majsterkoo
|
31.08.2015 21:22 -
Praskající vahadla a hydrotely / C5 I 2.0 HDi
|
|

|
Čest Citroeňáci.
Řeím problém s kámoovou C5. Je to 2.0 HDi s asi 80kW. Před měsícem jetě jezdila bez sebemeních problémů, nikdy se nějak nekazila a nikdy s ní problémy nebyly. Bohuel, poslední měsíc si u nevím rady.
Před měsícem ke mě dojel známý, e mu nějak nejede auto. Přičina problému - prasklé vahadlo na ventilu. Vzhledem k ("asi") 350tkm se problém přisoudil opotřebení materiálu a vahadlo se vyměnilo. Při té příleitosti se shodila celá hlava, avak ádný problém nebyl zjitěn, take se ve smontovalo zpět a C5 krásně vrněla.
Za 14 dní opět nejela. Tentokrát problém s prasknutým hydrotelem. Vzhledem k tomu, e sousední bylo u taky načaté se vzhledem k najetým km chyba shodila na opotřebení materiálu a koupily se nové vechny hydrotely i vahadla. Ve se sloila a C5 opět krásně vrněla.
Po pár dnech opět přestala. Znova zlomená vahadlo, tentokrát na ventile, kde bylo zlomené poprvé. Problém by mohl způsovat zakončení ventilu, o které se vahadlo opírá, viz FOTO. nebo je na vahadla jasně vidět vymlácený ďůlek, co bude nejspí důvod rozletění vahadla. Čím by se dal jednodue problém přisoudit ventilu. Ovem, nesedí důvod, proč praskl jeden hydrotel a jeden napraskl a proč to jetě před měsícem jezdilo několik let bez problémů.
Rozvody jsou v pořádku (snad jen jedna kladka, který má v klínku vůle asi necelého půl zubu, v tom ale problém nevidím, podle prospektů je tam tolerance a půl zubu), s vačkou by taky neměl být problém.
Take pokud to shrnem - 2x zlomené stejné vahadlo a 2x křupnutý (pokadé jiný) hydrotel.
Nesetkal se někdo s tímto problémem? Já si u opravdu nevím rady, co tomu je. Vechno se po důkladné prohlídce zdá v pořádku a nejde mi rozum, čím by to mohlo být způsobeno. Kdyby to měl způsobovat nestandardní tvar ventilu oproti ostatním, proč by to neudělalo u před rokem, dvouma, třema... a proč by prasknuli dva hydrotely úplně na jiným válci? Děkuji vem, co mi pomohou vyřeit tento obtíný problém, nebo přijdou s alespoň nějakou radou. 
foto: .link.
//EDIT
Jetě mě napadá, e potom, co se teďkom vylomil znova ten hydrotel zaznamenala ECU chybu snímače na vačce - e by to s tím souviselo? |
| |
| |