Tony_Z
|
09.10.2018 22:07 -
Re: Disky a pneu na C5 - obecně
|
|

|
Hedgehok napsal(a): Zdravím, zběně jsem prohlíel diskuze o váhovém a rychlostním indexu , ale nenael jsem odpověď . V techničáku mám napsáno na 15palce 195/65 váhový a rychlostní index 91H ( tj.615kg/210km) a na 16palce alternativa 215/55 93W (tj.650kg/270km) . Ten váhový index zatíení na kolo , to auto má podle mě přiblině stejnou hmotnost na 16 nebo 15. Přikládám otisk výstřiku techničáku . Dík za vysvětlení .
Ona ta nosnost pneumatiky souvisí s jejími rozměry. A popravdě nevím, zda by se ti povedlo sehnat pneu o rozměrech 215/55/16, která má hmotnostní index mení, ne 93. A psát do TP něco, co ve skutečnosti neexistuje by byla pitomost.
Co se týče rychlostního indexu, tak je to jasně dané:
Vyhláka č. 341/2014 Sb.
"F) Technické poadavky na výbavu vozidel koly, pneumatikami a protiskluzovými řetězy:
1. Vozidlo musí být vybaveno tak, aby konstrukce, provedení, rozměry a hutění pneumatik odpovídalo podmínkám provozu, zejména největí povolené hmotnosti vozidla, povoleným zatíením připadajícím na nápravy a jeho nejvyí konstrukční rychlosti. Rychlostní kategorie pneumatik musí být shodná nebo vyí, ne je nejvyí konstrukční rychlost vozidla."
Musí splnit rychlostní index takový, aby byl vyí, ne maximální rychlost vozidla, více tě nemusí zajímat. U zimních pneumatik můe dát pneu dokonce s niím rychlostním indexem, ovem pokud tak učiní, musí mít na tento fakt upozornění přímo v autě, aby o tom byl řidič informován (a jel tak, aby se mu pneu nerozlítly). |
| |
| |