Jméno
Heslo
Trvale přihlásit 
Nová registrace
Èesky English
Vyhledávání
Rozšírené ...

Diskuzní fórum / Motor, převodovka, výfukový systém / Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III
|< < 1 ... 13 14 15 16 17 18 19 ... 37 > >|
27.07.2015 23:31 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2845157
Royce
Město: Frýdek-Místek, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.2 HDi 16V 204k (150kW)Počet příspěvků: 221

99 Poslat soukromou zprávu
Ahojte, tak mám dneska čerstvou zkušenost ze servisu.. Na základě článku .link. jsem si koupil olej ATF 3309 abych pak v servisu po vypuštění oleje zjistil, že pro EURO 5 motory se má použít AW-1.. Teprve potom jsem se v tomto vlákně .link. dočetl podrobnosti.. achjo, takže starý olej zpátky a musím shánět olej.
Tak by možná nebylo marné ten článek o automatických převodovkách aktualizovat, aby další nedopadli jako já..

20.08.2015 11:12 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2852980
crown
Město: Blansko, Auto: Citroën C5 II 3.0i 24v Exclusive BreakPočet příspěvků: 16

Za?iato?n?k Poslat soukromou zprávu
Jakub napsal(a):
Odjel jsem z Kapsu a protože už jsem s autem něco najezdil, poznal jsem nový zvuk. Převodovka v pásmu od 1.700 do 1.800 otáček mírně drnčela, vibrovala - dunivější zvuk. Ne nahlas, jiný projev není, řadí stejně. Najel jsem zatím asi jenom 40km, uvidím, co se ještě změní. Nepozorovali jste někdo takový jev?

Jakube, popř. ostatní znalci - prosím, našli jste na to nějaké řešení?
Včera jsem odjížděl z KAPS Brno a najednou slyším ten stejný problém. Po výměně oleje se při otáčkách 1800-1900 při záběru motoru ozývají od motoru/převodovky vibrace (slyšitelné i citelné do kabiny). Je to dost nepříjemný, a to i pro manželku na spolujedzci...
Jinak převodovka řadí OK. Mám najeto 270 tisíc, výměna po 55 tis., technik říkal, že takto krásně červenej olej při takovém nájezdu ještě neviděl. Udělal první výměnu, zkuš. jízda OK. Udělal druhou výměnu (proplach), už bez zkuš.jízdy, všechno se tvářilo OK. Akorát Bosch diagnostika mu s tím nechtěla kamarádit, tak jen resetoval chyby převodovky, nikam jinam ho to nepustilo.
Hned při odjezdu jsem si těch vibrací ale všiml. Přijel jsem zpátky, zvedl to, upustil cca decku oleje, kolega v kabině to prořadil a ptá se ho: "není tam toho moc nebo málo?" A technik zdola odpovídá, "mně se zdá, že je tam toho akorát..." O nějakém měření teploty není ani řeč... A tady začínají moje pochybnosti - tak jedu do KAPSu, protože platí za největší odborníky v ČR, já jim platím 3200,- a oni pak jen prohlásí, že to bude asi hydroměnič, že to se po výměně oleje projeví, a že a kdyžtak přijedu na repas, že je to "jen" za dvacku...
Poradíte, jak to vyřešit? Jak jste to vyřešili ti z vás, kterým, jak píšete, se to taky stalo?

