del42sa
|
26.04.2021 18:33 -
Re: Hydraulické koule pérování C5
|
|

|
PATaMAT napsal(a): No, třeba proto, abys poznal, e volbou tlaku se mimo jiné také určuje tvrdost odpruení. Origo koule naplněná na vyí tlak znamená měkčí odpruení.
Milane......, já jsem do téhle debaty záměrně nechtěl zabíhat aby to třeba někdo méně technicky zdatný nepochopil patně..... no dobrá, pokud to bere a takhle do extrémů, ano i tlakem v kouli se dá (do určité míry) ovlivnit tvrdost odpruení....
Původně jsem se vůbec nechtěl v téhle tématice tahle dopodrobna pitvat, ale kdy se od těch extrémů zkusíme aspoň na chvíli oprostit, tak u hydropneumatického odpruení je tlak v kouli resp její nastavení od výrobce pevně určený a to jednak poměrem hmotnosti vozidla a nápravy na kterou se ta koule montuje. Jiný tlak je ve předních koulích kde je motor a tudí mnohem větí celkové zatíení na přední nápravu a jiný tlak je v zadních koulích, protoe zadní část vozidla je lehčí. Nastavení je pro kadé auto/typ motoru jiné právě proto, aby po natlakování systému a uvedení automobilu do provozní/pracovní polohy měla membrána optimální polohu vzhledem k hmotnosti vozidla, a tím bylo zajitěno potřebné propruení/zdvih kola. Tuhost odpruení se nastavuje/ladí pomocí tlumičů (ostatně co si vzpomínám ty tzv. "komfort koule" neměly jiný tlak ne origo koule od výrobce, ale měly hlavně jiné tlumiče).
U hydractive je to trochu sloitějí, protoe tam se opravdu mění i objem/tlak v okamiku odpojení středové koule od systému a to v rozssahu cca +-20barů, take ano kdy budeme slovíčkařit, tak tlakem v kouli se dát také (do určité míry) měnit charakteristika odpruení. Vdy je to ale spojeno se změnou tlumení a nejde jedno od druhého oddělit. Velká pětistovková koule s malým piditlumičem bude fungovat stejně patně jako mení čtyřstovková koule natlakovaná např. na 30 barů ale s průměrem tlumiče 1,5mm.......Oba ty uvedené příklady jsou extrémy, ale pro pochopení to stačí.
Obecně se sice dá konstatovat, e větí tlak v kouli znamená větí pracovní objem, ale jak píe Jumep platí to jen do určíté míry a toté samo platí i naopak. Kdy ten tlak sníí příli, tak nedosáhne automaticky tuí charakteristiku odpruení, ale jen patně fungující systém a poskakujicí auto.... a to nikdo nechceme 
Shrnul bych to celé asi takhle, pokud chce někdo elaborovat s tlakem v koulích, tak musí vedět co dělá, jinak hrozí e nadělá víc kody jak uitku.
Ostatně sám jsi mi upravoval odpruení na C5 II podle mé vlastní modifikace (pokud si na to jetě vůbec pamatuje), take netřeba vysvětlovat jak ten systém funguje |
| |
| |