| | |
06.06.2018 20:32 -
Re: Klimatizace nechladí
|
3162088
|
|
jumep
|
|
|
uz teraz je to asi jedno, ked to vyfuci potom to hladaj
uz teraz je to asi jedno, ked to vyfuci potom to hladaj
|
|
07.06.2018 14:57 -
|
3162316
|
|
Bobr53
|
|
|
Ahoj kolegové, dnes mám dotaz pro odborníky elektro:
Na C5 3.0V6 2002 mi začal "hořet" kompresor klimy - přesněji silný kouř el od elmagnetické spojky kompresoru. Závada byla na toroidu (elektromagnetické cívce) v místě, kde se přívodní vodiče noří do tělesa cívky. V tomto prostoru byla mezi dvěma vstupujícími přívodními vodiči zařazena elektrosoučástka - podle funkčnosti bych typoval kondenzázor proti napěovým pičkám od cívky, ale z ohořelých zbytků to spíe připomínalo malou diodu nebo odpor (délka cca 6mm a průměr cca 2mm) a to celé bylo zalito černou hmotou, která se pálila.
Popisovaný prostor jsem jehlou opatrně vyčistil, odstranil zbytky spálené hmoty a následně jsem ho vyplnil epoxy, klima jede OK.
Take v hlavě mi vrtá jenom otázka, jaká součástka tam mezi přívodními vodiči byla?
Ahoj kolegové, dnes mám dotaz pro odborníky elektro:
Na C5 3.0V6 2002 mi začal "hořet" kompresor klimy - přesněji silný kouř el od elmagnetické spojky kompresoru. Závada byla na toroidu (elektromagnetické cívce) v místě, kde se přívodní vodiče noří do tělesa cívky. V tomto prostoru byla mezi dvěma vstupujícími přívodními vodiči zařazena elektrosoučástka - podle funkčnosti bych typoval kondenzázor proti napěovým pičkám od cívky, ale z ohořelých zbytků to spíe připomínalo malou diodu nebo odpor (délka cca 6mm a průměr cca 2mm) a to celé bylo zalito černou hmotou, která se pálila.
Popisovaný prostor jsem jehlou opatrně vyčistil, odstranil zbytky spálené hmoty a následně jsem ho vyplnil epoxy, klima jede OK.
Take v hlavě mi vrtá jenom otázka, jaká součástka tam mezi přívodními vodiči byla? :nevim
|
|
07.06.2018 18:13 -
|
3162346
|
|
jumep
|
|
|
eh, kup novu cievku, ked to tam obhorelo, podla mna nacalo aj lak a je otazka kedy to zasa zacne robit problem
na kompresore mas typ, ked to das do googlu tak najdes cievku novu
eh, kup novu cievku, ked to tam obhorelo, podla mna nacalo aj lak a je otazka kedy to zasa zacne robit problem
na kompresore mas typ, ked to das do googlu tak najdes cievku novu
|
|
07.06.2018 22:59 -
|
3162479
|
|
Bobr53
|
|
|
Peter díky za info, e bych sehnal samotnou cívku jsem ani nepředpokládal.
Jinak doplním, e ten "svařovací" oblouk co jsem popisoval jiskřil v takové prohlubni cca 15x15x10 mm, která je zaputěná v tělese cívky a má plastové nebo moná i kovové stěny, u si to nevybavím a tato prohlubeň byla zalitá jakousi hmotou... kadopádně to lokální teplo se k vlastní cívce vůbec nedostalo, vypnul jsem klimu okamitě... take ta moje oprava byla bez problémů, jen jsem nepoznal, jakou elektrosoučástku ten francouz mezi přívodní vodiče neinstaloval a proč ?
Novou cívku si pro jistotu zkusím sehnat.
Peter díky za info, e bych sehnal samotnou cívku jsem ani nepředpokládal.
