| | |
22.02.2016 12:14 -
Re: Letní pneu na C5
|
2920802
|
|
vik_33
|
Město: Ústí nad Labem, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0i 16V 143k (103kW) Tourer | Počet příspěvků: 85 |
|
|
Já nějak nechápu, proč mám v TP gumy s rychlostním indexem W ( do 270km/h ), kdy maximálku v tom samém TP mám uvedenou 202 km/h a navíc u nás nemohu nikde jet rychleji ne 130 km/h ... trochu úřednická schizofrenie, řekl bych ... Ano, někde v Německu bych mohl jet rychleji ne 130, to bych jetě trochu chápal ( i kdy TP je český ), ale kdy podle TP auto rychleji ne 202 km/h nejede, tak proč nestačí rychlostní index H?
A dojezdovka je kapitola sama pro sebe ... v TP mám uvedeno několik rozměrů a vechny jsou "standardní" velikost ( ádná úzká galuska ). Kolo které mám v autě je tedy normálních rozměrů a přesto je na něm uvedena max. rychlost 80 km/h ... rozumí tomu někdo? Proč to tak je? Mě to hlava nebere.
Já nějak nechápu, proč mám v TP gumy s rychlostním indexem W ( do 270km/h ), kdy maximálku v tom samém TP mám uvedenou 202 km/h a navíc u nás nemohu nikde jet rychleji ne 130 km/h ... trochu úřednická schizofrenie, řekl bych ... Ano, někde v Německu bych mohl jet rychleji ne 130, to bych jetě trochu chápal ( i kdy TP je český ), ale kdy podle TP auto rychleji ne 202 km/h nejede, tak proč nestačí rychlostní index H?:nevim
A dojezdovka je kapitola sama pro sebe ... v TP mám uvedeno několik rozměrů a vechny jsou "standardní" velikost ( ádná úzká galuska ). Kolo které mám v autě je tedy normálních rozměrů a přesto je na něm uvedena max. rychlost 80 km/h ... rozumí tomu někdo? Proč to tak je? Mě to hlava nebere.
|
|
22.02.2016 15:57 -
|
2920851
|
|
TomasT
|
Město: Praha 15, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 1470 |
|
|
vik_33 napsal(a): Já nějak nechápu, proč mám v TP gumy s rychlostním indexem W ( do 270km/h ), kdy maximálku v tom samém TP mám uvedenou 202 km/h a navíc u nás nemohu nikde jet rychleji ne 130 km/h ... trochu úřednická schizofrenie, řekl bych ... Ano, někde v Německu bych mohl jet rychleji ne 130, to bych jetě trochu chápal ( i kdy TP je český ), ale kdy podle TP auto rychleji ne 202 km/h nejede, tak proč nestačí rychlostní index H?
Zimáky můe mít bez problémů H díky výjimce v zákoně - pro letní je tam bohuel striktně řečeno, e jen to, co je v TP.
A Citroen není ochotný zapsat jiný rychlostní index - má ho jednotný bez ohledu na motorizaci (a třílitr má maximálku přes 240).
Zimáky můe mít bez problémů H díky výjimce v zákoně - pro letní je tam bohuel striktně řečeno, e jen to, co je v TP.:nevim
A Citroen není ochotný zapsat jiný rychlostní index - má ho jednotný bez ohledu na motorizaci (a třílitr má maximálku přes 240).:nevim
|
|
22.02.2016 16:24 -
|
2920856
|
|
Mikra
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 3730 |
|
|
Je potřeba si uvědomit, e třeba ten rychlostní index není jen o tý samotný rychlosti. Jde o bezpečnost a tak se výrobce sichruje. Je přece rozdíl, jestli pojedu 240km/h v nějakým jednotunovým sporáčku a nebo v naloený C5. Nestačí k tomu R indexu jenom připsat povolený zatíení a mít hotovo. Je to potřeba pojmout komplexně. To auto třeba musí jet dál i při vlítnutí do výtluku, při smyku v zatáčce, musí prostě vechny nepředloenosti ustát. Namáhání gumy v C5 bude při stejný rychlosti mnohem větí ne u malýho auta. Proto se výrobce rozhodl pro 93W. Taky to mohlo být opačně, kvůli lidem, kterým vadí, e mají gumy na větí rychlost, ne dokáou jet i z kopce. Mohli klidně nechat R index do 210km/h a zvednou zatíení na jedno kolo. Pak by jsme sháněli gumy třeba 150H. Pak by zase vadilo, e máme zatíení na třítunky a přitom váíme necelý dvě tuny.