20.08.2015 12:22 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2852988
jruze
Město: Radonice Počenická 158, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive BreakPočet příspěvků: 11800

U??vate? Poslat soukromou zprávu
crown napsal(a):
Jakube, popř. ostatní znalci - prosím, našli jste na to nějaké řešení?
Včera jsem odjížděl z KAPS Brno a najednou slyším ten stejný problém. Po výměně oleje se při otáčkách 1800-1900 při záběru motoru ozývají od motoru/převodovky vibrace (slyšitelné i citelné do kabiny). Je to dost nepříjemný, a to i pro manželku na spolujedzci...
Jinak převodovka řadí OK. Mám najeto 270 tisíc, výměna po 55 tis., technik říkal, že takto krásně červenej olej při takovém nájezdu ještě neviděl. Udělal první výměnu, zkuš. jízda OK. Udělal druhou výměnu (proplach), už bez zkuš.jízdy, všechno se tvářilo OK. Akorát Bosch diagnostika mu s tím nechtěla kamarádit, tak jen resetoval chyby převodovky, nikam jinam ho to nepustilo.
Hned při odjezdu jsem si těch vibrací ale všiml. Přijel jsem zpátky, zvedl to, upustil cca decku oleje, kolega v kabině to prořadil a ptá se ho: "není tam toho moc nebo málo?" A technik zdola odpovídá, "mně se zdá, že je tam toho akorát..." O nějakém měření teploty není ani řeč... A tady začínají moje pochybnosti - tak jedu do KAPSu, protože platí za největší odborníky v ČR, já jim platím 3200,- a oni pak jen prohlásí, že to bude asi hydroměnič, že to se po výměně oleje projeví, a že a kdyžtak přijedu na repas, že je to "jen" za dvacku...
Poradíte, jak to vyřešit? Jak jste to vyřešili ti z vás, kterým, jak píšete, se to taky stalo?

Měním si olej sám(podle postupu citroenu) a co vím nikdo neměl problém

S tímhle bude asi problém protože nedokážete stav AP před jejich zásahem a budou se hájit tím že závada na AP byla před jejich zásahem - na to aby se to dalo řešit ku prospěchu majitele vozu by musela být provedena zkušební jízda (asi jedno kde i třeba u nich) s protokolem že převodovka nevykazovala žádný problém atd.. - potom by to bylo prokazatelné že po jejich zákroku.

20.08.2015 12:55 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2852990
crown

jruze napsal(a):
Měním si olej sám(podle postupu citroenu) a co vím nikdo neměl problém

S tímhle bude asi problém protože nedokážete stav AP před jejich zásahem a budou se hájit tím že závada na AP byla před jejich zásahem - na to aby se to dalo řešit ku prospěchu majitele vozu by musela být provedena zkušební jízda (asi jedno kde i třeba u nich) s protokolem že převodovka nevykazovala žádný problém atd.. - potom by to bylo prokazatelné že po jejich zákroku.

Jasně, nejde mi o to prokázat jim vinu, dokonce si myslím, že jsou v tom spíš nevinně (i přes ten podivný postup postrádající jakékoli přesné měření). Jde mi o to, jak to vyřešit technicky, vzhledem k tomu, že jsou tu dva další členové, kterým se projevil ten stejný problém.
Došel někdo k tomu, čím to je a co pomohlo? Opravdu je jedinou správnou cestou repas hydroměniče?

20.08.2015 13:31 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2853002
jumep
Město: Piestany, Auto: Citroen C6 2.7HDiPočet příspěvků: 17329

Moder?tor Poslat soukromou zprávu
chce to asi najprv preverit tu hladinu oleja
mali nastartovane ked kontrolovali tu hladinu?

a je jedno aky prevodovy stupen tam je ?

20.08.2015 14:01 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2853018
crown

jumep napsal(a):
chce to asi najprv preverit tu hladinu oleja
mali nastartovane ked kontrolovali tu hladinu?
a je jedno aky prevodovy stupen tam je ?

Když upouštěl tu cca 1 deci, tak nastartované tuším nebylo (to by se snad ani nemělo, ne?) Nastartovali až pak za účelem prořazení. Ano, projevuje se to na všech stupních, ale pouze v záběru, když odlehčím nohu z plynu, tak to nedělá.
Ještě doplním, že před proplachem z toho prý vypustil "jen" 2,8L starého oleje (předchozí výměnu dělal KAPS Kojetín).

