duff74
|
14.03.2014 13:25 -
Re: Jaký motorový olej do 2.2HDi 98kW
|
|

|
vseved: Má tam Total, protoe Renault tam má Elf a koda a Ford Castrol. Získání továrních specifikací stojí nemalé peníze a je zbytečné, aby si automobilka tuto specifikaci platila u vech olejů na trhu. Take si tuto specifikaci pořídí jen u těch největích olejářských firem. Co nadnárodní konglomerát Total-Elf-Fina je. Navíc mám pocit, e Total je původně francouzká firma, take co je komerčně lákavějí, ne dávat do francouzkých aut francouzký olej, kór tak známé značky. Ta spolupráce je dlouhodobá cca 50 let.
Výrobce motoru nepředepisuje ani viskozitní třídu, ani základový olej, z kterého má být pouitý olej vyroben. Jediné co ho zajímá je ACEA API. Ta je pořád stejná, ale jinou viskozitu oleje bude mít motor, který jezdí ve védsku a jinou ten v Argentině.
63zdenda:
My se pořád bavíme jen o oleji do motoru. Kdyby byl motor jen motorem tak by to bylo daleko jednoduí, ale dneska je tam spousta "biuterie", které to komplikují. Viz FAP, katalyzátor, EGR a já nevím co jetě. Take je to o rozhodnutí, zda udělám dobře FAPu, nebo motoru. Nejvíce na palici je norma od Fordu A1/B1. To není olej, to je voda . Primárně určený ke sníení spotřeby paliva a vypoutěných emisí. To, e je ve vyích otáčkách olejový film tak tenký, e to pomalu nemae je a druhotné. Zatímco běný olej A3/B3-4 by do Forda nalít el, tak ten A1/B1 do naich HDi ne, protoe na to není konstruovaný. Take buďme vděčni za francouzké soudruhy, e se neinspirovali u Fordu. Osobně razím teorii, e Fap mě dopředu neposouvá, to dělá motor, take jemu to nejlepí. Take klidně Total Quartz 9000, ale nemusí to být jen on |
| |
| |