Prostě 93W je soubor vlastností, se kterýma by ta guma měla být bezpečná za vech okolností.
Je potřeba si uvědomit, e třeba ten rychlostní index není jen o tý samotný rychlosti. Jde o bezpečnost a tak se výrobce sichruje. Je přece rozdíl, jestli pojedu 240km/h v nějakým jednotunovým sporáčku a nebo v naloený C5. Nestačí k tomu R indexu jenom připsat povolený zatíení a mít hotovo. Je to potřeba pojmout komplexně. To auto třeba musí jet dál i při vlítnutí do výtluku, při smyku v zatáčce, musí prostě vechny nepředloenosti ustát. Namáhání gumy v C5 bude při stejný rychlosti mnohem větí ne u malýho auta. Proto se výrobce rozhodl pro 93W. Taky to mohlo být opačně, kvůli lidem, kterým vadí, e mají gumy na větí rychlost, ne dokáou jet i z kopce. Mohli klidně nechat R index do 210km/h a zvednou zatíení na jedno kolo. Pak by jsme sháněli gumy třeba 150H. :-)))) Pak by zase vadilo, e máme zatíení na třítunky a přitom váíme necelý dvě tuny.
Prostě 93W je soubor vlastností, se kterýma by ta guma měla být bezpečná za vech okolností.
|
|
22.02.2016 17:04 -
|
2920859
|
|
vik_33
|
Město: Ústí nad Labem, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0i 16V 143k (103kW) Tourer | Počet příspěvků: 85 |
|
|
Rozumím ... podle toho co píe je v pořádku, e moje auto má maximálku 202 a předepsané gumy do 270
My to nezměníme, spí jsem jen uvaoval, proč ten úřední iml tolik řehtá
btw - guma s určitým rychlostním indexem a zatíením musí mít poadované vlastnosti - proč tedy to ( opravdu značné ) předimenzování
Rozumím ... podle toho co píe je v pořádku, e moje auto má maximálku 202 a předepsané gumy do 270 :-o
My to nezměníme, spí jsem jen uvaoval, proč ten úřední iml tolik řehtá :nevim
btw - guma s určitým rychlostním indexem a zatíením musí mít poadované vlastnosti - proč tedy to ( opravdu značné ) předimenzování :nevim
|
|
22.02.2016 18:16 -
|
2920874
|
|
Mikra
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 3730 |
|
|
vik_33 napsal(a): Rozumím ... podle toho co píe je v pořádku, e moje auto má maximálku 202 a předepsané gumy do 270 ...
Netvrdím e je to v pořádku, ale e je to tak z nějakýho důvodu určeno výrobcem. Provádějí se testy a hledá se optimum, pak se jetě přidá jistota a je z toho pro běnýho pozorovatele paskvil. Taky se mi to nelíbí. A nejen to. Vadí mi i příliná ířka gum. Hlavně u zimáků bych raději volil uí. Obzvlá v případě, e u první verze C5 ty monosti byly a u dvojek přes to nejede vlak. Nemá to logiku, ale nemá ani cenu to řeit. Pokusy u byly a bez známostí se jen tak někomu nepodařilo změnu v TP prosadit. Buď si přivezli auto s alternativníma kolama zapsanýma v TP ze zahraničí, nebo se dokázali postarat jinak. Ale přes oficial Citroen to nejde.
