já bych se tedy pídil v první řadě po tom na kolika zůstal zaseklej tachometr u toho nabouranýho auta....
|
|
23.08.2012 15:54 -
|
2500958
|
|
Rampa
|
Město: Rio, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 16V 143k (103kW) | Počet příspěvků: 89 |
|
|
Zdarec, před pár lety v dědině 7 km od nás starý děda nedal přednost motorkáři, který valil okolo 90 km/h. Motorkář zahynul a řeilo se v rámci trestní odpovědnosti, zda mohl vůbec při vynaloení vekerého úsilí být schopen přednost dát. Nakonec byl zprotěn viny. V českém trestním právu platí mimo jiného ve vztahu k dopravě princip tzv. "omezené důvěry v dopravě", který přiblině znamená, e řidič počítá s tím, e ostatní účastníci silničního provozu dodrují jeho pravidla a na základě toho se rozhoduje. Pokud vyjídím na silnici z vedlejí a mám kratí výhled, při rozhodování mimo jiného vycházím tedy z toho, e předpokládám, e případný řidič jedoucí po hlavní bude dodrovat předepsanou rychlost. Stejně jako řidič jedoucí po hlavní můe spoléhat, e pokud pojede předepsanou rychlostí, řidič z vedlejí mu dá přednost. Nemůe na toto vak spoléhat, kdy rychlost výrazně překročí. Jetě vak mezi mezi poruením či zanedbáním nějaké povinnosti musí být příčinný vztah k následku. To je teorie, v praxi v rámci dokazování jak mnozí píete situace záleí od schopnosti spolehlivě prokázat, e řidič na hlavní hrubým způsobem poruil pravidla SP (rychlost nejlépe překročena o 30 km a výe) a řidič na vedlejí skutečně nemohl včas zareagovat při vynaloení vekerého úsilí. Toto lze jen ze znaleckých posudků či zkoumání opírajících se o výpočty z brzdných drah, celkové situaci místa nehody(viditelnost, výhled, počasí) a dále z výpočtů podle deformací pokozených vozidel. Právní zázemí je opravdu zapotřebí, ale právník znalý trestných činů v dopravě popř. přestupků v dopravě. Jinak hodně těstí při řeení
Zdarec, před pár lety v dědině 7 km od nás starý děda nedal přednost motorkáři, který valil okolo 90 km/h. Motorkář zahynul a řeilo se v rámci trestní odpovědnosti, zda mohl vůbec při vynaloení vekerého úsilí být schopen přednost dát. Nakonec byl zprotěn viny. V českém trestním právu platí mimo jiného ve vztahu k dopravě princip tzv. "omezené důvěry v dopravě", který přiblině znamená, e řidič počítá s tím, e ostatní účastníci silničního provozu dodrují jeho pravidla a na základě toho se rozhoduje. Pokud vyjídím na silnici z vedlejí a mám kratí výhled, při rozhodování mimo jiného vycházím tedy z toho, e předpokládám, e případný řidič jedoucí po hlavní bude dodrovat předepsanou rychlost. Stejně jako řidič jedoucí po hlavní můe spoléhat, e pokud pojede předepsanou rychlostí, řidič z vedlejí mu dá přednost. Nemůe na toto vak spoléhat, kdy rychlost výrazně překročí. Jetě vak mezi mezi poruením či zanedbáním nějaké povinnosti musí být příčinný vztah k následku. To je teorie, v praxi v rámci dokazování jak mnozí píete situace záleí od schopnosti spolehlivě prokázat, e řidič na hlavní hrubým způsobem poruil pravidla SP (rychlost nejlépe překročena o 30 km a výe) a řidič na vedlejí skutečně nemohl včas zareagovat při vynaloení vekerého úsilí. Toto lze jen ze znaleckých posudků či zkoumání opírajících se o výpočty z brzdných drah, celkové situaci místa nehody(viditelnost, výhled, počasí) a dále z výpočtů podle deformací pokozených vozidel. Právní zázemí je opravdu zapotřebí, ale právník znalý trestných činů v dopravě popř. přestupků v dopravě. Jinak hodně těstí při řeení ;-)
|
|
24.08.2012 13:12 -
|
2501042
|
|
sanchez
|
Město: Hůry, Auto: Citroën C5 III (X7) 3.0i V6 215k | Počet příspěvků: 113 |
|
|
Moje první bouračka byla to samé, já jel po hlavní z kopce cca 70km/h, z vedlejí nahoru doleva odbočoval 80ti letej děda s 3mi postarími enamy. Skončil jsem levými koly v obrubníku v protisměru. Celou dobu jsem na něj koukal - brzdil, i ručkou, ale on koukal do prava. Kdyby to jetě v půlce křiovatky zaláp, projel jsem v protisměru a v klidu. Tahle jsem mu urazil celej čumák a ke kolum, chladič, altík, ve měl na maděru. Já u ZX jen rovnání na stolici, i světla přeily. Spoluvina nebyla. Jen on vinník.
