| | |
11.12.2012 14:32 -
výměna kapaliny ve spojkovém okruhu
|
2530188
|
|
Roozena
|
Město: Pragl, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 16V 143k (103kW) | Počet příspěvků: 375 |
|
|
Jen info na výe uvedené téma. Uvaovat nad výměnou hydraulické kapaliny mě přiměla skutečnost, e mě přilo, e a tak úplně nevystavuje spojka. Bylo to poznat zejména při studeném motoru a snaze zařadit 1, kdy bylo malinko znát, jak s sebou auto malinko cuklo, co zančilo nějaký neádoucí přenos kroutícího momentu přez ne zcela odpojenou spojku. Při výměně/odvzduňování okruhu jsem se docela podivoval, co z odvzduňovacího ventilku teklo za průjem (kapalina je hydroskopická a časem se vytvoří něco ne zcela libého). Vyměnil jsem co lo - doufám, e prakticky celý obsah a výsledek je překvapivě markantní. Podstatně lehčí chod pedálu, přesněí a konkrétnějí řazení a to zejnéna v nízkých teplotách. Operace není nikterak sloitá a pokud má někdo pocit, e má obdobné simptomy - ring volný...
Jen info na výe uvedené téma. Uvaovat nad výměnou hydraulické kapaliny mě přiměla skutečnost, e mě přilo, e a tak úplně nevystavuje spojka. Bylo to poznat zejména při studeném motoru a snaze zařadit 1, kdy bylo malinko znát, jak s sebou auto malinko cuklo, co zančilo nějaký neádoucí přenos kroutícího momentu přez ne zcela odpojenou spojku. Při výměně/odvzduňování okruhu jsem se docela podivoval, co z odvzduňovacího ventilku teklo za průjem (kapalina je hydroskopická a časem se vytvoří něco ne zcela libého). Vyměnil jsem co lo - doufám, e prakticky celý obsah a výsledek je překvapivě markantní. Podstatně lehčí chod pedálu, přesněí a konkrétnějí řazení a to zejnéna v nízkých teplotách. Operace není nikterak sloitá a pokud má někdo pocit, e má obdobné simptomy - ring volný... :-)
|
|
11.12.2012 16:35 -
Re: výměna kapaliny ve spojkovém okruhu
|
2530205
|
|
duff74
|
Město: Holeov, Auto: Citroën C5 I 2.2HDi SX | Počet příspěvků: 163 |
|
|
Jestli to dobře chápu, tak spojkový okruh = brzdový okruh. Spojka i brzdy mají společnou nádobku na brzdovku, alespoň si to tak myslím. Nebo je u C5 III zvlá okruh spojky? Ptám se proto, e s tou 1-kou to mám podobně a rád bych se toho zbavil.
Jestli to dobře chápu, tak spojkový okruh = brzdový okruh. Spojka i brzdy mají společnou nádobku na brzdovku, alespoň si to tak myslím. Nebo je u C5 III zvlá okruh spojky? Ptám se proto, e s tou 1-kou to mám podobně a rád bych se toho zbavil.
|
|
11.12.2012 18:21 -
|
2530212
|
|
zhrado
|
Město: Zh, Auto: Citroën C5 I 2.0HDi SX | Počet příspěvků: 767 |
|
|
Spojka a brzda ma len spolocnu nadobku, inak nic. Ja som vymenil komplet brzdovu aj v spojke a je pravda ze tiekol dobry humus a pedal ma lepsie chod a celkovo bolo citit zmenu k lepsiemu. Samozrejme to plati len v tom pripade ze sa nikdy predtym kvapalina nemenila.