Netvrdím e je to v pořádku, ale e je to tak z nějakýho důvodu určeno výrobcem. Provádějí se testy a hledá se optimum, pak se jetě přidá jistota a je z toho pro běnýho pozorovatele paskvil. Taky se mi to nelíbí. A nejen to. Vadí mi i příliná ířka gum. Hlavně u zimáků bych raději volil uí. Obzvlá v případě, e u první verze C5 ty monosti byly a u dvojek přes to nejede vlak. Nemá to logiku, ale nemá ani cenu to řeit. Pokusy u byly a bez známostí se jen tak někomu nepodařilo změnu v TP prosadit. Buď si přivezli auto s alternativníma kolama zapsanýma v TP ze zahraničí, nebo se dokázali postarat jinak. Ale přes oficial Citroen to nejde.
|
|
22.02.2016 19:00 -
|
2920889
|
|
Mahony
|
Město: Praha-Lhotka, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 373 |
|
|
Pánové nic ve zlým, ale kam na to chodíte e nesmí bejt rychlostní index nií ne v TP?
Já mam v TP sice 93W ale s klidem si tam můu dát 93V nebo dokonce H
Jeliko zrovna budu přezouvat auto tak sem to zjioval na STK, nesmíte dát nií ne je konstrukční rychlost vozidla co je u mě 200km.
U zimních dokonce můete dát i nií ne je konstrukční rychlost vozu, ale musíte tam mít nálepku s upozorněním
Pánové nic ve zlým, ale kam na to chodíte e nesmí bejt rychlostní index nií ne v TP?
Já mam v TP sice 93W ale s klidem si tam můu dát 93V nebo dokonce H
Jeliko zrovna budu přezouvat auto tak sem to zjioval na STK, nesmíte dát nií ne je konstrukční rychlost vozidla co je u mě 200km.
U zimních dokonce můete dát i nií ne je konstrukční rychlost vozu, ale musíte tam mít nálepku s upozorněním
Přílohy: 1632-zimni-pneu-rychlostni-indexy-nalepky.html.pdf ( 321694b ) - |
|
22.02.2016 19:24 -
|
2920902
|
|
Mahony
|
Město: Praha-Lhotka, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 373 |
|
|
Jo a jen tak pro doplnění.Jeliko u málo jezdim a za minulý 2 roky jsem najel 15tis km, tak u se mi nevyplatí dvě sady kol.Na sníh se dostanu 2-3x do roka take u na přezouvání kalu a objednal jsem si tyhle gumy .link.
Docela je vychvalujou e jsou sluný i na sněhu tak uvidíme Maj označení M+S take s nima nic neporuuju ani na sněhu.
Jinak mi tim pádem zbyly alu kola ve sklepě, obutý na letních, ale jsou u dost sjetý.Tak kdyby měl někdo zájem, jsou to takový ty "víka od kanálu z C51 exklusiv 16ky.
Jo a jen tak pro doplnění.Jeliko u málo jezdim a za minulý 2 roky jsem najel 15tis km, tak u se mi nevyplatí dvě sady kol.Na sníh se dostanu 2-3x do roka take u na přezouvání kalu a objednal jsem si tyhle gumy http://www.barum-pneu.cz/goodyear-vector-4seasons-gen-2-215-55-r16-93v
Docela je vychvalujou e jsou sluný i na sněhu tak uvidíme :-) Maj označení M+S take s nima nic neporuuju ani na sněhu.
Jinak mi tim pádem zbyly alu kola ve sklepě, obutý na letních, ale jsou u dost sjetý.Tak kdyby měl někdo zájem, jsou to takový ty "víka od kanálu z C51 exklusiv 16ky.
|
|
22.02.2016 19:42 -
|
2920914
|
|
TomasT
|
Město: Praha 15, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 1470 |
|
|
Jak jsem u psal, ta výjimka + případně nálepka, je jen pro zimní gumy - jak dá na auto letní, musí RI dodret.