20.08.2015 20:32 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2853123
Hanz 397
Město: Česká Kamenice, Auto: Peugeot 508 SW GTPočet příspěvků: 2443

Mě tohle dělala po výměně taky,ale po nějaký době to zmizelo,tak jsem to neřešil.
Podle mě je to způsobený adaptacema-a je smažeš,nebo ne,novej olej má prostě jiné vlastnosti,než ten,kterej má najeto třeba 100000. Převodovka neustále snímá a kontroluje např.jakou silou musí zatlačit na tu a tu brzdu,nebo spojku,jak dlouho mu trvá s určitým tlakem zabrzdit,zapnout spojku,popř.opačně,atd...
A tyhle adaptace se načítají AŽ při provozní teplotě převodovýho oleje(tuším 80 stupňů,ale to si nejsem jistej) a trvá jí to až několik desítek kilometrů. Do tý doby,než si nový olej "osahá" řadí s nulovýma,nebo starýma adaptacema (podle toho,jestli se výměna zapíše). Proto je možný,že si po výměně občas kopne,i když to před tím nedělala,že si občas víc klouzne,nebo naopak nesmyslně přemostí měnič a že vůbec dělá nesmysly.
Navíc vadný měnič,co jsem zatím řešil (a nebylo jich málo) se projevuje mimo vibrací hlavně třeba tím,že při ustálený jízdě,hlavně při nižších otáčkách jakoby houpou otáčky motoru...
Příští pátek mám naplánovanou výměnu na jedný AM6,tak poreferuju... Když si teda vzpomenu

20.08.2015 21:40 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2853140
jruze
Město: Radonice Počenická 158, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive BreakPočet příspěvků: 11800

Hanz 397 napsal(a):
Mě tohle dělala po výměně taky,ale po nějaký době to zmizelo,tak jsem to neřešil.
Podle mě je to způsobený adaptacema-a je smažeš,nebo ne,novej olej má prostě jiné vlastnosti,než ten,kterej má najeto třeba 100000. Převodovka neustále snímá a kontroluje např.jakou silou musí zatlačit na tu a tu brzdu,nebo spojku,jak dlouho mu trvá s určitým tlakem zabrzdit,zapnout spojku,popř.opačně,atd...
A tyhle adaptace se načítají AŽ při provozní teplotě převodovýho oleje(tuším 80 stupňů,ale to si nejsem jistej) a trvá jí to až několik desítek kilometrů. Do tý doby,než si nový olej "osahá" řadí s nulovýma,nebo starýma adaptacema (podle toho,jestli se výměna zapíše). Proto je možný,že si po výměně občas kopne,i když to před tím nedělala,že si občas víc klouzne,nebo naopak nesmyslně přemostí měnič a že vůbec dělá nesmysly.
Navíc vadný měnič,co jsem zatím řešil (a nebylo jich málo) se projevuje mimo vibrací hlavně třeba tím,že při ustálený jízdě,hlavně při nižších otáčkách jakoby houpou otáčky motoru...
Příští pátek mám naplánovanou výměnu na jedný AM6,tak poreferuju... Když si teda vzpomenu

Nechápu jak mohou vykonávat tyto práce když seřizují hladinu jak popsáno a k adaptaci v diag je kolonka ,,adaptace" - převodovka začne s ,,čistým štítem"

20.08.2015 22:20 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2853152
Hanz 397
Město: Česká Kamenice, Auto: Peugeot 508 SW GTPočet příspěvků: 2443

jruze napsal(a):
Nechápu jak mohou vykonávat tyto práce když seřizují hladinu jak popsáno a k adaptaci v diag je kolonka ,,adaptace" - převodovka začne s ,,čistým štítem"

Ta kontrola hladiny v jejich podání je fakt rychta
Ano,adaptace,když mᚠsprávnou diag smažeš,ale když jí nemáš,tak mᚠsmůlu. Ta převodovka se s tím časem srovná,protože si adaptace ukládá pořád,akorát jí to rozhodně nedělá dobře
Pokud je smažeš,začíná,jak píšeš,s čistým štítem,nebo jak jsem psal já,s nulovýma adaptacema...

