| | |
19.10.2011 23:39 -
Re: Disky a pneu na C5 - obecně
|
2420114
|
|
TomasT
|
Město: Praha 15, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 1470 |
|
|
Je pravda e jsem na letňákách pár let jezdil s Dacií, s Corollou a pak následně s Xantií - a Dacie i Corolla v zimě drely na silnici daleko lépe, pokud nebyla ledovka, tak ty uí gumy byly bez problémů i na sněhu (zlatá Dacie, jetě teď si vzpomínám, jak jsem na nějakých "letních univerzálech", co v té době byly, v Krkonoích kadou chvíli předjíděl Němce se sněhovými řetězy na kolech )
Je pravda e jsem na letňákách pár let jezdil s Dacií, s Corollou a pak následně s Xantií - a Dacie i Corolla v zimě drely na silnici daleko lépe, pokud nebyla ledovka, tak ty uí gumy byly bez problémů i na sněhu (zlatá Dacie, jetě teď si vzpomínám, jak jsem na nějakých "letních univerzálech", co v té době byly, v Krkonoích kadou chvíli předjíděl Němce se sněhovými řetězy na kolech :-)))) :-)))
|
|
19.10.2011 23:47 -
|
2420116
|
|
TomasT
|
Město: Praha 15, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 1470 |
|
|
Právě e s Corollou jsem třeba před 10 lety v prosinci neměl problém po zasněené silnici vyjet lyovat na Pustevny - gumy nějaké protektory z OBI.
A dnes s C5 bych asi neměl moc ancí - stejně by mi to zakázala značka, co tam je a dnes i nový zákon.
Právě e s Corollou jsem třeba před 10 lety v prosinci neměl problém po zasněené silnici vyjet lyovat na Pustevny - gumy nějaké protektory z OBI.
A dnes s C5 bych asi neměl moc ancí - stejně by mi to zakázala značka, co tam je a dnes i nový zákon.
|
|
19.10.2011 23:49 -
|
2420117
|
|
jumep
|
|
|
jo, je rozdiel 800kg aj s nakladom 1.5 tony bez nakladu ...
a tiez je rozdiel ujazdena ladova cesta po 1000 autach a ujazdena cesta po 50 autach
zimne gumy maju svoj vyznam ... ci sa nam to paci alebo nie ... a starsie ako 5 rokov uz nie su zimne ale len kus nejakeho "plastu"
jo, je rozdiel 800kg aj s nakladom 1.5 tony bez nakladu ...
a tiez je rozdiel ujazdena ladova cesta po 1000 autach a ujazdena cesta po 50 autach
zimne gumy maju svoj vyznam ... ci sa nam to paci alebo nie ... a starsie ako 5 rokov uz nie su zimne ale len kus nejakeho "plastu"
|
|
20.10.2011 08:11 -
|
2420134
|
|
vilous
|
Město: Praha, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) Tourer | Počet příspěvků: 1256 |
|
|
Ono to není tak dávno, co jsem na igulu měl pneu zvané stlačená tma a zimní gumy existovaly - byly to velké punty bez lamel z jetě tvrdí směsi ne letní(!). No ale kdy to klouzalo, tak se jelo klidně 40 i míň a procento nehod zaviněných přeceněním adheze bylo výrazně mení ne nyní. Zimní pneu (nekamenujte mne) toti způsobují nárůst nehod z přehnané rychlosti na zimním povrchu. Značná část lidí se toti domnívá, e zimní pneu na zimním povrchu mají stejnou adhezi jako letní pneu na letním povrchu - a to je katastrofický omyl. Dříve vichni věděli, e na univerzálech to kloue a jelo se piánko, dnes kdyby někdo měl na zasněené dálnici jet třeba 80, tak to vezme jako osobní křivdu.