Psal jsem si o tom i s pánem na MD a odpověď byla:
...Konkrétně v § 21 odst. 2 této Vyhláky je udělena výjimka na pouití zimních pneumatik (M+S) s nií kategorií rychlosti, ne je nejvyí konstrukční rychlost vozidla. Na pneumatiky, které nejsou určeny pro zimní provoz, ádná taková výjimka stanovena není, a proto na svém vozidle musíte pouívat tyto pneumatiky s rychlostním indexem uvedeným v technickém průkazu vozidla. Je také moné poádat o udělení výjimky na předepsané pneumatiky vozidla v technickém průkazu u akreditovaného zástupce zahraničních výrobců silničních vozidel. Na základě této udělené výjimky na rychlostní index pneumatik lze tuto změnu zapsat do technického průkazu vozidla.
Jak jsem u psal, ta výjimka + případně nálepka, je jen pro zimní gumy - jak dá na auto letní, musí RI dodret.
Psal jsem si o tom i s pánem na MD a odpověď byla:
...Konkrétně v § 21 odst. 2 této Vyhláky je udělena výjimka na pouití zimních pneumatik (M+S) s nií kategorií rychlosti, ne je nejvyí konstrukční rychlost vozidla. Na pneumatiky, které nejsou určeny pro zimní provoz, ádná taková výjimka stanovena není, a proto na svém vozidle musíte pouívat tyto pneumatiky s rychlostním indexem uvedeným v technickém průkazu vozidla. Je také moné poádat o udělení výjimky na předepsané pneumatiky vozidla v technickém průkazu u akreditovaného zástupce zahraničních výrobců silničních vozidel. Na základě této udělené výjimky na rychlostní index pneumatik lze tuto změnu zapsat do technického průkazu vozidla.
|
|
22.02.2016 19:58 -
|
2920932
|
|
HELLMUT
|
Město: Praha, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) Tourer | Počet příspěvků: 1814 |
|
|
Tak ona ta zpráva od Mahonyho byla podezřele optimistická ,říkal jsem si proč tedy ty indexy do techničáku píou.
No asi to bude zase slovíčkaření . V tom dokumentu co dal Mahony se píe : Jinými slovy tedy platí, e v případě letních pneumatik (tj. jiných ne se zimním dezénem)
musí rychlostní index pneumatiky být nejméně stejný nebo vyí, ne je konstrukční rychlost samotného
vozidla.
No a vzhledem k tomu, e máme konstrukční okolo 200 a W je na 270 , tak by se snad to "V" dalo uklecat...
Tak ona ta zpráva od Mahonyho byla podezřele optimistická ,říkal jsem si proč tedy ty indexy do techničáku píou.
No asi to bude zase slovíčkaření . V tom dokumentu co dal Mahony se píe : Jinými slovy tedy platí, e v případě letních pneumatik (tj. jiných ne se zimním dezénem)
musí rychlostní index pneumatiky být nejméně stejný nebo vyí, ne je konstrukční rychlost samotného
vozidla.
No a vzhledem k tomu, e máme konstrukční okolo 200 a W je na 270 , tak by se snad to "V" dalo uklecat...:nevim
|
|
22.02.2016 19:58 -
|
2920933
|
|
Mahony
|
|
|
Tak já nevim teda? Buď sem blbej já i STK a nebo na tom ministerstvu seděl nějakej Tatar kterej ten zákon ani nečet.Tady je příloha staená ze stránek minestrstva dopravy a mě přijde e je to tam napsaný jasně a srozumitelně.Je to §21
Tak já nevim teda? :nevim Buď sem blbej já i STK a nebo na tom ministerstvu seděl nějakej Tatar kterej ten zákon ani nečet.Tady je příloha staená ze stránek minestrstva dopravy a mě přijde e je to tam napsaný jasně a srozumitelně.Je to §21 :-d
Přílohy: v34102.rtf ( 1296659b ) - |
|
22.02.2016 20:24 -
|
2920943
|
|
TomasT
|
|
|
Ono je tam ale také napsáno:
(3) Na vozidle, pokud při schválení technické způsobilosti typu není stanoveno jinak, smí být pouívány pouze pneumatiky určené pro daný typ vozidla výrobcem vozidla a výrobcem pneumatik.
