| | |
12.02.2014 21:55 -
Re: automatické rozsvěcení světlometů
|
2667561
|
|
vseved
|
Město: Mratín, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 16V 143k (103kW) Tourer | Počet příspěvků: 636 |
|
|
Protoe mě tento způsob rozsvěcení také rozteskňoval, trochu jsem pátral:
Předpis č. 48 Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK/OSN) Jednotná ustanovení pro schvalování typu vozidel z hlediska montáe zařízení pro osvětlení a světelnou signalizaci
Zapojení musí být taková, aby:
6.3.7 Přední mlhové světlomety musí být mono zapínat a vypínat nezávisle na dálkových a potkávacích světlometech nebo jakékoliv jejich kombinaci, nejsou-li přední mlhové světlomety uity jako součást jiné funkce osvětlení v systému AFS; zapínání funkce předního mlhového světlometu vak musí mít přednost před funkcí, pro ni jsou přední mlhové světlomety uity jako součást.
6.11.7.1 zadní mlhová svítilna nemohla být zapnuta, nejsou-li rovně zapnuty dálkové světlomety, potkávací světlomety nebo přední mlhové světlomety
Take - Přední mlhovky je mono rozsvítit i jen s obrysovými světly, zadní pouze s rozsvícenými klopenými, dálkovými nebo s předními mlhovými. Take zapojení je bohuel správné a logické.
Protoe mě tento způsob rozsvěcení také rozteskňoval, trochu jsem pátral:
Předpis č. 48 Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK/OSN) Jednotná ustanovení pro schvalování typu vozidel z hlediska montáe zařízení pro osvětlení a světelnou signalizaci
Zapojení musí být taková, aby:
6.3.7 Přední mlhové světlomety musí být mono zapínat a vypínat nezávisle na dálkových a potkávacích světlometech nebo jakékoliv jejich kombinaci, nejsou-li přední mlhové světlomety uity jako součást jiné funkce osvětlení v systému AFS; zapínání funkce předního mlhového světlometu vak musí mít přednost před funkcí, pro ni jsou přední mlhové světlomety uity jako součást.
6.11.7.1 zadní mlhová svítilna nemohla být zapnuta, nejsou-li rovně zapnuty dálkové světlomety, potkávací světlomety nebo přední mlhové světlomety
Take - Přední mlhovky je mono rozsvítit i jen s obrysovými světly, zadní pouze s rozsvícenými klopenými, dálkovými nebo s předními mlhovými. Take zapojení je bohuel správné a logické.
|
|
13.02.2014 13:33 -
|
2667737
|
|
ltob
|
Město: Brno, Auto: Citroën C5 I 1.8 16v X | Počet příspěvků: 15 |
|
|
Tak u mé C5 I je po nastavení denního svícení mono bez problému ve dne zapnout obě mlhovky - nejprve samozřejmě přední, pak přední a zadní) a během dne nelze zapnout dálkové světlomety. Ty jdou pouze při "nočním" reimu, přes den pouze bliknou - světelná houkačka.
Tak u mé C5 I je po nastavení denního svícení mono bez problému ve dne zapnout obě mlhovky - nejprve samozřejmě přední, pak přední a zadní) a během dne nelze zapnout dálkové světlomety. Ty jdou pouze při "nočním" reimu, přes den pouze bliknou - světelná houkačka.
|
|
|
sano2007
|
Město: Handlova, Auto: Citroën C5 I 2.2HDi Break | Počet příspěvků: 2 |
|
|
normalne sa maju svetla rozsvietit ked nastartujem ono to vsetko funguje ale pri slnecnych dnoch mi jednoducho vypnú neviem preco. ma stym niekto nejaku skusenost?
normalne sa maju svetla rozsvietit ked nastartujem ono to vsetko funguje ale pri slnecnych dnoch mi jednoducho vypnú neviem preco. ma stym niekto nejaku skusenost?
|
|
26.12.2014 17:39 -
|
2768479
|
|
Miklásek
|
Město: Dolná Súča, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 BlueHDi 180k (133kW) Tourer | Počet příspěvků: 134 |
|
|
Ahoj priatelia. Prosím vás. Mám na mojej C5-1 aktivované automatické svietenie po natartovaní. Keďe mám aktivovaný aj svetelný senzor (kvôli podsvieteniu prístrojovky), tak pri zhorení svetelných podmienok, respektíve pri zapnutí svetiel senzorom sa mi vypnú a zapnú xenóny. Dos mi to lezie na nervy, hlavne pri stieračoch, kedy sa mi podža daďového senzoru prepnú svetlá z "denného svietenia" (bez podsvietenia) na stretávačky (s podsvietením).
