TomasT
|
19.03.2011 23:42 -
Re: rozvody - kdo a kde levněji
|
|

|
funtomas napsal(a): tak to sem nevěděl, e se má měnit jetě jeden řemen, tak ho jetě taky vyměnit?
Jasně e tam je, kdy otevře kapotu tak na něj na levé straně motoru kouká (není zakrytý), pohání alternátor, klimu a servo.
Pokud neví kdy byl měněný (a nevypadá jako nový s neooupaným potiskem), tak určitě vyměnit - stojí cca 500,-
Zároveň zkontrolovat loiska napínací a vodicí kladky - jestli jdou zlehka a nemají vůli. Kdybys je chtěl taky preventivně měnit, tak obě dohromady stojí cca 2000,- (ale občasná kontrola by měla stačít)
Protoe tenhle řemen se buď přetrhne stářím (popraská) nebo díky drhnoucím kladkám.
To jsem si v souvislosti s tímto vzpomněl na problém s napínací kladkou v mém předchozím autě - Xantii 1.9TD.
Od určité doby mi začal řemen přeskakovat na alternátoru o dráku vedle a navíc pískal (prokluzoval). Koupil jsem nový, vyměnil, ale kladky pořádně neprohlíel. Po namontování jsem zjistil, e nejde pořádně dopnout ani ten nový, tak jsem ho byl vyměnit za trochu kratí (o 1cm). Ten u nepískal, nataený byl dost, ale na alternátoru občas zase přeskakoval.
Kdy jsem pak jednou dával auto do servisu, tak jsem jim řekl, a se na to kdy tak kouknou. A oni zjistili, e napínací kladka měla kdysi prasklou pruinu a předchozí majitel to vyřeil prasácky natvrdo roubem. No a po letech se roub začal vyviklávat a kladka se trochu uvolnila a navíc naklonila, take řemen křivila. Zároveň to byl i důvod proč byl původně koupený nový řemen příli dlouhý.
A jaké z toho plyne ponaučení milé děti? Ničemu nevěřit a ve si zkontrolovat! |
| |
| |