| | |
17.02.2017 19:27 -
Re: Výměna motorového oleje
|
3040750
|
|
jozz
|
Město: Zilina, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX | Počet příspěvků: 40 |
|
|
Ahojte chcem sa spýtat, idem teraz menit olej a neviem ci spravit preplach , ci je to dobre spravit na 1.6-ke alebo to radsej to n a castejsie menit olej. Teraz idem menit po 13 000km a predtým neviem ako sa menil olej kedze som auto kupoval tak neviem ako povodny majitel riesil vymenu..
Ahojte chcem sa spýtat, idem teraz menit olej a neviem ci spravit preplach , ci je to dobre spravit na 1.6-ke alebo to radsej to n a castejsie menit olej. Teraz idem menit po 13 000km a predtým neviem ako sa menil olej kedze som auto kupoval tak neviem ako povodny majitel riesil vymenu..
|
|
17.02.2017 20:18 -
|
3040770
|
|
Mikra
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 3730 |
|
|
Sice nevím, kolik ten proplach stojí a jestli se tím něco uetří, kdy nová olejová náplň i filtrem stojí kolem 700,- Kč. Ale určitě nic nezkazí, kdy místo proplachu bude měnit olej častěji, třeba po 10k km.
Nový olej je vdy lepí ne proplach. Obsahuje aditiva proti usazování karbonu. Ty aditiva ale rychle z oleje mizí, respektive sniuje se jejich účinnost. Osobně bych dal do motoru s neznámou historií nový olej a vyměnil ho alespoň na poprvé třeba po 2 - 3k km. Usazeniny by mohly být po těch kilometrech u rozputěný v oleji a motor by celou tu dobu běhal kvalitně namazaný. Hlavně ten olej nenechávat v motoru. Teď u je plný usazenin, aditiva vyčerpaný a nefunkční, hodí se akorát na topení v garái.
Výplach motoru nějakou náhrakou na místo kvalitního oleje mi přijde stejný, jako bych si denně utíral zadek lopuchem a jednou za měsíc se rozoupl a pouil toaletní papír. Tu podrápanou zadel mi ta jedna luxusní kůra papírem nespraví.
A o zázračných rozpoutědlech ve vyplachovacích prostředcích si myslím svý. Věřím jim asi tak, jako věřím tomu intervalu výměny Long Life olejů.
Sice nevím, kolik ten proplach stojí a jestli se tím něco uetří, kdy nová olejová náplň i filtrem stojí kolem 700,- Kč. Ale určitě nic nezkazí, kdy místo proplachu bude měnit olej častěji, třeba po 10k km.
Nový olej je vdy lepí ne proplach. Obsahuje aditiva proti usazování karbonu. Ty aditiva ale rychle z oleje mizí, respektive sniuje se jejich účinnost. Osobně bych dal do motoru s neznámou historií nový olej a vyměnil ho alespoň na poprvé třeba po 2 - 3k km. Usazeniny by mohly být po těch kilometrech u rozputěný v oleji a motor by celou tu dobu běhal kvalitně namazaný. Hlavně ten olej nenechávat v motoru. Teď u je plný usazenin, aditiva vyčerpaný a nefunkční, hodí se akorát na topení v garái.
Výplach motoru nějakou náhrakou na místo kvalitního oleje mi přijde stejný, jako bych si denně utíral zadek lopuchem a jednou za měsíc se rozoupl a pouil toaletní papír. Tu podrápanou zadel mi ta jedna luxusní kůra papírem nespraví. :-))
A o zázračných rozpoutědlech ve vyplachovacích prostředcích si myslím svý. Věřím jim asi tak, jako věřím tomu intervalu výměny Long Life olejů. ;-)
|
|
17.02.2017 20:22 -
|
3040772
|
|
jozz
|
|
|
No myslel som to tak ze dam preplach do stareho oleja vypustim a vymenim olej, len aby to nejake vacsie casti nerozpustilo alebo nieco nepripchalo.. tak preto sa pytam ci ma niekto s tým skusenost...
No myslel som to tak ze dam preplach do stareho oleja vypustim a vymenim olej, len aby to nejake vacsie casti nerozpustilo alebo nieco nepripchalo.. tak preto sa pytam ci ma niekto s tým skusenost...
|
|
17.02.2017 20:34 -
|
3040773
|
|
Mikra
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 3730 |
|
|
A proč?