Napadlo ma, namontova na vstup k svetlometom časovacie relé, ktoré by po odstránení napájania ete nejaký čas "dralo" zapnuté napájanie svetiel. Dala by sa tým preklenú tá mŕtva doba kedy sa xenóny vypnú a hneď zapnú. Nerieil to u niekto takto?
Ahoj priatelia. Prosím vás. Mám na mojej C5-1 aktivované automatické svietenie po natartovaní. Keďe mám aktivovaný aj svetelný senzor (kvôli podsvieteniu prístrojovky), tak pri zhorení svetelných podmienok, respektíve pri zapnutí svetiel senzorom sa mi vypnú a zapnú xenóny. Dos mi to lezie na nervy, hlavne pri stieračoch, kedy sa mi podža daďového senzoru prepnú svetlá z "denného svietenia" (bez podsvietenia) na stretávačky (s podsvietením).
Napadlo ma, namontova na vstup k svetlometom časovacie relé, ktoré by po odstránení napájania ete nejaký čas "dralo" zapnuté napájanie svetiel. Dala by sa tým preklenú tá mŕtva doba kedy sa xenóny vypnú a hneď zapnú. Nerieil to u niekto takto?
|
|
26.12.2014 18:47 -
|
2768484
|
|
63zdenda
|
Město: Jezvé , Auto: Citroën C5 III (X7) 2.2 HDi 16V 173k (125kW) Tourer | Počet příspěvků: 2972 |
|
|
BlueSeven napsal(a): Tak si zapni Xenony na stálo, mě svítí 7 let a jsou stále původní
Naprostý souhlas, já měnil letos, 9 let původní, jedno svítilo normál, druhé u do fialova, kdy s tím nemám problémy, neměl jsem nikdy potřebu přidělávat jetě jedno denní svícení navíc.
Naprostý souhlas, já měnil letos, 9 let původní, jedno svítilo normál, druhé u do fialova, kdy s tím nemám problémy, neměl jsem nikdy potřebu přidělávat jetě jedno denní svícení navíc. ;-)
|
|
26.12.2014 21:03 -
|
2768498
|
|
Miklásek
|
Město: Dolná Súča, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 BlueHDi 180k (133kW) Tourer | Počet příspěvků: 134 |
|
|
veď ja ich mám zapnuté nastálo, lene vtedy mi nesvieti prístrojovka (mám C5 I). Preto mám aktivované svetelné čidlo, aby sa mi zapínala prístrojovka, keď je tma, alebo idem v tuneli. No pri tom prepnutí mi asi na pol sekundy zhasnú xenóny. No a ja by som tým časovacím relé chcel toto vypnutie-zapnutie preklenú.
veď ja ich mám zapnuté nastálo, lene vtedy mi nesvieti prístrojovka (mám C5 I). Preto mám aktivované svetelné čidlo, aby sa mi zapínala prístrojovka, keď je tma, alebo idem v tuneli. No pri tom prepnutí mi asi na pol sekundy zhasnú xenóny. No a ja by som tým časovacím relé chcel toto vypnutie-zapnutie preklenú.
|
|
27.12.2014 09:37 -
|
2768579
|
|
Miklásek
|
|
|
Pokiaž som dobre pochopil to, čo písal jumep niekde na začiatku tejto diskusie, tak na C5 II je to inak ako na C5 I Mne sa to chová práve tak ako som popisoval. A minule ma vedelo riadne tva, keď som iiel z Prahy na Slovensko a cestou ma zastihlo niekožko slabých daďov. Stierače sa mi teda niekožkokrát spustili a niekožkokrát zastavili. Pri kadej tejto zmene mi preblikli predné svetlá. Je mi jasné, e xenónka aj tak vydrí veža, ale muselo to vyzera dos čudne, ak niekto iiel napríklad ooproti mne a videl ako vypínam a zapínam svetlá
Pokiaž som dobre pochopil to, čo písal jumep niekde na začiatku tejto diskusie, tak na C5 II je to inak ako na C5 I :(Mne sa to chová práve tak ako som popisoval. A minule ma vedelo riadne tva, keď som iiel z Prahy na Slovensko a cestou ma zastihlo niekožko slabých daďov. Stierače sa mi teda niekožkokrát spustili a niekožkokrát zastavili. Pri kadej tejto zmene mi preblikli predné svetlá. Je mi jasné, e xenónka aj tak vydrí veža, ale muselo to vyzera dos čudne, ak niekto iiel napríklad ooproti mne a videl ako vypínam a zapínam svetlá :nevim
|
|
27.12.2014 09:40 -
|
2768580
|
|
63zdenda
|
Město: Jezvé , Auto: Citroën C5 III (X7) 2.2 HDi 16V 173k (125kW) Tourer | Počet příspěvků: 2972 |
|
|
To asi nebude normální jev, chtělo by to zajet na diagnostiku, ta by měla napovědět co a jak.