20.08.2015 22:21 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2853153
jumep

mno, ak to robil pri zhasnutom motore tak tam je kazdopadne malo oleja ....

30.10.2015 11:21 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2879716
tomee20
Město: Ozdany, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 138k (100kW) TourerPočet příspěvků: 18
ahojte chcel by som sa opytat ako to je s vymenou oleja lebo v tom nemam celkom jasno. mam citroen c5 x7 2009 s am6 prevodovkou. kupil som olej 3309 ale ako citam uz by nemal ist do mojho auta. podla origo cisla a vinka mi dava tento original 9980D4 ktory mi prehodi na specifikaciu od swagu alebo febi 81 92 9934. dat tam toto co pise podla vinka alebo ist do oleja ktory som cital ze by tam teoreticky uz mal ist Mobil ATF™ 3324? a este jedna otazka pojde to do servisu diagnostika teplota a vsetko ako ma byt ale olej musim nalievat cez kontrolny srob? na vrchu vid priloha mam srob ako pise aj katalog a je to nalievaci otvor. nemozem ho jednoducho naliat z hora urobit ukony ktore treba a potom z dola len skontrolovat?

Přílohy:
nalievaci otvor.jpg ( 148359b ) - nalievaci otvor

30.10.2015 11:57 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2879723
jumep

specifikaciu AW1 ma priamo
Total FLUIDMATIC MV LV

mal by to robit niekto kto ma aspon trocha paru o tom
vypustit, tj kontrolny srob von, nieco vytece, potom vypustny srob (imbus 17), vytecie zbytok
namontovat vypustnu a zavret kontrolny
a cez tu vrchnu dieru naliat 4l oleja, zlozit to cele
nastartovat, zaradit vsetko co sa tam da navolit na tej prevodovke a potom otvorit ten kontrolny srob, pockat kym vytecie prebytocny olej - musi byt stane nastartovane ! - ostane z toho len slabo kvapat, zavret kontrolny otvor a az teraz sa moze zhasnut motor

tiez je potrebne aby auto bolo v rovine

30.10.2015 20:38 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2879906
jruze

tomee20 napsal(a):
ahojte chcel by som sa opytat ako to je s vymenou oleja lebo v tom nemam celkom jasno. mam citroen c5 x7 2009 s am6 prevodovkou. kupil som olej 3309 ale ako citam uz by nemal ist do mojho auta. podla origo cisla a vinka mi dava tento original 9980D4 ktory mi prehodi na specifikaciu od swagu alebo febi 81 92 9934. dat tam toto co pise podla vinka alebo ist do oleja ktory som cital ze by tam teoreticky uz mal ist Mobil ATF™ 3324? a este jedna otazka pojde to do servisu diagnostika teplota a vsetko ako ma byt ale olej musim nalievat cez kontrolny srob? na vrchu vid priloha mam srob ako pise aj katalog a je to nalievaci otvor. nemozem ho jednoducho naliat z hora urobit ukony ktore treba a potom z dola len skontrolovat?

Dej tam origo z citroenu - tedy pokud nechceš řešit kopající kobylu a nebo o AP přijít Tyhle specifikace ???? Jestli jedeš na sraz vezmu tam vzorek oleje po pár tisícech Km (tedy údajně z repas AP,nebo jen hydrobloku a aplykaci tohoto oleje)

30.10.2015 20:47 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2879910
jumep

ten olej bol normalne mobil atf3309, bolo ho tam normalne a problem sa predpokladam nasiel uz inde ... ale to je jedno ....

hlavne tu sa bavime o AW1 oleji, kde nesmie ist 3309 prave
dalsia vec je ze asi moc nejsom ochodny dat 180E za olej, ked moze byt za 50