Je to levnějí? Nebo to má nějaký veobecně známý dobrý výsledky? Nebude se bát jezdit s motorem plným neznámý břečky, která moná jetě zhorí mazací účinky u tak patnýho oleje? Nebo snad má neodolatelný nutkání koupit si nový turbo?
Udělej co ti radím. Neprodělá a motor ti poděkuje.
Jo a rozhodně si na 1,6 HDi udělej trochu času a vypucuj si olejovou vanu a vyčisti, vyměň nebo odstraň sítko z trubky mazání turba. Tím motoru pomůe určitě a bez nejistoty z úspěchu. A na dlouho. To jsou věci, který by se při koupi 1.6 HDi měly dělat automaticky.
A proč?
Je to levnějí? Nebo to má nějaký veobecně známý dobrý výsledky? Nebude se bát jezdit s motorem plným neznámý břečky, která moná jetě zhorí mazací účinky u tak patnýho oleje? Nebo snad má neodolatelný nutkání koupit si nový turbo?
Udělej co ti radím. Neprodělá a motor ti poděkuje.
Jo a rozhodně si na 1,6 HDi udělej trochu času a vypucuj si olejovou vanu a vyčisti, vyměň nebo odstraň sítko z trubky mazání turba. Tím motoru pomůe určitě a bez nejistoty z úspěchu. A na dlouho. To jsou věci, který by se při koupi 1.6 HDi měly dělat automaticky.
|
|
17.02.2017 21:53 -
|
3040835
|
|
jumep
|
|
|
pri 1.6 by som bol extra opatrny s preplachovymi aditivami, hlavne ked to chces vypustat spodom, tam to nevytece a ostane vo vani ako uz bolo viac krat povedane
pri 1.6 by som bol extra opatrny s preplachovymi aditivami, hlavne ked to chces vypustat spodom, tam to nevytece a ostane vo vani ako uz bolo viac krat povedane
|
|
17.02.2017 21:59 -
|
3040837
|
|
jozz
|
|
|
A keby sa to odsalo? ci lepsie spravit castejsu vymenu oleja
A keby sa to odsalo? ci lepsie spravit castejsu vymenu oleja
|
|
17.02.2017 22:06 -
|
3040842
|
|
jumep
|
|
|
idealne odsavat a len menit olej
idealne odsavat a len menit olej
|
|
27.02.2017 20:42 -
|
3044852
|
|
jozz
|
|
|
Podari sa mi to odsat aj takou tou lacnejsou odsavackou LIDL? mate niekto skusenosti?
Postup: zohriat, povolit filter a vysat cez mierku oleja a cez filter?
Dik
Podari sa mi to odsat aj takou tou lacnejsou odsavackou LIDL? mate niekto skusenosti?
Postup: zohriat, povolit filter a vysat cez mierku oleja a cez filter?
Dik
|
|
27.02.2017 21:54 -
|
3044868
|
|
eisy811
|
Město: , Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) Tourer | Počet příspěvků: 809 |
|
|
A ta Lidlova ako vyzera?
Mam odsavacku AP-80160,uz par rokov, mala, ale 6 litrov staci, spolahliva, lacna, bez problemov...
A ta Lidlova ako vyzera?
Mam odsavacku AP-80160,uz par rokov, mala, ale 6 litrov staci, spolahliva, lacna, bez problemov...
|
|
27.02.2017 22:16 -
|
3044910
|
|
jozz
|
|
|
Taketo nieco je podobne: .link.