To asi nebude normální jev, chtělo by to zajet na diagnostiku, ta by měla napovědět co a jak. ;-)
|
|
27.12.2014 10:59 -
|
2768589
|
|
jruze
|
|
|
Je dobré řeit problém (zřejmě patná kostra) něčím to to jetě do....rví
Je dobré řeit problém (zřejmě patná kostra) něčím to to jetě do....rví;-)
|
|
27.12.2014 23:30 -
|
2768736
|
|
jumep
|
|
|
prebliknut by to nemalo / nikdy som to nikde nepostrehol (osobne si myslim ze je skor problem v kontakte v come)
citlivost senzoru sa dala nastavit diagnostikou len 2003 - 2004 auta, nikde viac
prebliknut by to nemalo / nikdy som to nikde nepostrehol (osobne si myslim ze je skor problem v kontakte v come)
citlivost senzoru sa dala nastavit diagnostikou len 2003 - 2004 auta, nikde viac
|
|
28.12.2014 11:21 -
|
2768791
|
|
Miklásek
|
|
|
Peter, take signály zo svetelného a daďového čidla idú do COM-u, alebo do BSI? Mne toto prebliknutie robí nielen keď sa dostane do činnosti svetelný senzor, ale aj keď sa mi spustia stierače na automatiku a po niekožkých sekundách systém zapne svetlá. a tak isto sa to deje aj keď natartujem cez deň a rýchlo by som zapol svetlá páčkou pod volantom. Predpokladám, e keby som mal halogénové stretávačky, tak by to vidie nebolo, keďe reakčná doba vlákna a výbojky je úpne rozdielna...
Peter, take signály zo svetelného a daďového čidla idú do COM-u, alebo do BSI? Mne toto prebliknutie robí nielen keď sa dostane do činnosti svetelný senzor, ale aj keď sa mi spustia stierače na automatiku a po niekožkých sekundách systém zapne svetlá. a tak isto sa to deje aj keď natartujem cez deň a rýchlo by som zapol svetlá páčkou pod volantom. Predpokladám, e keby som mal halogénové stretávačky, tak by to vidie nebolo, keďe reakčná doba vlákna a výbojky je úpne rozdielna...
|
|
28.12.2014 13:26 -
|
2768832
|
|
jumep
|
|
|
nie, senzori idu do bsi ktora rozhoduje o zopnuti svetiel
com su len cisto packy a ovladanie - posielanie signalov
svetelne cidlo tam je v prvom rade kvoli klimatizacii, funkcia svetiel je len pridruzena (vyuzitie toho ze to tam je)
rovnako dazdovy senzor, zopne to svetla zato ze zisti ze su zapate stierace a chodia - cele je to len nejaky soft
ake OPR tam mas?
nie, senzori idu do bsi ktora rozhoduje o zopnuti svetiel
com su len cisto packy a ovladanie - posielanie signalov
svetelne cidlo tam je v prvom rade kvoli klimatizacii, funkcia svetiel je len pridruzena (vyuzitie toho ze to tam je)
rovnako dazdovy senzor, zopne to svetla zato ze zisti ze su zapate stierace a chodia - cele je to len nejaky soft
ake OPR tam mas?
|
|
28.12.2014 13:53 -
|
2768842
|
|
Mikra
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 3730 |
|
|
Ty má zapnutý celodenní svícení, tak ti to u nemá co rozsvítit, ale kdo má zapnutý rozsvěcení za tmy, tak se mu rozsvítí světla se zapnutím automatických stěračů. Soft předpokládá při zapnutí stěračů, e jsou zhorený podmínky a rozsvítí. Mazanej Frantík ...
