| | |
01.11.2011 20:21 -
Re: Zimní pneu na C5
|
2423006
|
|
Darja
|
|
|
Kdyby se tady neřeilo furt to samý dokolečka.... to je neskutečný.
Lidi pořád pekulujou, jak narvat na auto gumu levnějí o 200Kč v jiným rozměru, jiném LI a SI. Přitom je to tu tisíckrát napsané, e v TP je to, co tam má být. Je to směrodatné pro vechny orgány, pojiovny a podobě.
A jedinou vyjímkou je SI na zimních gumách.
Chtělo by to tuhle diskuzi smazat, napsat jeden příspěvěk o tom, co má být a lus. Pak se tu nebude řeit tolik offtopiců
Kdyby se tady neřeilo furt to samý dokolečka.... to je neskutečný.
Lidi pořád pekulujou, jak narvat na auto gumu levnějí o 200Kč v jiným rozměru, jiném LI a SI. Přitom je to tu tisíckrát napsané, e v TP je to, co tam má být. Je to směrodatné pro vechny orgány, pojiovny a podobě.
A jedinou vyjímkou je SI na zimních gumách.
Chtělo by to tuhle diskuzi smazat, napsat jeden příspěvěk o tom, co má být a lus. Pak se tu nebude řeit tolik offtopiců :)
|
|
01.11.2011 20:29 -
|
2423010
|
|
vilous
|
Město: Praha, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) Tourer | Počet příspěvků: 1256 |
|
|
To Mikra: Obvod je Pí*průměr nebo 2*Pí*poloměr, v obou případech asi 3,5 cm rozdíl obvodu.
Ale fakt je, e rozdíl mezi novou a totálo sjetou gumou je asi 2%. Výrobci nejsou jistě takoví pitomci, aby to nevěděli a tacho tedy musí být nastaveno tak, aby i při nové pneu ukazovalo 1-10% více ne je skutečná rychlost, co je dáno nějakými konstrukčními předpisy. Se sjetou gumou se toto ilhání tedy o dalí 2% zvětuje.
Bát se nefunkčnosti ABS, ESP... kvůli (i úplně)blbému obvodu pneu není potřeba. Tyto systémy porovnávají vdy nějaké hodnoty navzájem proti sobě a ne proti absolutní rychlosti auta vůči vozovce.
To Mikra: Obvod je Pí*průměr nebo 2*Pí*poloměr, v obou případech asi 3,5 cm rozdíl obvodu.
Ale fakt je, e rozdíl mezi novou a totálo sjetou gumou je asi 2%. Výrobci nejsou jistě takoví pitomci, aby to nevěděli a tacho tedy musí být nastaveno tak, aby i při nové pneu ukazovalo 1-10% více ne je skutečná rychlost, co je dáno nějakými konstrukčními předpisy. Se sjetou gumou se toto ilhání tedy o dalí 2% zvětuje.
Bát se nefunkčnosti ABS, ESP... kvůli (i úplně)blbému obvodu pneu není potřeba. Tyto systémy porovnávají vdy nějaké hodnoty navzájem proti sobě a ne proti absolutní rychlosti auta vůči vozovce.
|
|
01.11.2011 20:57 -
|
2423022
|
|
Mikra
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 3730 |
|
|
Myslím e ESP je na rychlosti auta moc a moc závislá. V podstatě se u ní jedná jen o ni a o natočení volantu. Teda samozřejmě plus dalí veličiny. Nejsem odborník, tak nechci dál spekulovat.
Omlouvám se, e jsem zase Off.
Myslím e ESP je na rychlosti auta moc a moc závislá. V podstatě se u ní jedná jen o ni a o natočení volantu. Teda samozřejmě plus dalí veličiny. Nejsem odborník, tak nechci dál spekulovat.
Omlouvám se, e jsem zase Off.
|
|
01.11.2011 23:01 -
|
2423040
|
|
jruze
|
|
|
A u je tady toho víc tak se také přidám: ESP není závislá na rychlosti ,ale na otáčení jednotlivých kol - z toho si bere (ze snímačů na kolech a jiných umístěných ve vozidle) informace ASR,ESP,ABS.Rozdíl vzorku je v toleranci- s tím se vyrovná,ale musí být vechny pneu stejných rozměrů .