Ono to není tak dávno, co jsem na igulu měl pneu zvané stlačená tma a zimní gumy existovaly - byly to velké punty bez lamel z jetě tvrdí směsi ne letní(!). No ale kdy to klouzalo, tak se jelo klidně 40 i míň a procento nehod zaviněných přeceněním adheze bylo výrazně mení ne nyní. Zimní pneu (nekamenujte mne) toti způsobují nárůst nehod z přehnané rychlosti na zimním povrchu. Značná část lidí se toti domnívá, e zimní pneu na zimním povrchu mají stejnou adhezi jako letní pneu na letním povrchu - a to je katastrofický omyl. Dříve vichni věděli, e na univerzálech to kloue a jelo se piánko, dnes kdyby někdo měl na zasněené dálnici jet třeba 80, tak to vezme jako osobní křivdu.
|
|
20.10.2011 09:08 -
|
2420138
|
|
Tony_Z
|
Město: Okr. Kladno, Auto: C5 III (X7) Tourer 2.2HDi 125Kw (4HT, 2009); C5 I 2.0HDi 80Kw (RHZ, 2002) | Počet příspěvků: 519 |
|
|
Vilous: Zvyují nehodovost? A pojede 10km/h z mírného kopečka, bude lapat na brzdu dle libosti, řadit zpátečku, cokoliv a ono ti to pojede stále stejnou rychlostí nebo to naopak bude jetě zrychlovat a blíit se do křiovtky ( ty jsi na vedlejí ), tak se bude proklínat, e jsi si nekoupil kvalitní pneu.
Tvrzení, e je to stejnak jen o řidiči jsou falené. Dobrý řidič * nulová přilnavost = nulová přilnavost a a se snaí sebe víc, nic s tím neudělá.
Vilous: Zvyují nehodovost? A pojede 10km/h z mírného kopečka, bude lapat na brzdu dle libosti, řadit zpátečku, cokoliv a ono ti to pojede stále stejnou rychlostí nebo to naopak bude jetě zrychlovat a blíit se do křiovtky ( ty jsi na vedlejí ), tak se bude proklínat, e jsi si nekoupil kvalitní pneu.
Tvrzení, e je to stejnak jen o řidiči jsou falené. Dobrý řidič * nulová přilnavost = nulová přilnavost a a se snaí sebe víc, nic s tím neudělá.
|
|
20.10.2011 11:04 -
|
2420159
|
|
vilous
|
Město: Praha, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) Tourer | Počet příspěvků: 1256 |
|
|
To je nepochopení - já ji léta přezouvám.
Jen upozorňuji, e mnoho řidičů pocit zimních pneu vede k neoprávněnému pomíjení fyzikálních zákonů. Kdysi staený zadek z nevhodných pneu potlačoval následky nehod - kdy pojedu 40 a do něčeho to naperu, tak to asi bude jiná, ne kdy větina lidí za hustého sněení jede 130 v dobré víře, e na to mají nárok a mají přece zimní pneu.
To je nepochopení - já ji léta přezouvám.
Jen upozorňuji, e mnoho řidičů pocit zimních pneu vede k neoprávněnému pomíjení fyzikálních zákonů. Kdysi staený zadek z nevhodných pneu potlačoval následky nehod - kdy pojedu 40 a do něčeho to naperu, tak to asi bude jiná, ne kdy větina lidí za hustého sněení jede 130 v dobré víře, e na to mají nárok a mají přece zimní pneu.
