RimmerCZ
|
03.01.2015 21:11 -
Re: olej do C5 III HDi - údaj výrobce vozu
|
|

|
Mikra napsal(a): To 5W40 znamená zaručenou viskozitu při těchto teplotách. Nejnií a nejvyí. Take ideál by byl třeba 0W50. To je ale drahota a navíc musí splňovat i dalí poadavky. To ale není to podstatné. Podstatné je, e turbo je mazaný tím samým olejem a dokáe se rozpálit do červena. A řidí olej potom tak dobře u nemae.
Ineo začali v Citroenu dávat stejně jako ostatní automobilky z důvodu niího obsahu popela ve spáleným oleji a proto, e nový motor s takovým olejem má mení spotřebu. Říkají tomu lehkoběný, nebo nízkoviskozní olej. Ale pozor, jen v laboratorních podmínkách a jen po krátkou dobu. Aby automobilky dostaly ty "Polreichovy" nálepky EURO IV a V a VI ... , tak vechny sahají k podobným zhovadilostem. V laboratoři jim to hodí krásný čísla, jetě k tomu napíou Long Life a jsou zase o něco ekologičtějí, jak to ale dopadne s motorem po 100.000 km, to u je nezajímá. Hlavně e splní normu. Ty motory jezdily od začátku s 5W40. Pak přiel někdo z EU a vymyslel EKO "zlepení" a motory klidně pohřbí. A tak je to s autama a spoustou výrobků napříč celou EU. Viz třeba palivo a řepkový olej. Jedna zhovadilost za druhou.
Taky mi při garanci na 90.000 km změnili 5W40 na INEO. Já ho dal taky jetě 2x. Ale teď mi začal lehce ubývat a to znamená, e se spaluje. Proto dám raději trochu hustí 5W40 a u mi ta ředina nesmí do auta.
reknu ti presne jak to vypadalo po 110tis km ... loziska na klice v hajzlu, jednak z duvodu poddimenzovanych lozisek a pak z duvodu 30tis intervalu |
| |
| |