A u je tady toho víc tak se také přidám: ESP není závislá na rychlosti ,ale na otáčení jednotlivých kol - z toho si bere (ze snímačů na kolech a jiných umístěných ve vozidle) informace ASR,ESP,ABS.Rozdíl vzorku je v toleranci- s tím se vyrovná,ale musí být vechny pneu stejných rozměrů .
|
|
01.11.2011 23:20 -
|
2423041
|
|
Mikra
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 3730 |
|
|
a není to snad jedno a to samý? Otáčky kol, nebo jakýkoliv impulzy třeba z převodovky či rozvodovky, to je úplně jedno. Vechno je to nastavený, aby ESP v daný situaci nějak reagovala. A kdy bude (přeenu) reagovat na smyk v těma čidlama či otáčkama předpokládaný 100km rychlosti a ona bude ve skutečnosti 110km, tak ta reakce nemusí být adekvátní. Moná e ty obvody kola nemají tak obrovský význam, pokud nejde o decimetry , ale proč teda C5I má v diagnostice nastavení průměru kola a monost volby rozměru kol a C5II nemá nic z toho? Proč výrobce tvrdoíjně trvá u C5II na rozměru a ani nedal monost to diagnostikou měnit? Nemyslím e jen proto, e je debil.
:-) a není to snad jedno a to samý? Otáčky kol, nebo jakýkoliv impulzy třeba z převodovky či rozvodovky, to je úplně jedno. Vechno je to nastavený, aby ESP v daný situaci nějak reagovala. A kdy bude (přeenu) reagovat na smyk v těma čidlama či otáčkama předpokládaný 100km rychlosti a ona bude ve skutečnosti 110km, tak ta reakce nemusí být adekvátní. Moná e ty obvody kola nemají tak obrovský význam, pokud nejde o decimetry :-), ale proč teda C5I má v diagnostice nastavení průměru kola a monost volby rozměru kol a C5II nemá nic z toho? Proč výrobce tvrdoíjně trvá u C5II na rozměru a ani nedal monost to diagnostikou měnit? Nemyslím e jen proto, e je debil.
|
|
02.11.2011 00:31 -
|
2423043
|
|
jruze
|
|
|
U C5I byla volba buď 15. nebo 16. - proto volba v diag. - z důvodu přesnosti tachometru(na 16. pojede rychleji ne na 15. take na 15.pojede 50km/h a na 16. dostane pokutu e jsi překročil rychlost i přesto e jsi mněl na tach také 50.
Na C5 II jsou předepsané jen 16. a proto nemá důvod a potřebu to diag nějak upravovat.(pokud nejezdí taxi)
U C5I byla volba buď 15. nebo 16. - proto volba v diag. - z důvodu přesnosti tachometru(na 16. pojede rychleji ne na 15. take na 15.pojede 50km/h a na 16. dostane pokutu e jsi překročil rychlost i přesto e jsi mněl na tach také 50.
Na C5 II jsou předepsané jen 16. a proto nemá důvod a potřebu to diag nějak upravovat.(pokud nejezdí taxi:-d)
|
|
02.11.2011 16:13 -
|
2423194
|
|
Darja
|
|
|
-jak píe Jruze, u jedičkové byly na výběr dva průměry disků. A C5 II má jen jeden.
Co by mě zajímalo, jak to řeil Carlsson, co je ofiko úpravce rval na pětky i 18" disky. Jestli to nějak upravili?
-jak píe Jruze, u jedičkové byly na výběr dva průměry disků. A C5 II má jen jeden.
Co by mě zajímalo, jak to řeil Carlsson, co je ofiko úpravce rval na pětky i 18" disky. Jestli to nějak upravili?
|
|
02.11.2011 16:33 -
|
2423197
|
|
miskod
|
|
|
jruze napsal(a): U C5I byla volba buď 15. nebo 16. - proto volba v diag. - z důvodu přesnosti tachometru(na 16. pojede rychleji ne na 15. take na 15.pojede 50km/h a na 16. dostane pokutu e jsi překročil rychlost i přesto e jsi mněl na tach také 50.