Spojka a brzda ma len spolocnu nadobku, inak nic. Ja som vymenil komplet brzdovu aj v spojke a je pravda ze tiekol dobry humus a pedal ma lepsie chod a celkovo bolo citit zmenu k lepsiemu. Samozrejme to plati len v tom pripade ze sa nikdy predtym kvapalina nemenila.
|
|
11.12.2012 20:54 -
|
2530238
|
|
Hanz 397
|
|
|
Brzdová kapalina by se měla měnit kadé dva roky a vzhledem k tomu,e,jak psal zhrado,mají brzdy a spojka společnou zásobní bandasku(japonci to mají naopak větinou zvlá a na ovládání spojky pouívají třeba i dexron ),tak by se měla ve spojce měnit zároveň s brzdama. Já to dělám vdycky(teda né na svym-mám automat),ale znám servis,kde na mě koukali,jako na de...la,kdy jsem to po nich poadoval.
Brzdová kapalina by se měla měnit kadé dva roky a vzhledem k tomu,e,jak psal zhrado,mají brzdy a spojka společnou zásobní bandasku(japonci to mají naopak větinou zvlá a na ovládání spojky pouívají třeba i dexron :-o ),tak by se měla ve spojce měnit zároveň s brzdama. Já to dělám vdycky(teda né na svym-mám automat),ale znám servis,kde na mě koukali,jako na de...la,kdy jsem to po nich poadoval.
|
|
11.12.2012 22:51 -
|
2530269
|
|
DrMarvin
|
|
|
takze z toho plyne ze staci vymenit jen brzdovku?
takze z toho plyne ze staci vymenit jen brzdovku?
|
|
11.12.2012 23:01 -
|
2530273
|
|
jumep
|
|
|
z toho plyne ze ked sa meni brzdovka (co sa ma kazde 2 roky) tak sa ma aj v spojke menit, na co sa castokrat zabuda ... alebo sa to meni ako istemu kolegovy, ze len polovicna napln (tj. odsali nadrzku ..)
z toho plyne ze ked sa meni brzdovka (co sa ma kazde 2 roky) tak sa ma aj v spojke menit, na co sa castokrat zabuda ... alebo sa to meni ako istemu kolegovy, ze len polovicna napln (tj. odsali nadrzku ..)
|
|
11.12.2012 23:29 -
|
2530280
|
|
DrMarvin
|
|
|
no a ta kapalina se meni jak?jeste jsem o tom neslysel:=)
no a ta kapalina se meni jak?:)jeste jsem o tom neslysel:=)
|
|
12.12.2012 07:26 -
|
2530293
|
|
Roozena
|
Město: Pragl, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 16V 143k (103kW) | Počet příspěvků: 375 |
|
|
výměna kompletní náplně znamená auto na hever, jeden nádenník, co rozumí povelu selápnia apus do kabiny, druhej engineer s klíčkem a jímkou s hadičkou u kadého kola souhrou lapání na pedál a povolování odvzduňováku odpustí ze systemu starou kapalinu - hadička jímky musí být průhledná a je to krásně vidět, kdy dojde k brzdiči kapalina nová. ta se musí postupně dolévat do nádobky. Zatim sem pořeil pouze sojku, ale z jara musim dořeit i ten zbytek. Nutno podotknout,e je a s podivem, jaký rozdíl (co se týče hydrostatických vlastností a jejich dopadu na kvalitu systému) je mezi opotřebovanou kapalinou a novou.
výměna kompletní náplně znamená auto na hever, jeden nádenník, co rozumí povelu selápnia apus do kabiny, druhej engineer s klíčkem a jímkou s hadičkou u kadého kola souhrou lapání na pedál a povolování odvzduňováku odpustí ze systemu starou kapalinu - hadička jímky musí být průhledná a je to krásně vidět, kdy dojde k brzdiči kapalina nová. ta se musí postupně dolévat do nádobky. Zatim sem pořeil pouze sojku, ale z jara musim dořeit i ten zbytek. Nutno podotknout,e je a s podivem, jaký rozdíl (co se týče hydrostatických vlastností a jejich dopadu na kvalitu systému) je mezi opotřebovanou kapalinou a novou.
