jubileus
|
05.07.2014 22:10 -
Re: Výměna motorového oleje
|
|

|
Dík, alespoň se dopředu vybavím. Ale měl jsem pocit, e to bylo uvnitř nějaký ostrý- jakoby torx, ale dík 8 imbus určitě mám. Tak jdu zítra do toho. Jinak olej v tom mým byl vdycky Quartz, tak ho tam dám zase.
Ale spí je důleitý, co tam člověk dá za filtr, protoe doporučováno je , kde co.
A pro motor je nejdůleitějí aby olejový filtr měl, co největí plochu a tak se vlivem usazenin v něm provoz "nebrzdil" a tak nehrozilo, e se brzy tím, jak je neprůchodný nepřepne ventil na tlak, co je v něm a tak olej přestane filtrovat a olej v motoru je nefiltrován a hrozí zacpání mazacích kanálků. Protoe zubové olejové čerpadlo (jak známo) MUSÍ někam poslat tlak, co otáčkami vyrobí a pístíkový odfuk (čerpadla je jen nouzový) a během jeho funkce-kdy je zacpaný filtr a nemá plnou propustnost(vlivem Pascalova zákona to utíká, kde můe aby se neservalo čerpadlo----jen ne celým motorem aby to mazalo tlakem, kterým má. Čidlu to samozřejmě stačí, protoe je nastaveno asi na půl atm.
Tyto prepetie jsem si vyzkouel na jiným autě a rozhodně fyzika platí i na tomto C5tkovým .
Take pozor na olejové filtry, jakou mají klapku- t.j.tlak kdy to teče napřímo a jestli ji vůbec mají.
Protoe filtry dělají čím dál mení a jednoduí a ti poltí mejdi si to určitě zjednoduují a tak bych se nedivil, e FRAM z Polska tuto pojistku vůbec nemá ( ale kdoví, jak to je). Pojistka ve filtru je důleitá, protoe jinak, kdy je plný, tak brzdí tlak tak, e hrozí pokození pohonu čerpadla,nebo v krajním případě rozervání vnitřku filtru a vyplavení papírových cucků s filtrovaným bordelem do mazacích kanálů motoru.
Prostě závit a příruba pasuje, tak to tam servis pálí, hlavně, kdy je to levnějí a lidi to kupujou. A to hlavně v CITROENU, kde se to jetě levněji nakoupí a CITROEŇÁCKY prodá. Tak to jenom tak na lehce na rozmyslenou, co tam dát.
Někde u filtru uvádí tlak pojistné klapky--to je dobré
A kdy pasuje závit a Okrouek a seene se větí filtr s pojistným ventilem-- to je taky dobré ( snad ventil nebude potřeba).
Tak to je konec "HOROROVÉHO MAZACÍHO PŘÍBĚHU"
A to mae jak má-měňme olej, jak máme, a nemusíme přemýlet, jak to v motoru funguje a jak to přechytračit.
(V C5 stačí u jen to computerový řízení VEHO. Alespoň to nikdo doma neopraví. To vymyslel určitě FUŇAS.
anebo FANTOMAS, kdy stavěl svoje sídlo.    |
| |
| |