30.10.2015 23:13 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2880010
jruze

jumep napsal(a):
ten olej bol normalne mobil atf3309, bolo ho tam normalne a problem sa predpokladam nasiel uz inde ... ale to je jedno ....

hlavne tu sa bavime o AW1 oleji, kde nesmie ist 3309 prave
dalsia vec je ze asi moc nejsom ochodny dat 180E za olej, ked moze byt za 50

A kde byl problém ? Oleje tam bylo o 3/4 litru víc (vypustil jsem 4L (to by mohlo být OK) - nalil jsem 4l a po zahřátí jsem vypustil 3/4 litru = z toho vyplívá že tam bylo o 3/4l více nebo se pletu? Nech mi to spočítá jiný matematik? - třeba se pletu Potom by byla ještě jedna možnost= dal jsem málo oleje já = já se nepletu - možná jsou jiné postupy , ale já těsně před odpuštěním oleje a i několikrát během ohřívání prořazuji protože pokud to udělám jen hned po nastartování se část oleje dostane zpět do převodovky.To by sice znamenalo že by ho tam mělo být méně , ale bylo ho tam skutečně více - z toho vyplývá i to že byl přepálenej a jak víme toto se stane tím že se převodovka při více olejové náplně přehřívá nebo se pletu? Nebo někomu kecá diag - má je origo.

Jinak tuhle chybu jsem udělal jednou - po dobré repasy 4HP20(3.0 ) jsem jí dostal s náplní s tím že je tam správné množství - že nemusím kontrolovat - no bylo tam také 3/4l navíc(ta převodovka začala zlobit - po ohodě a vzhledem ke vzdálenosti došlo ke kontrole v místě bydliště (ve značce) kde upravily hladinu (najela asi +- 500-700Km) po úpravě co vím šlape jak hodinky.Ty příznaky byly dost podobné a já si z těchto důvodů kontroluji množství oleje kolik tam bylo - jen se nezdržuji s kontolou hladiny před a po , ale jen množství vypuštěné a správnou hladinu ode mne.

30.10.2015 23:25 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2880011
bluemotion
Město: Rožnov p.R., Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) TourerPočet příspěvků: 286

No ty zebyses spletl? zapomnel jsi to vynasobit dvema pí.. na druhou
Nejlepsi je to vypustit znova a teprve to budes vedet presne

30.10.2015 23:42 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2880012
jruze

bluemotion napsal(a):
No ty zebyses spletl? zapomnel jsi to vynasobit dvema pí.. na druhou
Nejlepsi je to vypustit znova a teprve to budes vedet presne

Nikdo není neomylný!!! Nejsem robot a ani netvrdím že jsem bůh. - za svůj život jsem udělal spoustu chyb.

31.10.2015 11:14 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2880082
jumep

jruze napsal(a):
A kde byl problém ? Oleje tam bylo o 3/4 litru víc (vypustil jsem 4L (to by mohlo být OK) - nalil jsem 4l a po zahřátí jsem vypustil 3/4 litru = z toho vyplívá že tam bylo o 3/4l více nebo se pletu? Nech mi to spočítá jiný matematik? - třeba se pletu Potom by byla ještě jedna možnost= dal jsem málo oleje já = já se nepletu - možná jsou jiné postupy , ale já těsně před odpuštěním oleje a i několikrát během ohřívání prořazuji protože pokud to udělám jen hned po nastartování se část oleje dostane zpět do převodovky.To by sice znamenalo že by ho tam mělo být méně , ale bylo ho tam skutečně více - z toho vyplývá i to že byl přepálenej a jak víme toto se stane tím že se převodovka při více olejové náplně přehřívá nebo se pletu? Nebo někomu kecá diag - má je origo.