Taketo nieco je podobne: http://www.top-auto.sk/topauto/eshop/10-1-Autodoplnky/130-2-Bandasky-kanistre-lieviky/5/1541-Cerpadlo-paliva-vody-oleja-12V
:)
|
|
27.02.2017 23:12 -
|
3044927
|
|
DOUFAK
|
|
|
jumep napsal(a): idealne odsavat a len menit olej
Odsávání NENÍ ideální.Je to mýtus a lenost lidí i novinka moderní doby. Třeba u C5 I.II. kdy mění olejový filtr,tak ten vyteče a zasviní kryt motoru,který musí stejně dát dolu a perfektně utřít a zárověn musí filtr i motor nechat odkapat. Tak kde je to pohodlí? Třeba u Nové C4 Picasso je olej.filtr nahoře a tam u se dá lehce uvaovat o odsávání motor.oleje.NIKDY ale odsávačka nevytáhne tolik oleje,kolik ho vypustí roubem na vaně. A nevyměnit event.olejový filtr,aby uetřil,můe jenom zoufalec a primitiv. Sory,ve u jsem zail ve svém okolí,kdy ve snaze etřit vím je olej vysáván a filtr dokonce měněn ob jednu výměnu. VY - si pak ty ojeté vraky můete koupit s ucpaným sítkem (1.6HDi) pokozeným turbem,kaly na dně vany,které u normálně neodtečou... tak vysávejte
Odsávání NENÍ ideální.Je to mýtus a lenost lidí i novinka moderní doby. Třeba u C5 I.II. kdy mění olejový filtr,tak ten vyteče a zasviní kryt motoru,který musí stejně dát dolu a perfektně utřít a zárověn musí filtr i motor nechat odkapat. Tak kde je to pohodlí? Třeba u Nové C4 Picasso je olej.filtr nahoře a tam u se dá lehce uvaovat o odsávání motor.oleje.NIKDY ale odsávačka nevytáhne tolik oleje,kolik ho vypustí roubem na vaně. A nevyměnit event.olejový filtr,aby uetřil,můe jenom zoufalec a primitiv. Sory,ve u jsem zail ve svém okolí,kdy ve snaze etřit vím je olej vysáván a filtr dokonce měněn ob jednu výměnu. VY - si pak ty ojeté vraky můete koupit s ucpaným sítkem (1.6HDi) pokozeným turbem,kaly na dně vany,které u normálně neodtečou... tak vysávejte :palec
|
|
27.02.2017 23:14 -
|
3044928
|
|
jumep
|
|
|
DOUFAK: ty aj citas a davas si veci do suvislosti?
DOUFAK: ty aj citas a davas si veci do suvislosti?
|
|
27.02.2017 23:38 -
|
3044929
|
|
eisy811
|
Město: , Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) Tourer | Počet příspěvků: 809 |
|
|
Mam dlhsiu skusenost s odsavanim, skoda, ze som nerobil fotky, ked som menil na aute retaz a spanovak na vyvazovaci hriadel, ale vana bola cista, zrovna tak aj saci kos a to vtedy malo auto za sebou 250 000 km.
Dalsia vec je, ze odsavanim sa vytiahne u niektorych motorov aj to, co nema sancu vytiect cez srob koli blbemu tvaro olejovej vani. Neni tomu tak prave tak u 1,6tky ?
Odsavam, odsaval som z octavie, fabie, z passata, aj audi, z forda. S kazdym som najazdil zvacsa 200-300 000 km (+to co mali predtym) a bez problemov s olejom, hydrostelmi, ci cerpadlom, vackami.
K tej odsavacke, elektrickej. Ta hadicka nebudi vela dovery, chcelo by to bowden, je do pevnejsie, teplotne stabilne, s tou priesvitnou, gumenou hadickou moze byt tazsie najst dno a mozno teply olej je tiez problem, zrovna tak pri vytahovani.
Mam dlhsiu skusenost s odsavanim, skoda, ze som nerobil fotky, ked som menil na aute retaz a spanovak na vyvazovaci hriadel, ale vana bola cista, zrovna tak aj saci kos a to vtedy malo auto za sebou 250 000 km.
Dalsia vec je, ze odsavanim sa vytiahne u niektorych motorov aj to, co nema sancu vytiect cez srob koli blbemu tvaro olejovej vani. Neni tomu tak prave tak u 1,6tky ?
Odsavam, odsaval som z octavie, fabie, z passata, aj audi, z forda. S kazdym som najazdil zvacsa 200-300 000 km (+to co mali predtym) a bez problemov s olejom, hydrostelmi, ci cerpadlom, vackami. :palec
K tej odsavacke, elektrickej. Ta hadicka nebudi vela dovery, chcelo by to bowden, je do pevnejsie, teplotne stabilne, s tou priesvitnou, gumenou hadickou moze byt tazsie najst dno a mozno teply olej je tiez problem, zrovna tak pri vytahovani.
|
|
28.02.2017 00:03 -
|
3044933
|
|
halford1
|
|
|
eisy811 napsal(a): Mam dlhsiu skusenost s odsavanim, skoda, ze som nerobil fotky, ked som menil na aute retaz a spanovak na vyvazovaci hriadel, ale vana bola cista, zrovna tak aj saci kos a to vtedy malo auto za sebou 250 000 km.
