duff74
|
13.03.2014 16:07 -
Re: Jaký motorový olej do 2.2HDi 98kW
|
|

|
Tony Z:
Kdy vznikla specifiakce "C" to nevím, ale tipuju e za vzniku C5 I jetě nebyla. Předpokládám , e vznikla v souvislosti s rozmachem filtrů pevných částic (FAP, DPF) u větiny dieslových aut. A protoe PSA byl v oblasti filtrů pevných částic průkopníkem, tak bych se i vsadil, e v roce 2000 jetě "C" neexistovalo. A kdy pohledá, tak jsou i 5W-40 s "C", ale je jich méně a jsou draí. Ale klidně tam lej A3/B4. Výrobci olejů reagují na vývoj motorů a pořád se něco mění:.link.
Cit.:" A pak je jetě jedna věc, to e to nemá napsáno v papírech jetě neznamená, e ji nesplňuje...". Tak to si rozhodně nemyslím, protoe pokud by olej tuto normu specifikaci splňoval a výrobce toto neuvedl na obale byl by sám proti sobě, protoe jak jsem u říkal, tyto oleje jsou draí. To u by hraničilo s charitou Spí bych věřil opačné variantě: e olej má na obale tuto specifikaci uvedenou, ale v reálu ji nemá.
vsevěd:
Kdy si přečte manuál k autu, tak zjistí, e výrobce pouze DOPORUČUJE Total Quartz 9000 5W-40, nebo dokonce 10w-40, nebo 5w-30. A to jenom proto, e s ním má smlouvu (Renault - Elf, koda - Castrol, Opel - GM, co je přebalený ELF, Ford - přebalený Castrol, apod) Co ale PŘEDEPISUJE je výkonnostní specifikace tzn. ACEA A3/B4 API SM/CF, co je dost iroký okruh olejů, take není potřeba se slepě dret Totalu. Čím netvrdím, e je to patný olej. To ani náhodou a naopak v poměru cena/výkon je nadstandartní. Je ale dost olejů, které nejsou ani tak moc profláknuté, a kvalitou rozhodně nezaostávají: Millers oil, Sunoco, Motorex, Motul,...Druhá věc je ta, jestli to v těch naich autech vyuijeme. Osobně si myslím, e nemá smysl do naich aut lít oleje za 300,-/litr. Před 14 dny jsem měnil olej a dával jsem Mobil Super 3000 X1 5W-40 (dokonce s PSA normou). Stál 625,-/5l, co je cca o 120,- víc ne za Total, co je cca 5 piv. Take mě to nezruinuje. Olej měním někdy po 10, někdy po 12 000 a vyloeně mě to baví . Obhospodařuju 4 auta, oleje měním ale drím se výkonových specifikací a nikdy nebyl ádný problém.
Jumep:
Low saps má nií obsah sulfátového popela, SÍRY, fosforu. Nechtělo se mi to vechno vypisovat, tak jsem zvolil to nejkratí slovo
Pěkně to popisuje link od BlueSeven |
| |
| |