|
|
20.10.2011 11:04 -
|
2420160
|
|
Mikra
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 3730 |
|
|
Tak jo, přidám i já svou zkuenost. Jezdil jsem s igulem 15let a nikdy jsme zimáky neměli. A taky jsme nikdy nikam nevyjeli . Dávali jsme závaí do kufru, řemínky na zadní kola, kde co jsme zkoueli, ale zimní kola ne. Auto bylo tchánovo a já jezdil jen občas. Tchán tvrdil, e zimáky jsou blbost. Pak jsem si koupil ZX. Hned první zimu jsem koupil zimní Matadory se silikou a nestačil se divit. Zima přestala být problém. Tchán si koupil Favorita a taky zimáky a konečně pochopil, e se pletl. A teď mám C5 s Michelinama a jsem zklamanej. Loňská zima byla o suchý, hustý, rozsolený kai na silnici a moje auto si dělalo co chtělo. Pomaleji se u jet nedalo a stejně jsem pořád plaval kus nad asfaltem a v kadý zatáčce jsem málem parkoval. Gumy jsou starý 5 let, vzorek asi 5mm a na tý kai se nechytal. Navíc 215mm ířky se taky projeví. Není moný se tou kaí protlačit na asfalt. Ale jakmile jsem se z kae dostal na led, sníh ujetej, nebo čerstvě napadanej, tak jsem jel docela v pohodě. Ale s čerstvýma Matadorama na ZX se to srovnat nedá. U se těím na nový zimáky, a přestanu mít strach pustit se z naich kopců dolů. Nevadí mi, kdy někam nevyjedu, ale děsím se toho, e nebudu moct zastavit, a to bude potřeba. A těch situací je v dnením provozu nepočítaně. Take bych řekl asi tolik: Zimní gumy nejsou nutný kvůli rychlosti, ale kvůli schopnosti udret se vůbec na silnici a dokázat zastavit na co moná nejkratí vzdálenosti. A vsadím se, e vichni, co tvrdí, e zimáky nepotřebujou, budou nejvíc nadávat, a před nima někdo na letních ucpe silnici v kopci a nebo to do nich rovnou napálí ze zadu, kdy to neubrzdí. Nikdo z nás si peníze netiskneme, ale pro mě zhruba 15tisíc jednou za 4 roky není přehnaně velká investice v porovnání s tím, kolik mě můe kadou zimu stát oprava pomuchlaných plechů s lakem, o monosti zranění ani nemluvě.
Tak jo, přidám i já svou zkuenost. Jezdil jsem s igulem 15let a nikdy jsme zimáky neměli. A taky jsme nikdy nikam nevyjeli :-). Dávali jsme závaí do kufru, řemínky na zadní kola, kde co jsme zkoueli, ale zimní kola ne. Auto bylo tchánovo a já jezdil jen občas. Tchán tvrdil, e zimáky jsou blbost. Pak jsem si koupil ZX. Hned první zimu jsem koupil zimní Matadory se silikou a nestačil se divit. Zima přestala být problém. Tchán si koupil Favorita a taky zimáky a konečně pochopil, e se pletl. A teď mám C5 s Michelinama a jsem zklamanej. Loňská zima byla o suchý, hustý, rozsolený kai na silnici a moje auto si dělalo co chtělo. Pomaleji se u jet nedalo a stejně jsem pořád plaval kus nad asfaltem a v kadý zatáčce jsem málem parkoval. Gumy jsou starý 5 let, vzorek asi 5mm a na tý kai se nechytal. Navíc 215mm ířky se taky projeví. Není moný se tou kaí protlačit na asfalt. Ale jakmile jsem se z kae dostal na led, sníh ujetej, nebo čerstvě napadanej, tak jsem jel docela v pohodě. Ale s čerstvýma Matadorama na ZX se to srovnat nedá. U se těím na nový zimáky, a přestanu mít strach pustit se z naich kopců dolů. Nevadí mi, kdy někam nevyjedu, ale děsím se toho, e nebudu moct zastavit, a to bude potřeba. A těch situací je v dnením provozu nepočítaně. Take bych řekl asi tolik: Zimní gumy nejsou nutný kvůli rychlosti, ale kvůli schopnosti udret se vůbec na silnici a dokázat zastavit na co moná nejkratí vzdálenosti. A vsadím se, e vichni, co tvrdí, e zimáky nepotřebujou, budou nejvíc nadávat, a před nima někdo na letních ucpe silnici v kopci a nebo to do nich rovnou napálí ze zadu, kdy to neubrzdí. Nikdo z nás si peníze netiskneme, ale pro mě zhruba 15tisíc jednou za 4 roky není přehnaně velká investice v porovnání s tím, kolik mě můe kadou zimu stát oprava pomuchlaných plechů s lakem, o monosti zranění ani nemluvě.
