Růa
|
05.10.2010 07:57 -
Re: Výměna kulového čepu
|
|

|
Tak jsem teď také měnil kulové čepy. Kamarád mi z ořechu velikost 38 (né klasický estihran, ale starí vícehran) z velké goly udělal přípravek (vybrousil do něj čtyři zářezy, tak aby koukaly jenom čtyři packy pasující do plátě kulového čepu a navařil na něj velkou matku. Ořech do goly je velmi tvrdý a vydrí hodně (pokud tedy nepouijete nějakého číňana).
Auto jsem zvedl nahoru, aby nepruilo, sundal kolo, odrouboval matici a vyrazil čep ze spodního ramene.
roubovákem jsem odjistil a poté sundal tepelný tít kulového čepu a sekáčem jsem jetě odehnul zajitění kulového čepu.
Silným drátem jsem dole přidrátoval "tlumič" ke spodnímu ramenu, abych si při povolování nevyhodil poloosu z převodovky. Nasadil jsem přípravek na čep, na matici jsem nasadil povolovák z velké goly. Ten jsem malou hydraulickou panenkou připonoval proti zemi, aby mi přípravek z čepu nezklouzl. No a asi dvoumetrovou pákou jsem ho povolil. (Vyaduje to opravdu velikou sílu)
Montá je v opačném pořadí. Kulový čep by měl být utaen velkým momentem 250 Nm. Já jsem to neměřil. K dotaení jsem pouil zase tu dvoumetrovou páku a tupým sekáčem jsem čep zajistil proti povolení.
Pouití násobiče k povolení by určitě také pomohlo, bohuel ho nemám. Jinak jak jsem vyzkouel jde to i bez dalího odstrojování brzd a pod. Pouze ten sekáč a kladivo k povolování bych moc nepouíval a u vůbec né k dotahování. Lepí je si vytvořit nějaký přípravek nebo to eventuelně celé vyndat a dělat ve svěráku, to ale má cesta nebyla. |
| |
| |