Jinak doplním, e ten "svařovací" oblouk co jsem popisoval jiskřil v takové prohlubni cca 15x15x10 mm, která je zaputěná v tělese cívky a má plastové nebo moná i kovové stěny, u si to nevybavím a tato prohlubeň byla zalitá jakousi hmotou... kadopádně to lokální teplo se k vlastní cívce vůbec nedostalo, vypnul jsem klimu okamitě... take ta moje oprava byla bez problémů, jen jsem nepoznal, jakou elektrosoučástku ten francouz mezi přívodní vodiče neinstaloval a proč ? :nevim
Novou cívku si pro jistotu zkusím sehnat.
|
|
09.06.2018 16:22 -
|
3163057
|
|
DaliborN
|
Město: Nový Jičín, Auto: Citroën C5 I 2.0i 16v X Break | Počet příspěvků: 78 |
|
|
Měl bych jetě jednu prosbu/otázku:
Kdy to hlásilo vadný konektor, existuje monost, jak ověřím sám, e třeba nevypadl, jestli je funkční, jestli není pokozený kábel u té sahary, kdy nespoutí ventilátor? Případně jak ověřit e neodeel ventilátor jako takový? Dřív ne to na strčím elektrikářovi, třeba je opravdu jen uvolněný konektor.
Pokud to lze zjistit/ověřit doma, navedli by jste mně, kde mám co hledat? Jaký konektor? Super by byla fotka s označením, ale to bych u byl asi moc rozmazlený
Napojit někde natvrdo ten ventilátor, třeba přes sólo vypínač, by asi nebylo koér, co myslíte?
Díky za pomoc.
Měl bych jetě jednu prosbu/otázku:
Kdy to hlásilo vadný konektor, existuje monost, jak ověřím sám, e třeba nevypadl, jestli je funkční, jestli není pokozený kábel u té sahary, kdy nespoutí ventilátor? Případně jak ověřit e neodeel ventilátor jako takový? Dřív ne to na strčím elektrikářovi, třeba je opravdu jen uvolněný konektor.
Pokud to lze zjistit/ověřit doma, navedli by jste mně, kde mám co hledat? Jaký konektor? Super by byla fotka s označením, ale to bych u byl asi moc rozmazlený ;-)
Napojit někde natvrdo ten ventilátor, třeba přes sólo vypínač, by asi nebylo koér, co myslíte?
Díky za pomoc.
|
|
09.06.2018 21:46 -
|
3163116
|
|
jumep
|
|
|
je otazka co konkretne, mal som tu teraz pretrhnuty kabel v privode
vypinac a neviem co - nie je to skodovka, ono ty by si sice vrtulu spustil, ale auto by o tom nevedelo
prestante sa snazit o nejake bastlenie - ak je problem, treba to opravit, nie to nejako zbastlit
je otazka co konkretne, mal som tu teraz pretrhnuty kabel v privode
vypinac a neviem co - nie je to skodovka, ono ty by si sice vrtulu spustil, ale auto by o tom nevedelo
prestante sa snazit o nejake bastlenie - ak je problem, treba to opravit, nie to nejako zbastlit
|
|
11.06.2018 10:30 -
|
3163315
|
|
zdenek75
|
Město: Domaelice, Auto: Citroën C5 I 2.2HDi Break | Počet příspěvků: 9 |
|
|
zdravím C5kaře,
Po rozdělání motorku sahary jsem zjistil, e mám uhnilý jeden vývod s kondenzátoru a také 2 uhlíky zapečené Mám dotaz jestli někdo u nenahrazoval kondenzátor, který je umístěn na desce s uhlíkama v motorku sahary?
Mám saharu (C5 X7 2009 2,2HDI 125kw) s obdélníkovou elektronikou.
Kondenzátor má označení asi: HEL 473K 250V. Bohuel nic jsem nenael s tímto označením a nevím jestli je to originál, protoe konektor na sahaře u někdo vypustil a připojil to natvrdo..
Díky za rady.
zdravím C5kaře,
Po rozdělání motorku sahary jsem zjistil, e mám uhnilý jeden vývod s kondenzátoru a také 2 uhlíky zapečené Mám dotaz jestli někdo u nenahrazoval kondenzátor, který je umístěn na desce s uhlíkama v motorku sahary?
Kondenzátor má označení asi: HEL 473K 250V. Bohuel nic jsem nenael s tímto označením a nevím jestli je to originál, protoe konektor na sahaře u někdo vypustil a připojil to natvrdo..