|
|
12.12.2012 21:04 -
|
2530413
|
|
Hanz 397
|
|
|
Roozena napsal(a): výměna kompletní náplně znamená auto na hever, jeden nádenník, co rozumí povelu selápnia apus do kabiny, druhej engineer s klíčkem a jímkou s hadičkou u kadého kola souhrou lapání na pedál a povolování odvzduňováku odpustí ze systemu starou kapalinu - hadička jímky musí být průhledná a je to krásně vidět, kdy dojde k brzdiči kapalina nová. ta se musí postupně dolévat do nádobky. Zatim sem pořeil pouze sojku, ale z jara musim dořeit i ten zbytek. Nutno podotknout,e je a s podivem, jaký rozdíl (co se týče hydrostatických vlastností a jejich dopadu na kvalitu systému) je mezi opotřebovanou kapalinou a novou.
Varianta v jednom člověku a na zemi : Zvednout kolo,sundat,nasadit skleničku s hadičkou na odvzduňovák,otevřít,nechat protéct a tak opakovat na vech kolech a nakonec i spojce. Samozřejmě před tím odsát obsah nádrky a nahradit novou brzdovkou. Je to sice docela zdlouhavý,ale jde to. No a samozřejmě dolévat a dolévat,páč se tam jinak dostane vzduch a je to v koncovce...
Varianta v jednom člověku a na zemi ;-) : Zvednout kolo,sundat,nasadit skleničku s hadičkou na odvzduňovák,otevřít,nechat protéct a tak opakovat na vech kolech a nakonec i spojce. Samozřejmě před tím odsát obsah nádrky a nahradit novou brzdovkou. Je to sice docela zdlouhavý,ale jde to. No a samozřejmě dolévat a dolévat,páč se tam jinak dostane vzduch a je to v koncovce...
|
|
12.12.2012 21:21 -
|
2530414
|
|
DrMarvin
|
|
|
a na spojce se to dela jak?:=)
a na spojce se to dela jak?:=)
|
|
12.12.2012 22:23 -
|
2530432
|
|
DrMarvin
|
|
|
ano..ale kdyz jsem na to koukal..nenasel jse mse kde se odvzdusnuje spojka..no nic zkusim neco najit
ano..ale kdyz jsem na to koukal..nenasel jse mse kde se odvzdusnuje spojka..no nic zkusim neco najit
|
|
12.12.2012 22:31 -
|
2530433
|
|
M.P
|
Město: Třebíč, Auto: Peugeot 807 2.0 HDi / 100 kW | Počet příspěvků: 432 |
|
|
Pod krabicí vzduchového filtru .
Pod krabicí vzduchového filtru .
|
|
12.12.2012 23:34 -
|
2530442
|
|
jumep
|
|
|
spojka sa robi uplne v pohode, povolis odvzdusnovak na valci (podla motora a spojky je umiestneny zvrchu alebo zpredu), stupis na spojku - pedal zostane na zemi (konstrukcne je tak robeny), zavres odvzdusnovak, rukou vratis pedal hore a mozes opakovat
spojka sa robi uplne v pohode, povolis odvzdusnovak na valci (podla motora a spojky je umiestneny zvrchu alebo zpredu), stupis na spojku - pedal zostane na zemi (konstrukcne je tak robeny), zavres odvzdusnovak, rukou vratis pedal hore a mozes opakovat
|
|
16.12.2012 13:34 -
|
2531084
|
|
duff74
|
|
|
Tak jsem se taky podujal odvzdunit spojku. Proběhlo to celkem hladce, jen mě překvapilo e je ten válec na převodovce jen tak volně připevněný. Doufám, e to není závada. Spí si myslím, e je "plovoucí" a vystřeďuje se a zalápnutím spojky. Bůhvíjaký humus odtud netekl, jen byla kapalina lutějí a nepatrně zakalená, ne ta nová. Dával jsem DOT 4, zdá se mi hladí chod pedálu, spojka zabírá a vypíná pokadé stejně a subjektivně se zlepilo řazení. Na jaře uplynou dva roky od poslední výměny, tak proenu novou brzdovku vema trubkama .