|
|
20.10.2011 11:07 -
|
2420161
|
|
tief
|
|
|
je to o ridici, ridic co vi ze ma spatne gumy nesadne za volant
je to o ridici, ridic co vi ze ma spatne gumy nesadne za volant :)
|
|
21.10.2011 13:17 -
|
2420376
|
|
.45acp
|
|
|
Za těch asi 30 let co jezdím, jsm nikdy neřeil problém jestli v zimě jezdit na zimákách. Na vech autech jsem je vdy měl, protoe v Jablonci a okolí se spí uiví zimní, ne letní kola. Tady se vyplatí zimáky obout koncem září a sundat a během května. Tím vychází minimálně 7 měsíců na zimáky. Nikdy jsem v zimě neměl vánějí problémy někam vyjet, nebo sjet, samozřejmě za pouití zdravého rozumu pudu sebezáchovy. Kdy tu ale čtu záitky s C5 v zimě, tak mám docela obavy, jak se bude chovat. Auto bylo při koupi na zimákách Nokian W+, jsou staré dva roky a vzorek je dostatečný. Jen maj rychlostní index T tak bohuel na sněhu a ledu můu jet jen 190km/h. A určitě budu vem pro smích.
Za těch asi 30 let co jezdím, jsm nikdy neřeil problém jestli v zimě jezdit na zimákách. Na vech autech jsem je vdy měl, protoe v Jablonci a okolí se spí uiví zimní, ne letní kola. Tady se vyplatí zimáky obout koncem září a sundat a během května. Tím vychází minimálně 7 měsíců na zimáky. Nikdy jsem v zimě neměl vánějí problémy někam vyjet, nebo sjet, samozřejmě za pouití zdravého rozumu pudu sebezáchovy. Kdy tu ale čtu záitky s C5 v zimě, tak mám docela obavy, jak se bude chovat. Auto bylo při koupi na zimákách Nokian W+, jsou staré dva roky a vzorek je dostatečný. Jen maj rychlostní index T tak bohuel na sněhu a ledu můu jet jen 190km/h:-d. A určitě budu vem pro smích.
|
|
21.10.2011 19:22 -
|
2420428
|
|
TomasT
|
|
|
Neboj, má ABS, ASR, ESP a kdy u bude sněhu moc, tak si ho pomocí hydrauliky pod sebou uplácá
Heč, já můu i na sněhu a 210 (s 1.6HDI )
Neboj, má ABS, ASR, ESP a kdy u bude sněhu moc, tak si ho pomocí hydrauliky pod sebou uplácá :-d
Heč, já můu i na sněhu a 210 (s 1.6HDI :-)))))
|
|
21.10.2011 19:34 -
|
2420429
|
|
najk
|
Město: Děčín, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 1537 |
|
|
TomasT napsal(a): Neboj, má ABS, ASR, ESP a kdy u bude sněhu moc, tak si ho pomocí hydrauliky pod sebou uplácá
Heč, já můu i na sněhu a 210 (s 1.6HDI )
hi, hi, hi a já a 270km/m, fyzikální vlastnosti pro mně neplatí...
hi, hi, hi a já a 270km/m, fyzikální vlastnosti pro mně neplatí... :-))))
|
|
21.10.2011 20:28 -
|
2420437
|
|
jumep
|
|
|
@JaMat: pan zazracnik
@JaMat: pan zazracnik :)
|
|
21.10.2011 20:50 -
|
2420439
|
|
najk
|
Město: Děčín, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 1537 |
|
|
JaMat napsal(a): Ale prd.
Kdy jsem kupoval auto, tak graf z Cebie byl rovnej jak přímka a serviska i záznamy Citroenu do toho pasovaly jak p***l na hrnec. A stejně jsem tomu nevěřil. Devět let stará cépětka s dvadvojkou prostě 90 tisíc najeto mít nemůe.
A pak jsem přijel na místo a auto stálo na pouitelnejch zimákách z roku 2002 a v kufru byly 2 letní sjetý michelinky 2002 (take jetě z fabriky) a 2 skoro nový barumky 2009.