A výrobce vozidla u nás pro C5 II dovoluje jen ten rychlostní index W - běte se do Citroenu zeptat.
Ono je tam ale také napsáno:
(3) Na vozidle, pokud při schválení technické způsobilosti typu není stanoveno jinak, smí být pouívány pouze pneumatiky určené pro daný typ vozidla výrobcem vozidla a výrobcem pneumatik.
A výrobce vozidla u nás pro C5 II dovoluje jen ten rychlostní index W - běte se do Citroenu zeptat.
|
|
22.02.2016 20:39 -
|
2920947
|
|
Mahony
|
|
|
No já nevim nejsem právník, kadopádně na ně dlabu, na těch celoročkách co sem objednal bude M+S take na STK musim projít i s tim Indexem V
Ono toti s tim W sehnat gumy to je taky dihád, tyhle se prej ani s W nedělaj.
No já nevim nejsem právník, kadopádně na ně dlabu, na těch celoročkách co sem objednal bude M+S take na STK musim projít i s tim Indexem V
Ono toti s tim W sehnat gumy to je taky dihád, tyhle se prej ani s W nedělaj.
|
|
03.03.2016 14:26 -
|
2924925
|
|
Petr72
|
Město: Praha, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 850 |
|
|
Tak doel čas na výměnu letních pneu za nové. Předchozí Michelin Pilot Primacy doslouili a tak jsem koukal po náhradě. Jeliko jsem nechtěl zesílené (XL), tak se mi dost zúil výběr. Dávat 13000,- za nové Mieliny se mi taky zrovna nechtělo,zkusil jsem koupit tyto .link.
Za cenu 1456,-kč s potovným zdarma jsem moc neváhal. Vyzkouím je a uvidím.
Je mi jasné e nájezd jako na Mielinech nezopakuji, ale s tím počítám.
Jetě dodám e jsou čerstvé DOT 0416 a vyrobeny v ČR.
Jestli máte nějaké zkuenosti s touto gumou, tak dejte vědět.
Tak doel čas na výměnu letních pneu za nové. Předchozí Michelin Pilot Primacy doslouili a tak jsem koukal po náhradě. Jeliko jsem nechtěl zesílené (XL), tak se mi dost zúil výběr. Dávat 13000,- za nové Mieliny se mi taky zrovna nechtělo,zkusil jsem koupit tyto http://dobrepneu.cz/ma1580952-21555r16-93y-matador-mp47-hectorra-3/
Za cenu 1456,-kč s potovným zdarma jsem moc neváhal. Vyzkouím je a uvidím.
Je mi jasné e nájezd jako na Mielinech nezopakuji, ale s tím počítám.
Jetě dodám e jsou čerstvé DOT 0416 a vyrobeny v ČR.:palec
Jestli máte nějaké zkuenosti s touto gumou, tak dejte vědět.:palec
|
|
03.03.2016 15:39 -
|
2924947
|
|
xantik c5
|
Město: Větřní, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX | Počet příspěvků: 35 |
|
|
No v práci na těch Matadorech jezdil minulou sezonu kolega na 17" a nadával e ustřelujou v zatáčkách na mokru i suchu tak doufám e ty bude spokojenTak já letos zahodim dunlop a budu jezdit na těchto Nexen, NFERA SU1 otec si je chválí v 17" na nové Fabii a soused je má v 15" na a řekl e u najel 32000 a pneu má jetě sluný vzorek. No u je mám doma 4kousky za 6036,-Kč.Teď je začala obouvat i koda na nové rapidy a octavie .Tak doufám a věřím e i mě splní mé očekávání a v recenzích vyli také dobře. Taky jsem číhal a ptal jsem se před koupí v práci a kamoů co jezděj tak tam byly hodně Savy které se prý hodně brzo sjedou a nej byly pirelli ale to je jiná cenová No a pak jsem mluvil s Praákem bratrancem a ten mi předhodil znovu ty Nexeny od kody a bylo rozhodnuto.