Jinak tuhle chybu jsem udělal jednou - po dobré repasy 4HP20(3.0 ) jsem jí dostal s náplní s tím že je tam správné množství - že nemusím kontrolovat - no bylo tam také 3/4l navíc(ta převodovka začala zlobit - po ohodě a vzhledem ke vzdálenosti došlo ke kontrole v místě bydliště (ve značce) kde upravily hladinu (najela asi +- 500-700Km) po úpravě co vím šlape jak hodinky.Ty příznaky byly dost podobné a já si z těchto důvodů kontroluji množství oleje kolik tam bylo - jen se nezdržuji s kontolou hladiny před a po , ale jen množství vypuštěné a správnou hladinu ode mne.

to sa pletes, ja vzdy vypustim zhruba 3.5 a nalievam 4 a ostatok vypustam (ono je to aj v manuale v podstate tak napisane ze sa to ma, s tym ze oni dolievaju 3.5 a ked je malo tak este to opakuju co povazujem za nezmysel) - vylievas to do presne davkovanej nadoby?
ako som uz pisal, vsetko co sa da zaradit a castokrat este pre rychlejsie zohriatie (hlavne teraz ako je chladnejsie) tam stojim zo zaradenym Dckom aby sa to zohrialo

a problem bol najskor v tom ze ten blok si plmobuju a ta plomba predrala jeden kabel na ventile

31.10.2015 15:33 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2880221
jruze

jumep napsal(a):
to sa pletes, ja vzdy vypustim zhruba 3.5 a nalievam 4 a ostatok vypustam (ono je to aj v manuale v podstate tak napisane ze sa to ma, s tym ze oni dolievaju 3.5 a ked je malo tak este to opakuju co povazujem za nezmysel) - vylievas to do presne davkovanej nadoby?
ako som uz pisal, vsetko co sa da zaradit a castokrat este pre rychlejsie zohriatie (hlavne teraz ako je chladnejsie) tam stojim zo zaradenym Dckom aby sa to zohrialo

a problem bol najskor v tom ze ten blok si plmobuju a ta plomba predrala jeden kabel na ventile

Naleju 4l to souhlasí a odpustím přepadem +- 1/2l , ale když vypustím 4l (a byla by správná hladina) - doleju 4l tak bych neměl nic odpustit přepadem nebo se pletu? Co se týče nádoby tak do kalibrované to neleju,ale to množství vypuštěné a odpuštěné při mnou dělané hladiny se nevešlo do těch 4. flašek ze kterých jsem to tam nalil + zbylo 1/3 páté(a to jsem je plnil až po hrdlo. mně z toho vyplynulo to že pokud byla hladina ok tak proč se vypustilo víc než jsem nalil a ještě zůstalo o 1/2l co jsem odpustil? - deci-dvě by mne neupoutalo , ten přepálenej už ano - ten olej co jsem vypustil smrdí přepálením a je černej??? z mé (4HP20) jsem vypustil něco podobného po 200000Km.(to je to co mne na tom upoutalo = to že sem vypustil víc než jsem nalil a ještě odpustil a že byl po tak krátké době přepálenej a černej).A při kontrolní jízdě mi přišlo že je OK (řazení) le to mohlo být jen momentální.

A protože jsme se bavili jestli reklamovat - tak jsem tomu věnoval extra péči.

31.10.2015 18:03 - Re: Výměna oleje - automatická převodovka AM6 / C5 III 2880246
jumep

no teraz co som z toho vypustil tak bolo tiez hnusne
kazdopadne je jasna pricina a moc ho tam nebolo, jedine netusim kde sa schoval, ako pri kazdej inej vymene bol naliaty a spraveny

|< < 1 ... 13 14 15 16 17 18 19 ... 37 > >|

Uživatelé online  
Nejnovější příspěvky  
Inzerce  
Obrázky  
Š 2007-2017 :: by c5club,optimalizováno pro rozlišení 1024x768, Firefox, Kontakt/Administrator