Barumky jsem udal, ostatních est kousků zahodil...
skus si to po sobě jetě jednou přečíst, pak porovnej s tím co jsem napsal, at se děje co se děje, ty Miky origo nebyly si pi, to e strejda bazárfrajer naházel na to gumy , které se mu tam válely několik let jenom proto, e ty gumy co tam byly předtím řvaly jako kráva - slike pro F1 je věc druhá, kolik asi tak vydrí ty vychvalované Michelinky (myslím průjezd) a ty mi chce tvrdit, e tam byly 9 let???? no moná je předchozí majitel vozil jako zátě ... na jedné sgtraně tvrdí, e nevěří průjezdu km a na druhé straně napíe, e origo
skus si to po sobě jetě jednou přečíst, pak porovnej s tím co jsem napsal, at se děje co se děje, ty Miky origo nebyly si pi, to e strejda bazárfrajer naházel na to gumy , které se mu tam válely několik let jenom proto, e ty gumy co tam byly předtím řvaly jako kráva - slike pro F1 je věc druhá, kolik asi tak vydrí ty vychvalované Michelinky (myslím průjezd) a ty mi chce tvrdit, e tam byly 9 let???? ;-) no moná je předchozí majitel vozil jako zátě ... na jedné sgtraně tvrdí, e nevěří průjezdu km a na druhé straně napíe, e origo :-D
|
|
21.10.2011 22:47 -
|
2420448
|
|
JaMat
|
Město: Praha 4, Auto: Citroën C5 I 2.2HDi SX | Počet příspěvků: 115 |
|
|
Chce mi snad někdo přečíst řídící jednotku?
K výdri pneumatik:
Kdy na mě doma zbyla XM, tak první investice byly Energy Savery Michelinky. To měla najeto 210 tisíc. Teď půjde do rotu, na tachometru má 330 a ty Michelinky jsem vyhazoval před minulou zimou. Zimní sady jsem ale, pravda, spotřeboval skoro dvě. Jetě v minulý práci (u Modrýho Anděla) některý kluci sjely Barumky za měsíc, někomu vydrely od jara do podzimu a sjetý jetě nebyly. Roční nájezd jsem tenkrát měl přes sto tisíc.
Take jo, věřim, e ty 2 Michelinky byly váně jetě z fabriky.
Ke koupi auta:
Kdy jsem ten inzerát viděl, tak jsem se jen pousmál. Kdy jsem si vytáhnul data z Cebie ( .link. ), tak mi začal úsměv na rtech tuhnout. Kdy jsem si do toho grafu domaloval záznamy od Citroenu a záznamy ze servisky, tak jsem si vzal volno a na auto se jel podívat. Stálo jako protiúčtovka u dealera Mazdy. Původní majitel ročník 39 a místo C5 si pořídil novou Mazdu CX-7 ( .link. ). Take ač důchodce, o peníze nouzi nemá. Spočítal jsem si trasu od jeho domova do nejbliího Kauflandu (no dobře, do nejbliího města) jednou za čtrnáct dní a s přiměřenou rezervou to vylo. A kdy jsem viděl ty gumy (a zbytek auta), dílo satana bylo dokonáno. Buď na to děda hned od začátku celejch devět let myslel, nebo jsou km váně reálný.
Ke shánění auta:
Mám v áčkách kolegy, jejich jedinou pracovní náplní je hledat inzeráty v novinách a na internetu. Dostali za úkol hlásit mi kadou zajímavou C5. A stejně jsem jí sháněl od léta a sehnal v březnu...
Dalím benefitem, který mi po dědovi na autě zbyl je, e nemůu do myčky. Mám toti zarezlou anténu. Děda to asi myl na zahradě a nikdy jí nesundaval...
Neutekli jsme trochu off-topic?
Chce mi snad někdo přečíst řídící jednotku? :-)
K výdri pneumatik:
Kdy na mě doma zbyla XM, tak první investice byly Energy Savery Michelinky. To měla najeto 210 tisíc. Teď půjde do rotu, na tachometru má 330 a ty Michelinky jsem vyhazoval před minulou zimou. Zimní sady jsem ale, pravda, spotřeboval skoro dvě. Jetě v minulý práci (u Modrýho Anděla) některý kluci sjely Barumky za měsíc, někomu vydrely od jara do podzimu a sjetý jetě nebyly. Roční nájezd jsem tenkrát měl přes sto tisíc.
Take jo, věřim, e ty 2 Michelinky byly váně jetě z fabriky.