Tak jsem se taky podujal odvzdunit spojku. Proběhlo to celkem hladce, jen mě překvapilo e je ten válec na převodovce jen tak volně připevněný. Doufám, e to není závada. Spí si myslím, e je "plovoucí" a vystřeďuje se a zalápnutím spojky. Bůhvíjaký humus odtud netekl, jen byla kapalina lutějí a nepatrně zakalená, ne ta nová. Dával jsem DOT 4, zdá se mi hladí chod pedálu, spojka zabírá a vypíná pokadé stejně a subjektivně se zlepilo řazení. Na jaře uplynou dva roky od poslední výměny, tak proenu novou brzdovku vema trubkama :palec.
|
|
16.12.2012 21:56 -
|
2531196
|
|
jumep
|
|
|
valec je tam nasunuty a zatoceny, nijako neni prisrobovany
mozno mas na nom unavene pruziny alebo sa ti to len zdalo volne
valec je tam nasunuty a zatoceny, nijako neni prisrobovany
mozno mas na nom unavene pruziny alebo sa ti to len zdalo volne
|
|
17.12.2012 06:13 -
|
2531231
|
|
duff74
|
|
|
jumep: Taky mi to přilo, e je tam jen tak zacvaklý. Nevím jak moc volně tam má být, ale kdy ho chytím za odvzduňovák, tak má na konci výkyv +- 1 cm. A které pruiny má na mysli? ádné jsem tam neviděl.
jumep: Taky mi to přilo, e je tam jen tak zacvaklý. Nevím jak moc volně tam má být, ale kdy ho chytím za odvzduňovák, tak má na konci výkyv +- 1 cm. A které pruiny má na mysli? ádné jsem tam neviděl.
|
|
17.12.2012 12:07 -
|
2531255
|
|
jumep
|
|
|
odklop si tu plastovu krytku nad spojku
a valcek sa opiera o prevodovku a tam su take perka co ho odtlacaju a drzia, skusim to odfotit
odklop si tu plastovu krytku nad spojku
a valcek sa opiera o prevodovku a tam su take perka co ho odtlacaju a drzia, skusim to odfotit
|
|
23.08.2013 20:06 -
|
2612399
|
|
BlueSeven
|
Město: Černovice, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive | Počet příspěvků: 613 |
|
|
Tak dneska také výměna kapaliny po 4 letech, padl na to celý litr brzdovky. Prvně odsáta nádrka a naplněna novou brzdovkou.
Dále dělána spojka, nebyla to a taková hrůza, kapalina byla bezproblémů tekutá, ale hodně zakalená, asi 10x prolápnuto ne to teklo čiré tak jak má. Je to opravdu jednoduchá operace Po výměně je pedál stejně tuhý, ale změnily se dvě věci, má to plynulejí chod a vypadá, e zabírá o trochu dříve (moná byl nějaký vzduch v okruhu).
Poté se dělaly brzdy, standardní operace, udělala se celkem 2 kolečka. Rozdíl v brdění po výměně není znát, moná se o troičku více zvedá zadek
Tak dneska také výměna kapaliny po 4 letech, padl na to celý litr brzdovky. Prvně odsáta nádrka a naplněna novou brzdovkou.
Dále dělána spojka, nebyla to a taková hrůza, kapalina byla bezproblémů tekutá, ale hodně zakalená, asi 10x prolápnuto ne to teklo čiré tak jak má. Je to opravdu jednoduchá operace ;-) Po výměně je pedál stejně tuhý, ale změnily se dvě věci, má to plynulejí chod a vypadá, e zabírá o trochu dříve (moná byl nějaký vzduch v okruhu).
Poté se dělaly brzdy, standardní operace, udělala se celkem 2 kolečka. Rozdíl v brdění po výměně není znát, moná se o troičku více zvedá zadek :-d
|
|
| |
|
|