Moje první bouračka byla to samé, já jel po hlavní z kopce cca 70km/h, z vedlejí nahoru doleva odbočoval 80ti letej děda s 3mi postarími enamy. Skončil jsem levými koly v obrubníku v protisměru. Celou dobu jsem na něj koukal - brzdil, i ručkou, ale on koukal do prava. Kdyby to jetě v půlce křiovatky zaláp, projel jsem v protisměru a v klidu. Tahle jsem mu urazil celej čumák a ke kolum, chladič, altík, ve měl na maděru. Já u ZX jen rovnání na stolici, i světla přeily. Spoluvina nebyla. Jen on vinník.
|
|
24.08.2012 16:33 -
|
2501052
|
|
DaveLbc
|
Město: Liberec, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX | Počet příspěvků: 422 |
|
|
Musím potvrdit i já,e pokud někdo jede na hlavní jako prase tak nese vinu i on.U nás byla bouračka ve Studánce kde je krásný rovný kopec a valil to dolů motorkář. A kdy vjíděl na hlavní kámo, kouknul doprava a pak doleva a nic neviděl a pak u jenom rána.
Natěstí se nezabil,ale bylo to dost drsný. Take vina byla u obou řidičů
Musím potvrdit i já,e pokud někdo jede na hlavní jako prase tak nese vinu i on.U nás byla bouračka ve Studánce kde je krásný rovný kopec a valil to dolů motorkář. A kdy vjíděl na hlavní kámo, kouknul doprava a pak doleva a nic neviděl a pak u jenom rána.
Natěstí se nezabil,ale bylo to dost drsný. Take vina byla u obou řidičů:nevim
|
|
24.08.2012 19:37 -
|
2501070
|
|
Hanz 397
|
|
|
Dutch napsal(a): Já bych se tedy pídil v první řadě po tom na kolika zůstal zaseklej tachometr u toho nabouranýho auta....
O tomhle jsen slyel,ve zprávách na Nouvje,ale jetě jsem to ve skutečnosti nikdy neviděl... Ale je fakt,e je to asi 6 let,kdy nám do práce přivezli pomocníci s ochráncema zbořenou E39 a chtěli co nejvíc vědět o bouračce,kterou prodělala. lo přečíst crash telegram,kterej obsahoval rychlost v momentě nárazu,přetíení,tlak v brzdové soustavě,...prostě lo z toho vysledovat docela dost věcí. Naopak mi přivezli ti samý asi před 3mi týdny F01(nová 7) a z ní jsem krom systémového času aktivace baohů nedostal vůbec nic. Tak by moná stálo za to navést,třeba prostřednictvím právníka, orgány na tuhle cestu... Moná by to mohlo pomoct.