Díky za rady.
Přílohy: kondenzátor.png ( 310195b ) - uhliky sahara.png ( 1157328b ) - |
|
11.06.2018 19:00 -
|
3163455
|
|
edo
|
Město: Hody , Galanta, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 138k (100kW) Tourer | Počet příspěvků: 15 |
|
|
jruze:
Hlavně divnej popis : nesepne sahara neroztočí kompresor ? no pokud je tlak a ve OK jak píe tak by to mělo sepnout kompresor a po chvilce vypnout (vzroste tlak v okruhu) , na vysokou rychlost OK - to si vysvětluji e klima v tom případě funguje
ahoj
ano ma pravdu, natartovanie, kompresor zopne (beí tak 10sek) a vypne. Prekontroloval som znova vetky konektory, premeral kadý pin - vetko OK, ale ventilátor sa neroztočí a samo klíma nenabehne. Urobil som pokus: - vyhrial motor na 102°C, klíma zopla (niekožkokrát off - on) a ona odvtedy funguje. Neustále ju trápim a stále OK. eby new reset logiky pomohol? Je pravda, e som v zime menil batériu a mono nie korektne.
jruze:
Hlavně divnej popis : nesepne sahara neroztočí kompresor ? no pokud je tlak a ve OK jak píe tak by to mělo sepnout kompresor a po chvilce vypnout (vzroste tlak v okruhu) , na vysokou rychlost OK - to si vysvětluji e klima v tom případě funguje
ahoj
ano ma pravdu, natartovanie, kompresor zopne (beí tak 10sek) a vypne. Prekontroloval som znova vetky konektory, premeral kadý pin - vetko OK, ale ventilátor sa neroztočí a samo klíma nenabehne. Urobil som pokus: - vyhrial motor na 102°C, klíma zopla (niekožkokrát off - on) a ona odvtedy funguje:-)))). Neustále ju trápim a stále OK. eby new reset logiky pomohol? Je pravda, e som v zime menil batériu a mono nie korektne.
|
|
11.06.2018 19:43 -
|
3163460
|
|
autodiag
|
Město: Olomouc, Auto: Toyota C-HR 1.8HSD , Espace V 1.6DCi, C6 2,2HDi | Počet příspěvků: 6541 |
|
|
zdenek75 napsal(a): zdravím C5kaře,
Díky za rady.
no nevim ,jen tahle veci se tak nejak neopravuji ale kupuji nove,ma to sve duvody
kondenzator je svitkovej,tezko rict jestli tam vubec patri
no nevim ,jen tahle veci se tak nejak neopravuji ale kupuji nove,ma to sve duvody
|
|
14.06.2018 21:06 -
|
3164461
|
|
Matejko22
|
Město: Sereď, Auto: Citroën C5 I 2.2HDi Exclusive | Počet příspěvků: 15 |
|
|
Seruste mám problém e keď pustím klímu tak mi ide len teplý vzduch raz za včas začne chladi ale nič moc ..Klíma bola doplnená minulý mesiac ..A kompresor je poču e cvakne ..Čo to môe by ?
Seruste mám problém e keď pustím klímu tak mi ide len teplý vzduch raz za včas začne chladi ale nič moc ..Klíma bola doplnená minulý mesiac ..A kompresor je poču e cvakne ..Čo to môe by ?
|
|
14.06.2018 21:26 -
|
3164473
|
|
nVi
|
Město: Brno, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.7 V6 HDi 208k (150kW) | Počet příspěvků: 111 |
|
|
Bych řekl e se to nedá takhle sumarizovat.
Toho můe být vícero.
1, Únik chladiva
2,Přidřený kompresor (Při připojení na měřáky se tlak nemění)
3,patný/či ádný výstup z čidla tlaku
4, patná spojka kompresoru
Bych řekl e se to nedá takhle sumarizovat.
Toho můe být vícero.