Odsavam, odsaval som z octavie, fabie, z passata, aj audi, z forda. S kazdym som najazdil zvacsa 200-300 000 km (+to co mali predtym) a bez problemov s olejom, hydrostelmi, ci cerpadlom, vackami.
pro obyčejného člověka který si občas sám mění olej a filtr tak v pohodě stačí ta z lidlu, pro servisy bych asi volil něco jiného. Je pravda, e konkrétně z 1.6 hdi kvůli patně tvarované olejové vaně je odsávání nejlepí způsob výměny oleje jinak bych musel pokadé vanu sundávat aby jsem dostal vechen usazený bordel z vany. A ano je to pohodlnějí odsávat, ne klasicky vypoutět.
pro obyčejného člověka který si občas sám mění olej a filtr tak v pohodě stačí ta z lidlu, pro servisy bych asi volil něco jiného. Je pravda, e konkrétně z 1.6 hdi kvůli patně tvarované olejové vaně je odsávání nejlepí způsob výměny oleje jinak bych musel pokadé vanu sundávat aby jsem dostal vechen usazený bordel z vany. A ano je to pohodlnějí odsávat, ne klasicky vypoutět.
|
|
28.02.2017 07:53 -
|
3044963
|
|
jruze
|
|
|
eisy811 napsal(a): K tej odsavacke, elektrickej. Ta hadicka nebudi vela dovery, chcelo by to bowden, je do pevnejsie, teplotne stabilne, s tou priesvitnou, gumenou hadickou moze byt tazsie najst dno a mozno teply olej je tiez problem, zrovna tak pri vytahovani.
Mám tedy jinou,ale tu na obrázku znám - hadíčky u obou jsou teflonové odolávají teplému oleji.Kdy jsem si to pořídil tak jsem si ověřil kolik odsaje a kolik zůstane - 1.6 , biturbo = lepí odsávačkou, alu vany jestli zůstal malej panák , kdy nepovolí filtr hned tak z této části vyteče jetě pomalu půl litru.Kdy k tomu přidám to e na polovině aut jsou dekli v dezolátním stavu(nebo e se tím neustálím povolováním,popřípadě patným připevněním z dřívějí doby) kdy je umění to připevnit tak aby neodpadávali byla volba vcelku jasná - ta co mám byla za +- 7000,- - rozmejlel jsem se a dnes nelituji
Mám tedy jinou,ale tu na obrázku znám - hadíčky u obou jsou teflonové odolávají teplému oleji.Kdy jsem si to pořídil tak jsem si ověřil kolik odsaje a kolik zůstane - 1.6 , biturbo = lepí odsávačkou, alu vany jestli zůstal malej panák ;-) , kdy nepovolí filtr hned tak z této části vyteče jetě pomalu půl litru.Kdy k tomu přidám to e na polovině aut jsou dekli v dezolátním stavu(nebo e se tím neustálím povolováním,popřípadě patným připevněním z dřívějí doby) kdy je umění to připevnit tak aby neodpadávali byla volba vcelku jasná - ta co mám byla za +- 7000,- - rozmejlel jsem se a dnes nelituji;-)
|
|
28.02.2017 18:58 -
|
3045093
|
|
robo
|
Město: Piestany, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 16V 143k (103kW) | Počet příspěvků: 1083 |
|
|
jumep napsal(a): DOUFAK: ty aj citas a davas si veci do suvislosti?
to som sa zasmial
ja som tuto temu otvoril v roku 2013, vacsinou neboli skusenosti, doba ukazala ze to neni zle riesenie. ale priemerny uzivatel to zvladne sam, a to je najvacsi benefit.
to som sa zasmial
ja som tuto temu otvoril v roku 2013, vacsinou neboli skusenosti, doba ukazala ze to neni zle riesenie. ale priemerny uzivatel to zvladne sam, a to je najvacsi benefit.
|
|
28.02.2017 20:11 -
|
3045103
|
|
autodiag
|
Město: Olomouc, Auto: Toyota C-HR 1.8HSD , Espace V 1.6DCi, C6 2,2HDi | Počet příspěvků: 6541 |
|
|
si me rozesmal
si me rozesmal :D
|
|
| |
|
|