Ke koupi auta:
Kdy jsem ten inzerát viděl, tak jsem se jen pousmál. Kdy jsem si vytáhnul data z Cebie ( http://www.c5club.cz/graphics/dynamic/2740170_20851902144d8672702f111.jpg ), tak mi začal úsměv na rtech tuhnout. Kdy jsem si do toho grafu domaloval záznamy od Citroenu a záznamy ze servisky, tak jsem si vzal volno a na auto se jel podívat. Stálo jako protiúčtovka u dealera Mazdy. Původní majitel ročník 39 a místo C5 si pořídil novou Mazdu CX-7 ( http://www.mazda.cz/showroom/cx-7/specs/ ). Take ač důchodce, o peníze nouzi nemá. Spočítal jsem si trasu od jeho domova do nejbliího Kauflandu (no dobře, do nejbliího města) jednou za čtrnáct dní a s přiměřenou rezervou to vylo. A kdy jsem viděl ty gumy (a zbytek auta), dílo satana bylo dokonáno. Buď na to děda hned od začátku celejch devět let myslel, nebo jsou km váně reálný.
Ke shánění auta:
Mám v áčkách kolegy, jejich jedinou pracovní náplní je hledat inzeráty v novinách a na internetu. Dostali za úkol hlásit mi kadou zajímavou C5. A stejně jsem jí sháněl od léta a sehnal v březnu...
Dalím benefitem, který mi po dědovi na autě zbyl je, e nemůu do myčky. Mám toti zarezlou anténu. Děda to asi myl na zahradě a nikdy jí nesundaval...
Neutekli jsme trochu off-topic?
|
|
22.10.2011 07:09 -
|
2420468
|
|
jruze
|
|
|
No kdysi dávno jsem vozil auta z Německa(díly na ně) a za celou éru(asi 4.roka) jsem viděl jen dvě taková auta(mercedes 500 a 123) 500 bylo bejvalého majitele vrakovitě,který bydlel hned vedle vrakáče kde jsem trávil 14.dní z měsíce a ten vyjel jednou týdně asi 3.Km do kostela a zpět.Druhé v sobotu 5.metrů před gará na umití a v neděli také do kostela,ale ani jedno nebylo na prodej ale rodinný klenot který se dědil a neprodali ani potomci.
JaMat- na ty Km se ti klidně kouknu - stačí vinko jen abys nebyl sklamanej jako polovina lidí co ke mne jezdí a o Cebii raděj ani nemluv - já o ní vím své a o prověřování v Ačkách(jetě ani jedno auto co jsem po nich kontroloval nesedělo)
No kdysi dávno jsem vozil auta z Německa(díly na ně) a za celou éru(asi 4.roka) jsem viděl jen dvě taková auta(mercedes 500 a 123) 500 bylo bejvalého majitele vrakovitě,který bydlel hned vedle vrakáče kde jsem trávil 14.dní z měsíce a ten vyjel jednou týdně asi 3.Km do kostela a zpět.Druhé v sobotu 5.metrů před gará na umití a v neděli také do kostela,ale ani jedno nebylo na prodej ale rodinný klenot který se dědil a neprodali ani potomci.;-)
JaMat- na ty Km se ti klidně kouknu - stačí vinko jen abys nebyl sklamanej jako polovina lidí co ke mne jezdí a o Cebii raděj ani nemluv - já o ní vím své a o prověřování v Ačkách(jetě ani jedno auto co jsem po nich kontroloval nesedělo)
|
|
22.10.2011 11:02 -
|
2420496
|
|
jumep
|
|
|
troska menej skeptizmu ... ja som tiez videl zazrak ... (ze mikra? )
on je to skor zazrak a malokedy sa predava, ale stava sa tak ... ale vzdy aj cena troska tomu odpoveda
ale to uz sme od gum prec.
ps. mal som na predaj 14" kola co som mal na ZXku a gumy na ni z 2003?
uz boli tvrde jak to .... ale vzorku mali ... verim ze ten co to kupil na tom este jazdil ...
troska menej skeptizmu ... ja som tiez videl zazrak ... (ze mikra? :) )
on je to skor zazrak a malokedy sa predava, ale stava sa tak ... ale vzdy aj cena troska tomu odpoveda
ale to uz sme od gum prec.
ps. mal som na predaj 14" kola co som mal na ZXku a gumy na ni z 2003?
uz boli tvrde jak to .... ale vzorku mali ... verim ze ten co to kupil na tom este jazdil ...
|
|
| |
|
|