1, Únik chladiva
2,Přidřený kompresor (Při připojení na měřáky se tlak nemění)
3,patný/či ádný výstup z čidla tlaku
4, patná spojka kompresoru
|
|
14.06.2018 21:34 -
|
3164490
|
|
Matejko22
|
|
|
Jednotku vylučujem mechanik mi tam dal farbivo a povedal e neprepusta ja si skôr myslím e bude vadný kompresor ..A známy mi poradil e to môe by pežovy filter e je znečistený ..Ale skôr sa priklanam tomu kompresoru ..
Jednotku vylučujem mechanik mi tam dal farbivo a povedal e neprepusta ja si skôr myslím e bude vadný kompresor ..A známy mi poradil e to môe by pežovy filter e je znečistený ..Ale skôr sa priklanam tomu kompresoru ..
|
|
14.06.2018 21:36 -
|
3164494
|
|
jumep
|
|
|
a obe strany nechladia?
a obe strany nechladia?
|
|
14.06.2018 21:51 -
|
3164502
|
|
Matejko22
|
|
|
Obe strany nechladia ..
Obe strany nechladia ..
|
|
18.06.2018 10:06 -
|
3165396
|
|
zdenek75
|
Město: Domaelice, Auto: Citroën C5 I 2.2HDi Break | Počet příspěvků: 9 |
|
|
autodiag napsal(a): no nevim ,jen tahle veci se tak nejak neopravuji ale kupuji nove,ma to sve duvody
Take po nějakých útrapách jsem sehnal náhradu v podobě kondenzátoru dle přílohy.
Problém byl v zatékání a následné korozi dovnitř motorku sahary, která zřejmě zapříčinila zadření na loisku na pouzdře a obalu motorku, dolo i na zlomení jednoho z permanentních magnetů, který díky korozi se dostal do kontaktu s rotorem a pak u asi bylo hotovo.
Oprava:
Vyměnil jsem uhlíky, napájel kondenzátor, odrezil celý motorek, stočil rotor od narostlé rzi, komutátor očistil a samozřejmě vykrábl mezery ostrým noíkem, přilepil zlomený magnet a celé jsem to sloil a nastříkal.
Po zkouce jsem namontoval a jede to jak zamlada.
Ps: poté co jsem zjistil, e sahara stojí asi 11000kč v citroenu a na vrakoviti 2500Kč bez záruky, e to bude vypadat podobně jsem prostě zkusil opravu stávajícího..
Take po nějakých útrapách jsem sehnal náhradu v podobě kondenzátoru dle přílohy.
Problém byl v zatékání a následné korozi dovnitř motorku sahary, která zřejmě zapříčinila zadření na loisku na pouzdře a obalu motorku, dolo i na zlomení jednoho z permanentních magnetů, který díky korozi se dostal do kontaktu s rotorem a pak u asi bylo hotovo.
Oprava:
Vyměnil jsem uhlíky, napájel kondenzátor, odrezil celý motorek, stočil rotor od narostlé rzi, komutátor očistil a samozřejmě vykrábl mezery ostrým noíkem, přilepil zlomený magnet a celé jsem to sloil a nastříkal.
Po zkouce jsem namontoval a jede to jak zamlada.
Ps: poté co jsem zjistil, e sahara stojí asi 11000kč v citroenu a na vrakoviti 2500Kč bez záruky, e to bude vypadat podobně jsem prostě zkusil opravu stávajícího..