O tomhle jsen slyel,ve zprávách na Nouvje,ale jetě jsem to ve skutečnosti nikdy neviděl... Ale je fakt,e je to asi 6 let,kdy nám do práce přivezli pomocníci s ochráncema zbořenou E39 a chtěli co nejvíc vědět o bouračce,kterou prodělala. lo přečíst crash telegram,kterej obsahoval rychlost v momentě nárazu,přetíení,tlak v brzdové soustavě,...prostě lo z toho vysledovat docela dost věcí. Naopak mi přivezli ti samý asi před 3mi týdny F01(nová 7) a z ní jsem krom systémového času aktivace baohů nedostal vůbec nic. Tak by moná stálo za to navést,třeba prostřednictvím právníka, orgány na tuhle cestu... Moná by to mohlo pomoct. ;-)
|
|
24.08.2012 21:16 -
|
2501087
|
|
jumep
|
|
|
Hanz 397 napsal(a): O tomhle jsen slyel,ve zprávách na Nouvje,ale jetě jsem to ve skutečnosti nikdy neviděl... Ale je fakt,e je to asi 6 let,kdy nám do práce přivezli pomocníci s ochráncema zbořenou E39 a chtěli co nejvíc vědět o bouračce,kterou prodělala. lo přečíst crash telegram,kterej obsahoval rychlost v momentě nárazu,přetíení,tlak v brzdové soustavě,...prostě lo z toho vysledovat docela dost věcí. Naopak mi přivezli ti samý asi před 3mi týdny F01(nová 7) a z ní jsem krom systémového času aktivace baohů nedostal vůbec nic. Tak by moná stálo za to navést,třeba prostřednictvím právníka, orgány na tuhle cestu... Moná by to mohlo pomoct.
takto vypada zaseknuty tacho
.link.
takto vypada zaseknuty tacho
http://www.rouming.cz/roumingShow.php?file=JakRychle11.jpg
|
|
25.08.2012 22:43 -
|
2501222
|
|
Tomi2002
|
|
|
Zdravím, tak dám troku aj ja. Myslím, e problémom Čechov aj Slovákov (ete Maďarov a Poliakov) je práve to, e nedodriavame pravidlá pri jazdení. Často príde taky pocit, e ja som na hlavnej, ja nemusím nič (nie vetci, ale nájde sa ich pár) No a potom vznikajú nehody. A niekedy je vežmi aké zisti, kto je vinný alebo lepie povedané kto má väčiu čas viny na tom, čo sa stalo. Znalec vie pomocou programu vyráta veža, vie nasimulova nehodu, ale sú prípady, e sa to nepodarí ani jemu a potom sú ahanice, kto iiel rýchlo a kto rýchlejie. Problém by bol vyrieený, ak by kadé auto malo taky svoj tachograf ako nákladné. Príde na nehodu, ak sa nevie presne urči, resp. ak má kadá strana svoju pravdu, stiahne údaje z vozidiel, dá znalcovi a ten ti celkom určite presne povie, či za dodrania vetkých pravidiel by k tej či onej nehode dolo.
Zdravím, tak dám troku aj ja. Myslím, e problémom Čechov aj Slovákov (ete Maďarov a Poliakov) je práve to, e nedodriavame pravidlá pri jazdení. Často príde taky pocit, e ja som na hlavnej, ja nemusím nič (nie vetci, ale nájde sa ich pár) No a potom vznikajú nehody. A niekedy je vežmi aké zisti, kto je vinný alebo lepie povedané kto má väčiu čas viny na tom, čo sa stalo. Znalec vie pomocou programu vyráta veža, vie nasimulova nehodu, ale sú prípady, e sa to nepodarí ani jemu a potom sú ahanice, kto iiel rýchlo a kto rýchlejie. Problém by bol vyrieený, ak by kadé auto malo taky svoj tachograf ako nákladné. Príde na nehodu, ak sa nevie presne urči, resp. ak má kadá strana svoju pravdu, stiahne údaje z vozidiel, dá znalcovi a ten ti celkom určite presne povie, či za dodrania vetkých pravidiel by k tej či onej nehode dolo.
