| Zobrazení samostatného příspěvku / Diskuze: Ethanol E85 |  |
toskey
|
24.08.2012 09:43 -
Re: Ethanol E85
|
|

|
Tak jsem kouknul do přednáek s Paliv a maziv. To jsem z toho dělal zkouřku před 2 měsíci a u jsem to zapomněl. Take takhle k bioetanolu
VÝHODY
- hlavní výhodou etylalkoholu je vysoké oktanové číslo - cca 108 (bez dalí aditivace). Jeho přidáním do benzinu BA 95 se zvyuje přiblině o 0,24 na 1 % přidaného biolihu (zvyuje se také například tlak par, který se přidáním 5 % biolihu zvýí o cca 5 kPa), motor neklepe i při velkém zatíení.
- vysoké výparné teplo napomáhá ke sniování teplot ve spalovacím prostoru, vnitřnímu chlazení motoru a výraznějímu ochlazení palivové směsi.
- v případě etanolového paliva se dosáhne vyího naplnění válců palivovou směsí a tedy i vyího výkonu.
- z hlediska sloení emisí vzniká při spalování bioethanolu mení mnoství oxidu uhelnatého, ubývá také nespálených uhlovodíků a nií je i produkce oxidů dusíku.
- vhodnou vlastností etanolového paliva je i dobrá mísitelnost s benzinem v jakémkoliv poměru.
NEVÝHODY
oproti benzínu (43,5 MJ/kg) vak vykazuje podstatně mení výhřevnost a sice 28 MJ/kg, co znamená nikoliv mení výkon, ale větí spotřebu při stejném výkonovém zatíení.
vysoká citlivost vůči vodě v nádri má za následek neustálou absorbci vodní páry z ovzduí, co je aktuální zejména v jarním a podzimním období, kdy je velký rozdíl mezi obsahem vodní páry ve dne a v noci.
ochlazením vzduchu pod rosný bod dochází ke kondenzaci vzduné vlhkosti a následuje kumulace kapiček vody, která kondenzuje.
při zvýeném obsahu vody v nádri nastává velmi nepříjemný jev - líh smíený s benzinem se velmi rychle oddělí do vodní vrstvy a tím dochází k obávanému rozvrstvení paliva v nádri, kdy spodní vrstva představuje lihovodní roztok, který můe po nasátí zablokovat chod motoru.
větí opotřebení motoru, nebo při spalování směsí při akceleračním reimu se část alkoholu úplně nespálí |
| |
| |