| |  |
Burys14
|
18.11.2019 21:05 -
Re: Koupě Citroenu C5
|
|

|
Ahoj vem,
jak bych jen začal? Měli jsme doma celkem 4x BX, jednoho jsem si nakonec nechal jen tak pro radost. Abych ho neničil, koupil jsem si před 3 lety "na zimu" Xantii (to jsem sotva nastoupil do práce chtěl jsem C5 I, ale na tu nebylo). Jak je patrné, mám jí stále. Vzhledem k tomu, e to auto je chudák, hlavně trubky v dost katastrofálním stavu, první netěstí mě potkalo v červnu. Opravoval jsem to sám. Vyměnit co je třeba nemám pořádně kde. I tak cena, vzhledem ke stavu kastle je moc vysoká. Má to taky skoro 320 000 km a předchozích 13 let to auto mělo minimální údrbu. I kdy je mi ho moc líto, na tom se nedá stavět. Pokud je něco dokurvený a navíc bylo lehce nabouraný, nikdy se z toho neudělá pěkný auto. Leda do haly a na léto, jinak to stejně půjde do háje za 2 zimy. Navíc taky bezpečnost, kdy na silnici potkávám to, co potkávám. A tak dále...
A teď u se konečně dostávám k tomu, proč píu. Pomalu koukám po něčem novějím, něčem, čemu se nikdo nestihl pomstít, nestihlo to shnít, nemá to 5x objetou zeměkouli a na tachometru nic. Prostě to alespoň jetě jednou musí být Citroen s hydrou a volba padla na C5 III (X7) Tourer Exclusive a to buď 2.0 HDi, nebo 2.2 Hdi. Sen o C6, nebo C5 v estiválci nechám zatím být. Pročítal jsem si podrobněji zdejí diskuze a velmi jste nahlodali mojí předchozí jistotu.
Jak jsem psal, chci něco, co nebude víc v servise, ne jezdit. BX i Xantia slouily vdy dobře a to se jim vem pomstil nejeden dobrák. Ani jedo z BX, co jsme měli a Xantia nebyly krasavci, asi kadý mělo mení, či větí nehodu atd... I tak ale věrně s běnou údrbou slouily. Opravovalo se málo co. A nikdy ani jedno z těch aut nepřijelo na odtahovce. A nikdy se nikomu z opravy neprotočily panenky.
Momentálně mám vyhlídnutou C5. Je to 2012, 2.0 HDi 120 kW Manuál Tourer Exclusive. Najeto má víc, ne bych chtěl a to asi 236 000 km, ale zase je to spí novějí kus. Přijde mi, e 2012 a novějí moc k vidění není. Měla stále autorizák a je tam protiúčtem, kupováno a servisováno u stále stejného dýlera. Nechvátám, ale prostě je to přesně to, co bych chtěl. Jasná historie auta, výbava, ve, neviděl jsem to zatím, ale snad je nedokurvený a neshnilý.
Zde jsem si ale přečetl pár věcí, které mi udělali vrásky na čele. A já bych si rád jetě poslechl, jestli je to s touhle generací fakt tak straný? Chápu, kadej kus je originál... Mě se to auto líbí a předchozí generace je u fakt hodně letitá. Já to auto chci na 10 let určitě, jestli to nehodím na hruku ejo. Nestřídám věci, najezdím autem za rok tak 12 000 km, take můj nájezd za 10 let není nic extra velkýho.
Fakt mě tedy zajímá pár věcí:
1. ivotnost těch pístnic je fakt tak mizerná a jsou tak citlivé na zacházení s autem a poserou se, kdy se to zvedne a nepovolí se víčko na LDS nádrce? Budou prostě téct, nebo se brzo podělají úplně? U BX a Xantie o těch pístnicích člověk ani neví a přeijou auto. Na BX jsem měnil zadní, prooxidovala skrz (hliník).
2. Co ta pojebaná elektrická ručka u manuální převodovky? To jako a zahnijou lanovody a e jsem je měnil na mnoha autech, tak jí koupím celou za 30 000 Kč? To je vtip?
3. Od prvopočátku HDi se říká, e vstřiky nevydrej dlouho atd... Na Xantii jsou na 99 % původní a nikdo na ně přesně 317 000 Km neáhl. U jako budou ty Delphi na X7 po tomhle nájezdu ko, nebo mám čekat to, co na Xantii, e to bude mít přes 300 a nebude to problém?
4. Turbo na Xantii má bez áhnutí to, co vstřikovače. Tady vydrí taky tolik, nebo s tím taky nemám počítat?
5. Četl jsem tu, e na X7 shnijou trubky rychlostí téměř blesku. Chcete mi říct, e kdy koupím 7 let starej vůz, tak mám počítat s tím, e 10 let ty trubky u nevydrí i kdy se o to plánuji velice poctivě starat? Na BX jsou skoro 30 let a jsou pěkný. Na Xantii moc pěkný nejsou, ale 20 let bez údrby a zatím jen jedna úplně ko. A to prosím ta, co je v motoráku skoro nejvej a nejkratí.
6. Předpokládám, e hydraulický čerpadlo je tu nejmení problém, ale to mám čekat, e se podělá kdy? Na BX a Xantii pomalu nevím, e tam nějaký je. Nikdy mu nic nebylo.
7. Spojka s dvouhmotou čekám, e pokud nebyl dělaná, o moc víc, ne 236 000 km to nedá, Na Xantii asi původní spojka, která jsem si o 35 000 km zpět při koupi říkal, e je potřeba udělat a jezdím s tím furt a i kdy je mizerná, nekloue a myslím, e zatím nehrozí závada.
Nevím, na co jsem zapomněl, ale jsem z tý X7 teď nějak vyděenej. Jsem zvyklej si na autě větinu věcí dělat sám, mám i Lexii. Mechanici se mi větinou jen pomstili. Nejsem automechanik, ale zase bez zkueností taky ne. Chci jen pěkný auto na moc let. Něco, co budu moct udrovat v pěkným stavu, ne jen zachraňovat z hrobu. Auto vdy potřebuje nějaké opravy, ale chci jezdit spolehlivě a beze strachu kdy se co drahýho podělá. Do teď jsem měl vechno za pár lupek a jezdilo to dobře. Váně si koupím u celkem draí auto a budu jen furt řeit závady? Mám z toho teď takový pocit. Zkuenosti s C5 nemám vůbec. Ale vdy jsem myslel, e jsou to nadprůměrně spolehlivá auta (i Xantie a BX to byly). S výbornou antikorozní úpravou i trubek, hlavně trubek. Kastle drela skvěle i na BX.
Doufám, e se ten román někomu chtěl číst, ale moc děkuji vem, kteří mi nějak konstruktivně odpoví, nebo se spí vyjádří. |
| |
| |
|
|