|
|
26.08.2012 21:46 -
|
2501482
|
|
jumep
|
|
|
tacho sa zasekne v 2ch pripadoch
1. pri naraze sa odpoji baterka / napajanie tacho, tento ostane v "zaseknutom" stave do prveho pripojenia napajania ked sa zasa zresetuje (pripadne vypnutia a zapnutia kluca)
2. extremny naraz zatlaci rucicky az na doraz, ze motorcek nimi nepohne - skoro nemozne a take nieco nema sancu prezit pripadny ucastnik takej nehody
tacho sa zasekne v 2ch pripadoch
1. pri naraze sa odpoji baterka / napajanie tacho, tento ostane v "zaseknutom" stave do prveho pripojenia napajania ked sa zasa zresetuje (pripadne vypnutia a zapnutia kluca)
2. extremny naraz zatlaci rucicky az na doraz, ze motorcek nimi nepohne - skoro nemozne a take nieco nema sancu prezit pripadny ucastnik takej nehody
|
|
01.04.2013 12:46 -
Re: nezaviněná dopravní nehoda
|
2562229
|
|
denisag
|
Město: Praha, Auto: | Počet příspěvků: 11 |
|
|
Zdravim, predem se omlouvam nejsem majitelem C5 ale C4a ted k memu dotazu pred mesicem jsem mela havarku kdy jsem jela po hlavni a druhe auto mi nedalo prednost zprava, potud vinik jasny,jenze...Na miste chteli sepsat protokol, coz jsem odmitla s tim, ze skoda na mem aute je dost vysoka na to,aby se zavolala policie(odhadem v autorizovanem servisu skoda k 100.000,-Kc).Pan ihned po prijeti policie obratil vypoved, i kdyz do te doby priznaval ze je vinikem, a vinu se snazil shodit na me.Tvrdil same nesmysly ve stylu, ze jel odjinud a pak ze zas nevi odkud jel atd.Policie ho uvedla v zapise jako vinika, ale jelikoz on s tim nesouhlasil, tak to jde na magistrat.Vse jsem nahlasila na pojistovne a ted po mesici a neco(stale nic neni vyreseno)jsem zjistila po zavolani do pojistovny,ze on to ani na svou pojistovnu nenahlasil!!!Po dodatku,ze to je pan pravnik,hadam, ze v tom hleda klicky jak se vyhnout vine.A ted jsem mesic a neco bez auta,vyreseni stale v nedohlednu....no nato ze jsem to auto vlastnila v te dobe 5 dnu super bilance.poradite nekdo zda se s tim da neco podniknout vyjma jen toho cekani a zda se muze auto predbezne opravit nebo ne?
Zdravim, predem se omlouvam nejsem majitelem C5 ale C4:-)a ted k memu dotazu:-) pred mesicem jsem mela havarku kdy jsem jela po hlavni a druhe auto mi nedalo prednost zprava, potud vinik jasny,jenze...Na miste chteli sepsat protokol, coz jsem odmitla s tim, ze skoda na mem aute je dost vysoka na to,aby se zavolala policie(odhadem v autorizovanem servisu skoda k 100.000,-Kc).Pan ihned po prijeti policie obratil vypoved, i kdyz do te doby priznaval ze je vinikem, a vinu se snazil shodit na me.Tvrdil same nesmysly ve stylu, ze jel odjinud a pak ze zas nevi odkud jel atd.Policie ho uvedla v zapise jako vinika, ale jelikoz on s tim nesouhlasil, tak to jde na magistrat.Vse jsem nahlasila na pojistovne a ted po mesici a neco(stale nic neni vyreseno)jsem zjistila po zavolani do pojistovny,ze on to ani na svou pojistovnu nenahlasil!!!Po dodatku,ze to je pan pravnik:-),hadam, ze v tom hleda klicky jak se vyhnout vine.A ted jsem mesic a neco bez auta,vyreseni stale v nedohlednu....no nato ze jsem to auto vlastnila v te dobe 5 dnu super bilance:-((((.poradite nekdo zda se s tim da neco podniknout vyjma jen toho cekani a zda se muze auto predbezne opravit nebo ne?:nevim