Ty má zapnutý celodenní svícení, tak ti to u nemá co rozsvítit, ale kdo má zapnutý rozsvěcení za tmy, tak se mu rozsvítí světla se zapnutím automatických stěračů. Soft předpokládá při zapnutí stěračů, e jsou zhorený podmínky a rozsvítí. Mazanej Frantík ... :-d;-)
|
|
29.12.2014 16:21 -
|
2769223
|
|
Miklásek
|
|
|
Mikra, mám aktivované automatické rozsvietenie svetiel, ale v tomto reime mi svietia len vonkajie svetlá bez interiéru. dokonca aj diažkové vtedy fungujú len ako "svetelná húkačka" a aj keď ich prepne, tak ostanú svieti len stretávačky. Domnievam sa, e v tomto reime nejdú zapnú ani zadné hmlovky, ale to si niesom istý. Preto mám aktivovaný aj svetelný senzor, aby sa mi za zhorených podmienok rozsvietila prístrojovka. No pri tom prepnutí sa to chová tak, ako keby BSI v jednom momente vypla denné svetlá a hneď na to zapne "normálne svetlá. No a vtedy to preblikne.
Peter, čo je OPR?
Mikra, mám aktivované automatické rozsvietenie svetiel, ale v tomto reime mi svietia len vonkajie svetlá bez interiéru. dokonca aj diažkové vtedy fungujú len ako "svetelná húkačka" a aj keď ich prepne, tak ostanú svieti len stretávačky. Domnievam sa, e v tomto reime nejdú zapnú ani zadné hmlovky, ale to si niesom istý. Preto mám aktivovaný aj svetelný senzor, aby sa mi za zhorených podmienok rozsvietila prístrojovka. No pri tom prepnutí sa to chová tak, ako keby BSI v jednom momente vypla denné svetlá a hneď na to zapne "normálne svetlá. No a vtedy to preblikne.
Peter, čo je OPR?
|
|
29.12.2014 17:34 -
|
2769249
|
|
jruze
|
|
|
Miklásek napsal(a): Mikra, mám aktivované automatické rozsvietenie svetiel, ale v tomto reime mi svietia len vonkajie svetlá bez interiéru. dokonca aj diažkové vtedy fungujú len ako "svetelná húkačka" a aj keď ich prepne, tak ostanú svieti len stretávačky. Domnievam sa, e v tomto reime nejdú zapnú ani zadné hmlovky, ale to si niesom istý. Preto mám aktivovaný aj svetelný senzor, aby sa mi za zhorených podmienok rozsvietila prístrojovka. No pri tom prepnutí sa to chová tak, ako keby BSI v jednom momente vypla denné svetlá a hneď na to zapne "normálne svetlá. No a vtedy to preblikne.
Peter, čo je OPR?
OPR je číslo na títku(sloupek u řidiče xxxxxCJ) a pokud má zaplé denní svícení nejdou zapnout dálky,mlhovky(ani přední ani zadní) a nesvítí přístrojivka (kromně C5I do roku 2002 - tam svítí i přístroje)- jinak je to věc nastavení jde to překonfigurovat. - dá se nastavit cokoli(třeba stěrače s houkačkou,nebo s čím bude chtít )
OPR je číslo na títku(sloupek u řidiče xxxxxCJ) a pokud má zaplé denní svícení nejdou zapnout dálky,mlhovky(ani přední ani zadní) a nesvítí přístrojivka (kromně C5I do roku 2002 - tam svítí i přístroje)- jinak je to věc nastavení jde to překonfigurovat.;-) - dá se nastavit cokoli(třeba stěrače s houkačkou,nebo s čím bude chtít:-)))) )
|
|
29.12.2014 18:22 -
|
2769287
|
|
jumep
|
|
|
OPR je datum vyrobi auta
najdes ho na nalepke na dverach, kazdopadne by si mal mat uz novsi typ bsi a tam sa ta citlivost senzoru da zmenit
OPR je datum vyrobi auta
najdes ho na nalepke na dverach, kazdopadne by si mal mat uz novsi typ bsi a tam sa ta citlivost senzoru da zmenit
|
|
| |
|
|