Mikra
|
05.01.2011 14:19 -
Re: Kvalita Citroen C5 - TUV a dalsie testy
|
|

|
Byl jsem s fabrikou na exkurzi v TPCA v Kolíně. Dělají tam C1, Toyota Aygo a P107. Jede to po lince absolutně neodděleně. Jedna třídveřová C1, za ní Toyota, pak třeba zase C1 a pak Peugeot, atd. atd.
Stejné plechy z lisovny, stejná lakovna, stejné díly náprav... Ani se mi nechtělo věřit, jak jsou ty tři auta stejný, nebo podobný. Nic není kvalitnějí a lepí. A přesto se píe, e Toyota je nejspolehlivějí auto.
Nejvíc mě zaujal technik kontroly kvality těsnosti podlahy na svařeném skeletu. Proel s baterkou pod zavěeným skeletem, dvakrát si posvítil někam do rohu a za 5 - 10 vteřin bylo po kontrole. Kadou minutu vypadne z linky jedno hotové auto a tak se s tím nemůe nikdo moc mazat. Na kadé uprdnutí je pevně stanovený čas a není moné pořád zastavovat linku. Je div, e se ty nae auta neserou mnohem víc. Kdybych takhle dělal děti, tak jich mám sice víc, ale samý zmetky. Teda nebylo nás na to tolik. Jistou pečlivost by si zaslouila kadá práce. Perfektně vypracovaný plán a harmonogram zajistí produktivitu, ale na kvalitu moc prostoru nezbývá. Navíc se připojuje kvalita dodávaných dílů, vyráběných stejným způsobem a pak se nemůeme divit. Kdy dneska slyím, které auto je nejkvalitnějí a vydrí nejvíc, tak říkám: To, které si sám dodělá, udruje a ničí. Kdy se oidí sama výroba a ty oidí jetě i údrbu, nečekej doivotní záruku spolehlivosti a bezporuchovosti. |
| |
| |