19.02.2011 14:30 -
Re: Zadní ramena - vrzání, kola do A, atd. / C5 I,II
No jeliko má XMo stejnej princip zadní nápravy jako C5tka tak se podělím se svými postřehy identifikaci závady. Začalo to velice pomalu. První kde spolehlivě zjistí načaté loisko je měření geometrie laserovou technikou. To jetě neni vidět pouhým okem kolo do"A" a nevydává ádné pazvuky. Kolo ale, u není v měřené toleranci rozchodu kol. Stačí setinka a u se to na geometrii ukáe. ( To byl přesně můj případ) Auto v pohodě jezdilo jetě rok a teprve po roce se za suchého počasí začalo ozývat středně hlasité VRZÁNÍ po přejezdu nepatrných rovností či pomalého prohupu zadní části vozu. Kdy zaprelo, tak se neozvalo nic neb do loiska natekla voda. Po tom roce od měření geometrie u bylo i patrné kolo do "A" Celkově jsem s tím takhle najezdil jetě 40 000km a pak dolo ke kompletní opravě zadní nápravy. Tj: obě loiska v ramenou se dávali fungl nové + těsnící gufera, důrazně doporučuji zároveň výměnu vech koulí na zadní nápravě (pokud nenajezdili 10 000km) Důkladné omytí prostor ve kterém se ramena pohybují od soli a jiného bordelu. A kdo je opravdu cimprlich tak se dá na poádání přidělat i maznice na loiska do ramene.
Jinak kdy u je nebo jsou kola do "A" nebo se ozývají pazvuky tak neváhat a nechat vyměnit. Ono ty jehlová loiska se vydřou a pak začínají drtit i samotné rameno a pokud to schytá i rameno tak je zralé na výměnu celé=dalí investice navíc.
Já jeliko jsem chtěl mít od zadní nápravy na dosti dlouho pokoj tak jsem nechal vyměnit jak loiska, tak koule a nechal proplachem vyčistit celý hydraulický systém ( to nevím jak je u C5 s LDSkou.)
Příčiny závady loisek: u mě to bylo jednoduché. Měkčí koule z BXy a přetěování vozu krámama.