Na C5 II jsou předepsané jen 16. a proto nemá důvod a potřebu to diag nějak upravovat.(pokud nejezdí taxi )
Tak s tou pokutou to nie je az tak horuce...205/65/15 ma obvod 2044mm a 215/55/16 ma 2030mm. Teda tie 16-tky su o 0.7% kratsie. Inak povedane pri stovke tachometer bude ukazovat 100.7km/h. Akekolvek zjazdenie tych gum spravi omnoho viac...Napr. na leto mam uz skoro zjazdene 205/65/15 a na zimu nove 195/65/15...Pri useku ktory jazdim stale mi na letnych naskace 303km a na zimnych 305km...(menej ako percento)
Tak s tou pokutou to nie je az tak horuce...205/65/15 ma obvod 2044mm a 215/55/16 ma 2030mm. Teda tie 16-tky su o 0.7% kratsie. Inak povedane pri stovke tachometer bude ukazovat 100.7km/h. Akekolvek zjazdenie tych gum spravi omnoho viac...Napr. na leto mam uz skoro zjazdene 205/65/15 a na zimu nove 195/65/15...Pri useku ktory jazdim stale mi na letnych naskace 303km a na zimnych 305km...(menej ako percento)
|
|
02.11.2011 16:51 -
|
2423198
|
|
Mikra
|
|
|
miskod napsal(a): Tak s tou pokutou to nie je az tak horuce...205/65/15 ma obvod 2044mm a 215/55/16 ma 2030mm...
Ne e by to byl tak zásadní rozdíl, ale Tomix psal, e má 205/55/16 místo 215/55/16. A tam je ten rozdíl trochu větí - 1,76%. - .link.
Píe se tu o pokutě. To si myslím je to nejmení a kadýho věc. Horí by bylo, kdyby někoho naboural. A totální průser by byl, kdyby se třeba někomu nedejboe něco stalo. Pak mu nepomůe ádný z naich argumentů. V případě smrti ani nemluvím. To pak vezmou v potaz i to, jestli neměl opačně ponoky.
Ne e by to byl tak zásadní rozdíl, ale Tomix psal, e má 205/55/16 místo 215/55/16. A tam je ten rozdíl trochu větí - 1,76%. - http://www.e-pneu.cz/rozmery_pneu.php?sirka_pneu_o=205&serie_pneu_o=55&rafek_pneu_o=16&sirka_pneu_a=215&serie_pneu_a=55&rafek_pneu_a=16
Píe se tu o pokutě. To si myslím je to nejmení a kadýho věc. Horí by bylo, kdyby někoho naboural. A totální průser by byl, kdyby se třeba někomu nedejboe něco stalo. Pak mu nepomůe ádný z naich argumentů. V případě smrti ani nemluvím. To pak vezmou v potaz i to, jestli neměl opačně ponoky.
|
|
02.11.2011 17:19 -
|
2423203
|
|
TomasT
|
Město: Praha 15, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 1470 |
|
|
Mikra napsal(a): Píe se tu o pokutě. To si myslím je to nejmení a kadýho věc. Horí by bylo, kdyby někoho naboural. A totální průser by byl, kdyby se třeba někomu nedejboe něco stalo. Pak mu nepomůe ádný z naich argumentů. V případě smrti ani nemluvím. To pak vezmou v potaz i to, jestli neměl opačně ponoky.
Bylo by to zase jen o pokutě, nebo by musel někdo prokázat, e k tomu dolo právě díky neschváleným gumám. A o takové bourčce, která by byla u osobního auta zapříčiněna neschválým rozměrem gum (ne jejich stavem), jsem jetě neslyel.
Asi by se mohla kroutit pojiovna, ale tam je to spí o tom, kdo má víc trpělivosti a zdatnějí právníky a prokáe nebo neprokáe souvislosti.
Bylo by to zase jen o pokutě, nebo by musel někdo prokázat, e k tomu dolo právě díky neschváleným gumám. A o takové bourčce, která by byla u osobního auta zapříčiněna neschválým rozměrem gum (ne jejich stavem), jsem jetě neslyel.