No v práci na těch Matadorech jezdil minulou sezonu kolega na 17" a nadával e ustřelujou v zatáčkách na mokru i suchu tak doufám e ty bude spokojen:nevim:-oTak já letos zahodim dunlop a budu jezdit na těchto Nexen, NFERA SU1 otec si je chválí v 17" na nové Fabii a soused je má v 15" na a řekl e u najel 32000 a pneu má jetě sluný vzorek.:-o No u je mám doma 4kousky za 6036,-Kč.Teď je začala obouvat i koda na nové rapidy a octavie;-) .Tak doufám a věřím e i mě splní mé očekávání a v recenzích vyli také dobře.:palec Taky jsem číhal a ptal jsem se před koupí v práci a kamoů co jezděj tak tam byly hodně Savy které se prý hodně brzo sjedou a nej byly pirelli ale to je jiná cenová No a pak jsem mluvil s Praákem bratrancem a ten mi předhodil znovu ty Nexeny od kody a bylo rozhodnuto.
|
|
03.03.2016 15:55 -
|
2924955
|
|
vik_33
|
|
|
Sice je to koncerňácká reklama, ale Nexeny jako jednu z několika značek obouvá v prvovýrobě i kodovka a VW .link.
Matadorky bych si na svoje auto nedal - sice jsou levné, ale hučí jako piliňáky a klouou. Se sluebákem jsem se na nich v zatáčkách opravdu bál
Sice je to koncerňácká reklama, ale Nexeny jako jednu z několika značek obouvá v prvovýrobě i kodovka a VW http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/skodovka-zacala-obouvat-octavie-do-korejskych-pneumatik-nexen-1053016
Matadorky bych si na svoje auto nedal - sice jsou levné, ale hučí jako piliňáky a klouou. Se sluebákem jsem se na nich v zatáčkách opravdu bál :-(
|
|
03.03.2016 17:16 -
|
2925003
|
|
Petr72
|
Město: Praha, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 850 |
|
|
No o Nexenech jsem taky přemýlel .link.
ale dělají to zas jenom v XL. A jetě mě od nich zrazoval kolega co má blízko do jednoho autosalonu kodivky.
Chodí tam dost zákazníků co chtějí na svém novém autě ,,pořádnou gumu" za ty prachy .
Já je vyzkouím a uvidím, nejsem ádnej divoch a závodění neholduju.
Jo a Hectorra 3 ve velikosti 16'' a větí se vyrábí a od tohoto roku, take zkuenost si budu muset udělat sám.
No o Nexenech jsem taky přemýlel http://www.nejvyhodnejsipneu.cz/nexen-n-039-fera-su4-xl-215-55-r16-97w-det-607.html?z=h#.VthhukDjGX8
ale dělají to zas jenom v XL. A jetě mě od nich zrazoval kolega co má blízko do jednoho autosalonu kodivky.
Chodí tam dost zákazníků co chtějí na svém novém autě ,,pořádnou gumu" za ty prachy . :nevim
Já je vyzkouím a uvidím, nejsem ádnej divoch a závodění neholduju.:palec
Jo a Hectorra 3 ve velikosti 16'' a větí se vyrábí a od tohoto roku, take zkuenost si budu muset udělat sám.
|
|
| |
|
|