|
|
01.04.2013 12:52 -
|
2562231
|
|
DrMarvin
|
|
|
no nevim jak u tvoji pojistovny..co mas..ale ja kdyz mne zborily a dotycny rikal taky ze to nebyla jeho chyba....rikal ze jsem blikal ale ja neblikal...ale stejne jasna jeho chyba..tak jsem s pojistovnou po 14ti deni diskusi hodil auto do servisu a moje pojistovna to zaplatila a penize pak vymahala na jeho pojistovne:=)
no nevim jak u tvoji pojistovny..co mas..ale ja kdyz mne zborily a dotycny rikal taky ze to nebyla jeho chyba....rikal ze jsem blikal ale ja neblikal...ale stejne jasna jeho chyba..tak jsem s pojistovnou po 14ti deni diskusi hodil auto do servisu a moje pojistovna to zaplatila a penize pak vymahala na jeho pojistovne:=)
|
|
01.04.2013 13:40 -
|
2562243
|
|
jruze
|
|
|
Pokud má protokol od policie e jsi pokozená a tak jsi to i nahlásila je zákonná lhůta pro pojiovnu na vyřízení poj.události (lhůta je tuím měsíc-zeptám se pojiováka- ) V případě e on to nenahlásí vystavuje se nebezpečí postihu ve formě pokuty a v takovém případě by to měla pojiovna vyplatit a potom řeit s ním a jeho pojiovnou,nebo svaz pojistitelů? - spojil bych se s nimi (nicméně ty jsi splnila svou povinnost - nahlásila dle rozhodnutí policie o vině (doloeno protokolem) a ostatní je na nich - zeptal bych se své pojiovny jaká je lhůta ze zákona na vyřeení poj. události (aby pochopili e o tom něco ví) O jakou pojiovnu se jedná? - Jesti česká mohl bych asi pomoct
Pokud má protokol od policie e jsi pokozená a tak jsi to i nahlásila je zákonná lhůta pro pojiovnu na vyřízení poj.události (lhůta je tuím měsíc-zeptám se pojiováka- ) V případě e on to nenahlásí vystavuje se nebezpečí postihu ve formě pokuty a v takovém případě by to měla pojiovna vyplatit a potom řeit s ním a jeho pojiovnou,nebo svaz pojistitelů? - spojil bych se s nimi (nicméně ty jsi splnila svou povinnost - nahlásila dle rozhodnutí policie o vině (doloeno protokolem) a ostatní je na nich - zeptal bych se své pojiovny jaká je lhůta ze zákona na vyřeení poj. události (aby pochopili e o tom něco ví) O jakou pojiovnu se jedná? - Jesti česká mohl bych asi pomoct;-)
|
|
01.04.2013 13:52 -
|
2562258
|
|
denisag
|
|
|
jste zlati, ja uz jsem z toho nestastna, auto pres mesic stoji mimo a ja jak trubka masiruji na mhdmoje pojistovna je generali a jejich allianz jde mi o to,ze pokud to jde na magistrat, kde se to jeste bude resit,aby nechteli znalecky posudek i oni....... uz jen to ze dopravka to zadrzuje pres mesic se mi moc nelibi.......stejne tak mi nejde do hlavy proc to neohlasil na pojistovne i on, kord kdyz je vinik.Pochopila bych to bez policie ale takto?
jste zlati, ja uz jsem z toho nestastna, auto pres mesic stoji mimo a ja jak trubka masiruji na mhd:-)moje pojistovna je generali a jejich allianz:-p jde mi o to,ze pokud to jde na magistrat, kde se to jeste bude resit,aby nechteli znalecky posudek i oni....... uz jen to ze dopravka to zadrzuje pres mesic se mi moc nelibi.......stejne tak mi nejde do hlavy proc to neohlasil na pojistovne i on, kord kdyz je vinik.Pochopila bych to bez policie ale takto?
