jubileus
|
06.07.2014 08:40 -
Re: Výměna motorového oleje
|
|

|
Osobně jsem zail, kdy jsem si takhle jel na ryby za mlada-ve Ford Capri V4 1300ccm - rolo se pod tachometrem červený světýlko: říkám si, nastartovaný mám(vedle sebe byly oranové a červené).
Asi po 300 metrech chcípnul motor. U mi dolo, e to asi nemae ale jako vůl se snaím nastartovat, jestli se mi to zdá nebo je to náhoda.
Po pomalém nastartování se to roztočilo ozval se hrozný tvrdý zvuk a chcíplo to.
Kdy jsem to doma rozdělal, tak byly komplet hlavní uloení kliky i ojniční "ály" modrý, kompozice téměř vyteklá a s motorem u nikdo nepohnul.
Závada vznikla tím, e byl plný olej.filtr a měl být u dávno vyměněn. Urval se pohon olejového čerpadla, kterým byla imbus tyčka 8 mm, která vedla od rozdělovače dolů...
Olejové čerpadlo sice mělo pístíkový propouák ale ani ten tlak , který vznikl ucpáním filtru nepropustil bez toho aby to nemělo dalí dopad na pohon čerpadla.
Zubové olejové čerpadlo prostě musí předat tlak nebo se to posere jinde, kdy se to zvládne utěsnit za ním.
Tak jsem za komára soustruil ály z polskýho Fiata(byly jen irí) ale kompozice byla měkká.
Chvíli to jezdilo ale pak mi praskla klika.
Tak jsem si sehnal jiný motor abych měl kliku, ály z Itálie a sloil to na dvoře.
Na podruhé chytnul a jetě dlouho jsem ho pak proháněl, ne jsem ho jako veterána prodal za dvojnásobek, jak jsem ho koupil. Jednoduchý , chytře řeený motor s minimem nutných součástek. Z tohoto bloku motoru vznikl v 70 létech motor Ford Cosworth , co se pouíval v dalích verzích i v F1.
Take na konec, chtěl bych u toho být, kdy nějaký auto ujede dál, ne asi 1kilometr na motor- mě to ujelo jen asi max. 300metrů a vůbec to pak nebylo "cajk"
Ale teflonový přípravek u neopotřebovanýho motoru můe mít při správným pouití dobrý vliv na zmenení tření. Si teda myslím.
Jinak bych na ty moje krátký cesty nepotřeboval vůbec olej v motoru, jen bych to před výjezdem namáznul peroutkou.    |
| |
| |