Mikra
|
24.03.2015 21:53 -
Re: Výměna motorového oleje
|
|

|
INEO je strategie výrobců aut, aby dosáhli na nařízení EU o ekologii. Je to olej se sníenou viskozitou, je řidčí a jeho spálením vznikne míň popela. Nový motor v laboratoři splní emisní limity s takovým lehkoběným olejem líp a dostane tak poehnání EU. Ale co se stane s motorem po 200t km, to u EU neřeí. Vdycky platilo, e k do mae, ten jede. A tenhle olej moc nemae. A tím e je řídkej, tak se na zajetým motoru spotřebovává. Hustějí 5W40 jednak vydrí vyí teploty a navíc se nespotřebovává skoro vůbec ani na motorech s nakroucenýma 200t km. Naco řeit popel, kdy olej nespaluju?
Kdy u bych chtěl olej Low Soaps, tak určitě ne INEO 5W30, ale třeba Mobil 1 ESP Formula, který nemá sníenou viskozitu a má taky specifikaci PSA. Ale na popel já kalu a QUARTZ 9000 5W40 je za hubičku a funguje u od začátku na vech motorech C5. Kdysi byl Citroenem jediný doporučovaný a najednou je patný a máme dávat tu ředinu? Pochopil bych to, kdyby s tím INEO začali u nějakých nových motorů. Ale proč bych to měl měnit na mým, kdy z fabriky to vyjelo s 5W40, několik let mi tam servis na garancích dával taky 5W40 a najednou mi budou tvrdit, e jiný ne INEO 5W30 tam dávat nesmím? Kvůli popelu?
Jo, mám ho tam, ale naposledy. Od výměny mi ubylo skoro na spodní rysku a to má najeto teprve něco kolem 10t km. Před tím jsem měl 5W40 a neubylo nic. Tím e ten olej má nií hranici tepelný stálosti taky o něco víc trpí přehříváním. Jet s tou ředinou v létě do Chorvatska by bylo skoro o strach. V rozpáleným motoru nezbude po mazacím filmu ani stopa, kdy je to taková srágora.
Tak snad moje vysvětlení stačí. Kadý a si do motoru leje co chce. Já budu dál dávat to, co tam běhalo od začátku. TOTAL QUARTZ 9000 5W40. 
Jetě doplním info k viskozitě. - .link. |
| |
| |