Asi by se mohla kroutit pojiovna, ale tam je to spí o tom, kdo má víc trpělivosti a zdatnějí právníky a prokáe nebo neprokáe souvislosti.
|
|
02.11.2011 17:42 -
|
2423213
|
|
Darja
|
|
|
Jde jen o pojiovnu. Jako auto tu asi nikdo nedostal zadarmo pod stromeček a kdy u vás někdo naboří, je pitomý mít zkrácený pojistný plnění, protoe mám blbý gumy, ne?
Jde jen o pojiovnu. Jako auto tu asi nikdo nedostal zadarmo pod stromeček a kdy u vás někdo naboří, je pitomý mít zkrácený pojistný plnění, protoe mám blbý gumy, ne?
|
|
15.11.2011 14:39 -
|
2425278
|
|
Nesebr
|
|
|
Mam na vyber. GY Ultragrip 8 (novinka 2011) made in poland,
nebo Dunlop WS 3D (novinka 2005) made in germany.
Cena stejna.
Co vybrat?
Mam na vyber. GY Ultragrip 8 (novinka 2011) made in poland,
nebo Dunlop WS 3D (novinka 2005) made in germany.
Cena stejna.
Co vybrat?
|
|
15.11.2011 14:48 -
|
2425280
|
|
magvonzlin
|
Město: Otrokovice, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v Exclusive Break | Počet příspěvků: 43 |
|
|
TomasT napsal(a): Bylo by to zase jen o pokutě, nebo by musel někdo prokázat, e k tomu dolo právě díky neschváleným gumám. A o takové bourčce, která by byla u osobního auta zapříčiněna neschválým rozměrem gum (ne jejich stavem), jsem jetě neslyel.
No já mám spí obavu, e by ses jednodue dozvěděl, e jsi jel v autě, které nebylo způsobilé provozu a bylo by vymalováno.. :-/
No já mám spí obavu, e by ses jednodue dozvěděl, e jsi jel v autě, které nebylo způsobilé provozu a bylo by vymalováno.. :-/
|
|
15.11.2011 15:40 -
|
2425282
|
|
Tony_Z
|
Město: Okr. Kladno, Auto: C5 III (X7) Tourer 2.2HDi 125Kw (4HT, 2009); C5 I 2.0HDi 80Kw (RHZ, 2002) | Počet příspěvků: 519 |
|
|
Nesebr napsal(a): Mam na vyber. GY Ultragrip 8 (novinka 2011) made in poland, nebo Dunlop WS 3D (novinka 2005) made in germany. Cena stejna. Co vybrat?
No vzhledem k tomu, e jsou ty pneu kvalitativně velmi vyrovnané, tak bych vybral tu levnějí - Kdy je stejná cena, tak se koukni, která je v čem lepí a jaké vlastnosti preferuje.
To jestli to je vyrobené v Německu nebo v Polsku je snad jedno. Dělník jako dělník, jen jde o to, aké mu poskytnou pracovní prostředky a technologii výroby a to si myslím záleí na konrétní firmě. Take Goodyear z Německa bude stejný jako z Polska nebo jiného státu - nějaký vadný série se vyskytnou vude.
Mam na vyber. GY Ultragrip 8 (novinka 2011) made in poland, nebo Dunlop WS 3D (novinka 2005) made in germany. Cena stejna. Co vybrat?
No vzhledem k tomu, e jsou ty pneu kvalitativně velmi vyrovnané, tak bych vybral tu levnějí - Kdy je stejná cena, tak se koukni, která je v čem lepí a jaké vlastnosti preferuje.
To jestli to je vyrobené v Německu nebo v Polsku je snad jedno. Dělník jako dělník, jen jde o to, aké mu poskytnou pracovní prostředky a technologii výroby a to si myslím záleí na konrétní firmě. Take Goodyear z Německa bude stejný jako z Polska nebo jiného státu - nějaký vadný série se vyskytnou vude.
|
|
15.11.2011 17:00 -
|
2425296
|
|
Nesebr
|
|
|
GoodYear vyrábí stejný vzorek v různých zemích. Kdy jssem zkoumal ty GY v prodejně a porovnával nejen vnějí vzhled, ale i vnitřky pneumatik, zjistil jsem e:
GY vyrobené v Polsku mají jiný vnitřek, ne vyrobené ve Slovinsku
Polské mají stejný vnitřek jako Debica a mají měkí bočnici, Slovinské mají stejný vnitřek jako Sava a jsou tvrdí. Vypadá to, e i na zemi původu záleí.