|
|
01.04.2013 13:57 -
|
2562260
|
|
DrMarvin
|
|
|
bud rada ze tam policajti byly musis masirovat svoji pojistovnu ze auto potrebujes a tak..ale jako masirovat je furt..treba kazdej den dokud ti proste nedaji soudny vysvetleni:=) hodis auto do autorizaku a mas to hotovy..pjistovny by si to meli pak vyresit mezi sebou..ono ostatne...podle mne to on vubec hlasit nemusi..proc taky vid?on z pojistovny nic nevymlati
bud rada ze tam policajti byly:D musis masirovat svoji pojistovnu ze auto potrebujes a tak..ale jako masirovat je furt..treba kazdej den dokud ti proste nedaji soudny vysvetleni:=) hodis auto do autorizaku a mas to hotovy..pjistovny by si to meli pak vyresit mezi sebou..ono ostatne...podle mne to on vubec hlasit nemusi..proc taky vid?on z pojistovny nic nevymlati
|
|
01.04.2013 14:09 -
|
2562265
|
|
denisag
|
|
|
no evidentne se pan pravnik hodla vymlatit neco ze me)ale stejne do smichu mi moc neni....zname ceskej stat a potahne se to buhvi jak dlouho
no evidentne se pan pravnik hodla vymlatit neco ze me:-)))ale stejne do smichu mi moc neni....zname ceskej stat a potahne se to buhvi jak dlouho:nevim
|
|
01.04.2013 14:15 -
|
2562266
|
|
denisag
|
|
|
no pokud jsem to pochopila tak se pan pravnik to snazi hodit na spoluvinu, proto ten magistrat...jenze ja nehodlam opravovat za sve pokud to nebyla ma vinamel me asi za peknou nanynku,co se lekne a radsi to vse zda.....
no pokud jsem to pochopila tak se pan pravnik to snazi hodit na spoluvinu, proto ten magistrat...jenze ja nehodlam opravovat za sve pokud to nebyla ma vina:-)mel me asi za peknou nanynku,co se lekne a radsi to vse zda.....:nevim
|
|
01.04.2013 17:33 -
|
2562331
|
|
vseved
|
Město: Mratín, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 16V 143k (103kW) Tourer | Počet příspěvků: 636 |
|
|
1) Policista, který nehodu vyetřoval Ti dal na sebe spojení. Zavolej mu, jak daleko je vyetřování a zda ji případ uzavřel a zaslal podklady na magistrát (měl by tak učinit do 30 dnů). Zaádat o kopii zprávy.
2) Pokud je ve zprávě určen jednoznačně viník, dojít s touto zprávou rovnou do Alians, (podle zkueností s Generali, se tato s Tebou, pokud tam nemá havarijko, vůbec nebude bavit).
Jinak magistrát určuje viníka na základě policejního etření a popř. znaleckých posudků.
1) Policista, který nehodu vyetřoval Ti dal na sebe spojení. Zavolej mu, jak daleko je vyetřování a zda ji případ uzavřel a zaslal podklady na magistrát (měl by tak učinit do 30 dnů). Zaádat o kopii zprávy.
2) Pokud je ve zprávě určen jednoznačně viník, dojít s touto zprávou rovnou do Alians, (podle zkueností s Generali, se tato s Tebou, pokud tam nemá havarijko, vůbec nebude bavit).
Jinak magistrát určuje viníka na základě policejního etření a popř. znaleckých posudků.
|
|
01.04.2013 17:35 -
|
2562333
|
|
tomikku
|
Město: Havířov, Auto: Citroën C5 I 2.0i 16v SX | Počet příspěvků: 308 |
|
|
přesně tak a to zatáhne pojiovna a pokud není druhá strana pojitěná tak ho musí vydusit policie a občansko právní spor, a tam to zaplatí i s uima (soudní výlohy, znalce, vai újmu včetně toho e auto nutně potřebujete atd. tam ho můete vydusit pěkně do měkka.) a pokud je opravdu právník a dělá takové průtahy můe ho postihnout i česká advokátní komora
přesně tak a to zatáhne pojiovna a pokud není druhá strana pojitěná tak ho musí vydusit policie a občansko právní spor, a tam to zaplatí i s uima (soudní výlohy, znalce, vai újmu včetně toho e auto nutně potřebujete atd. tam ho můete vydusit pěkně do měkka.) a pokud je opravdu právník a dělá takové průtahy můe ho postihnout i česká advokátní komora
|
|
| |
|
|