Přílohy: kondenzátor-nahrada.png ( 685068b ) - sahara_c5-po oprave.png ( 1429393b ) - |
|
21.06.2018 18:50 -
|
3166133
|
|
Ivan.pr
|
Město: Jihlava, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 168 |
|
|
Taky blbej dotaz - 2.5 za gram ? Me se zdá e jsem vzdy platil 1 za gram ( nebo uz jsem tak starej ze to bylo pred x rokama za ceny soudruhů ? 🤣
Taky blbej dotaz - 2.5 za gram ? Me se zdá e jsem vzdy platil 1 za gram ( nebo uz jsem tak starej ze to bylo pred x rokama za ceny soudruhů ? 🤣)
|
|
21.06.2018 20:13 -
|
3166162
|
|
autodiag
|
Město: Olomouc, Auto: Toyota C-HR 1.8HSD , Espace V 1.6DCi, C6 2,2HDi | Počet příspěvků: 6541 |
|
|
2.50,-/g je super cena prodava se i za 4.00,-/g
pred cca dvouma mesicema se zdrazilo chladivo o cca 300%
2.50,-/g je super cena prodava se i za 4.00,-/g
pred cca dvouma mesicema se zdrazilo chladivo o cca 300%
|
|
26.06.2018 16:47 -
|
3167445
|
|
DaliborN
|
Město: Nový Jičín, Auto: Citroën C5 I 2.0i 16v X Break | Počet příspěvků: 78 |
|
|
Ahoj chlapi, tak auto mám zpátky ze servisu. Saharu mi vyměnili, spálený motorek byl, krom toho i jeden odpor a teplotní čidlo na motoru. Zároveň vyměnili i tlakový spínač, filtr pylových částic. Ten byl teda hoooodně zasranej. Taky byl utrené nějaké dráty, nevím jaké, opravili je. No a tak jsme to v servisu vyzkoueli, chladilo parádně, dokonce to i vííííííce fouká Jene...
A teď to nechápu. klímu jsem před odjezdem ze servisu vypnul a jel vyzvednout přítelkyni do práce. Jsa se jí pochlubit, tak jsem zapnul klímu. A ona jééé, to parádně fouká a chladí, jene na mně se valilo horko. Pustil jsem tedy větrání do středového panelu, její výdech totálně ledový, můj výdech (řidičův) totálně horký. Reakce na potenciometr ádná na mé straně. Pustil jsem tedy ofuk předního skla. Opět její půlka ledová, u mně horký vzduch. Dojeli jsme k nám před dům, stál jsem asi 10 vteřin s nastartovaným motorem a najednou to začalo chladit i u mne. Vypnu motor, nastartuju, chladí obě strany. Nastavil jsem teplotu na 22, teplota vzduchu se v obou stranách změnila, vzduch byl teplejí, opět jsem nastavil na obě strany 16 stupňů, u spolujezdce opět ledový vzduch, na mé straně okamitě stoupla teplota na horký vzduch (vyí ne kdy jsem měl nastaveno těch 22), ale fááákt horký.
Nějaký nápad proč to dělá? Nesetkali jste se s něčím podobným?
Ahoj chlapi, tak auto mám zpátky ze servisu. Saharu mi vyměnili, spálený motorek byl, krom toho i jeden odpor a teplotní čidlo na motoru. Zároveň vyměnili i tlakový spínač, filtr pylových částic. Ten byl teda hoooodně zasranej. Taky byl utrené nějaké dráty, nevím jaké, opravili je. No a tak jsme to v servisu vyzkoueli, chladilo parádně, dokonce to i vííííííce fouká :-) Jene...
A teď to nechápu. klímu jsem před odjezdem ze servisu vypnul a jel vyzvednout přítelkyni do práce. Jsa se jí pochlubit, tak jsem zapnul klímu. A ona jééé, to parádně fouká a chladí, jene na mně se valilo horko. Pustil jsem tedy větrání do středového panelu, její výdech totálně ledový, můj výdech (řidičův) totálně horký. Reakce na potenciometr ádná na mé straně. Pustil jsem tedy ofuk předního skla. Opět její půlka ledová, u mně horký vzduch. Dojeli jsme k nám před dům, stál jsem asi 10 vteřin s nastartovaným motorem a najednou to začalo chladit i u mne. Vypnu motor, nastartuju, chladí obě strany. Nastavil jsem teplotu na 22, teplota vzduchu se v obou stranách změnila, vzduch byl teplejí, opět jsem nastavil na obě strany 16 stupňů, u spolujezdce opět ledový vzduch, na mé straně okamitě stoupla teplota na horký vzduch (vyí ne kdy jsem měl nastaveno těch 22), ale fááákt horký.
Nějaký nápad proč to dělá? Nesetkali jste se s něčím podobným? :nevim
|
|
26.06.2018 16:55 -
|
3167453
|
|
autodiag
|
|
|
vlastnost polamanych klapek,vitej...
vlastnost polamanych klapek,vitej...
|
|
| |
|
|