Vypadá to, e na kostru Debica případně Sava jen nalepí vzorek GoodYear. Kdy se takové různé gumy sejdou na jednom autě, můe to být pěkný tanec, ale taky nemusí.
Zákon říká na stejné nápravě gumy stejné konstrukce, výrobce, atd. jene není GY jako GY i kdy vypadá stejně.
GoodYear vyrábí stejný vzorek v různých zemích. Kdy jssem zkoumal ty GY v prodejně a porovnával nejen vnějí vzhled, ale i vnitřky pneumatik, zjistil jsem e:
GY vyrobené v Polsku mají jiný vnitřek, ne vyrobené ve Slovinsku
Polské mají stejný vnitřek jako Debica a mají měkí bočnici, Slovinské mají stejný vnitřek jako Sava a jsou tvrdí. Vypadá to, e i na zemi původu záleí.
Vypadá to, e na kostru Debica případně Sava jen nalepí vzorek GoodYear. Kdy se takové různé gumy sejdou na jednom autě, můe to být pěkný tanec, ale taky nemusí.
Zákon říká na stejné nápravě gumy stejné konstrukce, výrobce, atd. jene není GY jako GY i kdy vypadá stejně.
|
|
15.11.2011 17:08 -
|
2425297
|
|
Nesebr
|
|
|
Co si myslíte o asymetrických pneumatikách, kdy se nedělají pravé a levé.
Vypadá to pak nějak takhle:
||////=====////|| (tady si myslím, e musí mít pravá strana vůči levé jiné záběrové nebo brzdné vlastnosti)
kdyby byla pravé a levé vypadalo by to takhle:
||////=====\\\\|| (zde se musí chovat obě strany stejně)
Moje osobní přesvědčení je, asymetrické nikdy.
Co si myslíte o asymetrických pneumatikách, kdy se nedělají pravé a levé.
Vypadá to pak nějak takhle:
||////=====////|| (tady si myslím, e musí mít pravá strana vůči levé jiné záběrové nebo brzdné vlastnosti)
kdyby byla pravé a levé vypadalo by to takhle:
||////=====\\\\|| (zde se musí chovat obě strany stejně)
Moje osobní přesvědčení je, asymetrické nikdy.
|
|
15.11.2011 17:11 -
|
2425299
|
|
magvonzlin
|
Město: Otrokovice, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v Exclusive Break | Počet příspěvků: 43 |
|
|
Mám asymetrické Nokiany a podruhé je nekoupím. Pokorně se vrátím k symetrickým Savám.
Mám asymetrické Nokiany a podruhé je nekoupím. Pokorně se vrátím k symetrickým Savám.
|
|
15.11.2011 17:13 -
|
2425300
|
|
Pilot
|
Město: Cccc, Auto: | Počet příspěvků: 32 |
|
|
Tak sem se dneska placl pres kapsu mirne a nazul nove zimni papuce na C5 III : Dunlop Winter Sport 3-D o rozmerech 225/55/ R17 (velkej technicak mam opravdu co se gum tyka velice pestrej 16-19"). Jestli se ptáte na cenu, ano, zavratnych 22.900,- i s praci. Takze budu zase o chlebu a o vode
Tak sem se dneska placl pres kapsu mirne a nazul nove zimni papuce na C5 III : Dunlop Winter Sport 3-D o rozmerech 225/55/ R17 (velkej technicak mam opravdu co se gum tyka velice pestrej 16-19"). Jestli se ptáte na cenu, ano, zavratnych 22.900,- i s praci. Takze budu zase o chlebu a o vode :-d
|
|
15.11.2011 19:30 -
|
2425326
|
|
jumep
|
|
|
symetrika / asymetrika atd. sme riesili tu:
.link.
konkretne tu je video: .link. kde vidis aky ma asymetrika vyznam
symetrika / asymetrika atd. sme riesili tu:
http://www.c5club.cz/diskuze/podvozek-kola-ulozeni/167811-disky-a-pneu-na-c5-obecne/22/
konkretne tu je video: http://www.youtube.com/watch?v=Ef-HsQUxLdI&feature=related kde vidis aky ma asymetrika vyznam
|
|
| |
|
|